Kulturtipset

Fyller Det Gamle Biblioteket med skeiv samtale

Det første oppsparket til årets Oslo Pride skjer allerede i dag.

– Det er viktig at det er skeive selv som får definere hva skeiv kunst og kultur er, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride.
Publisert

På programmet i Det Gamle Biblioteket i Oslo står i første rekke en faglig del, med seminarer og samtalepaneler. Den første virkelig store skeive kulturfesten «The House of Joie», som Oslo Pride arrangerer sammen med Karmaklubb, foregår i de samme lokalene lørdag 14 mai.

– Oslo Pride står som arrangør fordi vi hadde fått noen midler av forrige kulturminister for å synliggjøre Skeivt Kulturår. Det hadde vi lyst til å gjøre gjennom å vise skeiv kunst og kultur i samarbeid med Karmaklubb, sier daglig leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje.

– Arrangementet skulle egentlig foregå før jul i fjor, men på grunn av korona ble det først utsatt til januar, så til mars og nå altså også delt i to. I dag på Det gamle biblioteket spør vi hvor ideen til Skeivt kulturår kom fra, hva skeiv kultur er og hvordan man kan programmere skeivt.

Målet er å synliggjøre skeive kulturuttrykk ovenfor de institusjonene som skal fokusere på skeiv kunst og kulturuttrykk dette året.

I den anledning har Oslo Pride alliert seg med Karmaklubb.

– Tine Semb og Karmaklubb har vært en tydelig pådriver for å vise et mangfold av skeive kulturuttrykk, og det har vi i Oslo Pride lyst til å støtte opp om. Det er viktig at det er skeive selv som får definere hva skeiv kunst og kultur er.

I kveld opptrer en kunstner som beveger seg litt utenfor det etablerte. Norsk-libanesiske Frida Marida omtaler seg selv som dragaktivist og artist, og byr på en eksklusiv visning av forestillingen «FriDaWorld». Den foregår på elleve språk og med fullt orkester, og gir en pekepinn om hva publikum kan forvente seg når Karmaklubb og Oslo Pride drar igang «The House of Joie» senere på våren.

.

Kulturtips fra Inger Kristin Haugsevje:

.

– Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger du med interesse?

– Jeg følger med på det som skjer på Hærverk, særlig konsertserien «Blow Out». Jeg får ikke med meg like mye som jeg skulle ønske, og nå har det vært pandemi i to år også. Jeg ser frem mot flere kulturopplevelser, og de prøver jeg å nyte sammen med de frivillige i Oslo Pride. Vi skal snart gå og sjekke ut Pint Of Science.

– Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Jeg har aldri vært noen partylesbe. Jeg går som regel ut på steder hvor jeg kan prate med folk. Gjerne på nabolagspuben Graabein hvor det også av og til skjer små kulturelle ting. Det jeg har savnet mest under pandemien er å treffe tilfeldige folk og ha samtaler om ting jeg ellers aldri ville ha hørt om.

– Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i det siste?

– LYKOURGOS PORFYRIS på lanseringsfesten til Samtidens utgave «Det jævla mangfoldet». Det var hektisk, morsomt og konfronterende. Her fikk jeg noen av mine egne forutinntattheter rett i fleisen. Ellers likte jeg godt «Psalm for a slut» med Ulf Nilseng på Dansens Hus, den forestillingen var også rimelig konfronterende. Jeg liker konfronterende uttrykk som får meg til å kjenne på lett ubehag. Harmoni og dans på røde roser blir fort litt kjedelig.

– Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til framover?

– Jeg gleder meg til del to av samarbeidet med Karmaklubb 14. mai. Da skal vi få oppleve et mangfold av skeive kulturuttrykk og variasjon man skal lete lenge etter. Jeg liker måten Karmaklubb tenker kultur som brobygging på. Gjennom kultur kommer vi mennesker nærmere hverandre.

Powered by Labrador CMS