–Dere mangler solidaritet!

Publisert

Pride House-debatten om hvorvidt feministisk lesbe er et betent begrep, fikk forfatter Amal Aden til å steile: –Helt ærlig, dere mangler solidaritet! Sal 2 på Eldorado Bokhandel var fylt til trengsel tirsdag 21. juni, da Lesbisk Forbund og Kvinnefronten inviterte til paneldebatten «Hvor er de feministiske lesbene?» Feminist Åshild Marie Vige, tidligere leder for Skeiv Ungdom, ledet arrangementet.Debatten handlet om hva som ligger i begrepet lesbisk feminist, hvorvidt det er betent, og hvor de feministiske lesbene egentlig befinner seg i dag. Lesbisk eller feminist, må man velge mellom pest eller kolera? For forfatter og foredragsholder Amal Aden er saken enkel. Hun føler seg som en ensom lesbisk svale i det somaliske miljøet og ville ha valgt å fronte det å være lesbisk fremfor feminist.–Hver dag spør ungdom meg hvordan det går an å være muslim og lesbisk. Da svarer jeg: “Jeg er glad i Gud, men jeg er også veldig glad i damer.”Professor Beatrice Halsaa ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Susann Halvari Johansen, leder for Unge Feminister og Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS (Forum for kvinner og utvikling) sier ja takk, begge deler til feminisme og lesbiskhet. –Ordet lesbisk var en hårball å få ut av munnen, sa Kjersti Eidem Dyrhaug (nr. 2 fra venstre) Fra v. Amal Aden, Susann Halvari Johansen og Beatrice Halsaa.

Politisk statement

Journalist og tekstforfatter Kjersti Eidem Dyrhaug er skeptisk til folk som ikke er feminist og velger feminisme over lesbiskhet. Dyrhaug mener at det å være lesbisk er litt tradisjonelt og gammeldags, mens det å være skeiv og åpen for en flytende seksualitet er mer moderne.–Jeg har gjort mine empiriske studier med menn, men landet på at jeg er lesbisk, sa Dyrhaug til rungende latter fra publikum. –Jeg er fornøyd med begrepet og mener det ligger mye politisk styrke og tydelighet i det. Jeg blir rasende når folk mener det er greiere å forholde seg til meg som lesbisk, fordi jeg har langt hår, er feminin og ikke så skummel. Og ikke så lesbisk.Fr.v Amal Aden, Kjersti Eidem Dyrhaug, Susann Halvari Johansen og Beatrice Halsaa.Susann Halvari Johansen mener det er et politisk statement å si ut høyt at hun er feministisk lesbe.–Jeg er ikke lesbisk fordi jeg er feminist. Jeg er feminist fordi jeg er lesbisk. Jeg opplever at mange lesbiske ønsker å ta avstand fra feminismen, fordi man ofte tas for å være mannehater. Mange heterofile ønsker å ta avstand fra det lesbiske og vil ikke anerkjenne at det finnes en lesbisk bevegelse innad i feminismen, sa Johansen.

Den viktigste kampen

Gro Lindstad påpekte at den viktigste kampen nå foregår ute i verden.–Vi kan ikke være så snevre at vi bare er lesbiske feminister innenfor Norges grenser. Mange av kampene kjempes utenfor Norge. Det begås drap på lesbiske aktivister verden over, sa Lindstad.Gro Lindstad (i midten) flankert av Kjersti Eidem Dyrhaug og Amal Aden, i forkant av debatten.Amal Aden tok opp Lindstads tråd om den norske vinklingen på debatten, men ga tilhørerne rene ord for pengene:–Jeg sitter her med politialarm, og det er kun fordi jeg er lesbisk og aktivist, sa Aden, mens hun holdt opp telefonen. –Dere skjønner ikke hvilken kamp som er viktig å kjempe for. Hele Oslo Pride handler om solidaritet, men hvor er solidariteten med de lesbiske, muslimske minoritetskvinnene? Hvor ofte ser dere de? Vi mangler en erkjennelse av det er et problem.Adens innvendinger mot det norske begrepstyranniet punkterte på ingen måte debatten, for paneldeltakerne og salen tok budskapet til seg. En publikummer fra Kvinnefronten mente de ikke hadde vært flinke nok til å fronte sitt internasjonale engasjement og spurte Aden om råd til hvordan å alliere seg også her hjemme. Dyrhaug takket Amal for at hun minnet henne på at det er viktig å være modig.Susann Halvari Johansen (tv) og Beatrice Halsaa.Debatten var også innom queer teori og praksis. Beatrice Halsaa mener ‘det er opplagt at vi må sloss for at det finnes noe utover de binære kategoriene mann og kvinne’.–Mange skjønner ikke bæret av det. Men skal vi alltid sloss mot normer? Mange av oss har ikke lyst til å bryte normer, men utvide rammene for det normale, sa Halsaa, før hun trakk frem Audre Lorde, en latinamerikansk, lesbisk aktivist og poet, som døde for noen år siden:–Bruk forskjellene til noe godt, ikke lat som de ikke er der.Mot slutten av arrangementet gjentok Aden at det kan koste henne livet å si at hun er lesbisk og feminist.–Jeg sier det likevel. Her om dagen kom en kvinne bort til meg og sa at hun besvimte da jeg sa at jeg var lesbisk. Nå krever hun erstatning på 10.000 kroner, så jeg har en spennende hverdag, sa Aden, mens publikum lo godt av Adens skeive blikk på tilværelsen.–Der jeg kommer fra er det så uakseptabelt å være lesbisk, at jeg må si det hver dag. Min samboer sier at jeg ikke trenger å si det hver dag når vi sitter hjemme i stua og ser TV. Men jeg gjør det likevel. Ja, det kan koste meg livet, men det er viktig for friheten å stå for det du tror på og den du er, avsluttet Aden.