
Seksuell oppvåkning
Gryende seksuelle følelser i en tid da slikt var tabu.
Frank Wedenkind (1864 – 1918) er en av de store tyske dramatikerne. Han provoserte i sin tid med sine seksuelle skildringer, men var opptatt av å vise hvor undertrykkende samfunnets syn på seksualitet var. Nå settes «Vårløysing» opp på Det norske teatret, oversatt av Jon Fosse.
Stykket skrev Wedenkind i 1891, men det ble ikke satt opp før i 1906. Det handler om en gruppe tenåringer som på hver sin måte forsøker å finne ut av sine gryende seksuelle følelser i en tid da slikt var tabu. Stykket tar opp sex, kjønn, voldtekt, abort, selvmord, onani og homofili, sett gjennom øynene til de unge som hindres i å utforske dette av voksne autoriteter.
Les også
-
Skeiv ballett i Operaen
«Som en ung, skeiv samtidskoreograf hviler det ekstra vekt på skuldrene mine i en verden som denne», sier koreograf Emma Portner. Forestillingen «Some Girls Don’t Turn» vises nå på Den Norske Opera og Ballett.
-
Villskudd til scenen
44 år etter at boka «Villskudd» kom ut, skal kjærlighetshistorien om Yngve og Magnus fortelles fra en scene for første gang. Stykket får premiere på Kilden Teater i mai.
-
Teaterforestilling om Marie Høeg og Bolette Berg
Theater Corpus har laget en figurteaterforestilling om det lesbiske fotografparet Marie Høeg og Bolette Berg, som i 1895 etablerte fotostudio i Horten.
-
Feiring av fri kjærlighet i Operaens nye Czardasfyrstinne
Når den folkekjære Czardasfyrstinnen løftes inn i vårt århundre, står retten til å elske den man vil i sentrum og hovedrollen er en transperson.
-
Med 80-talsblikk på homofili
Det blir 80-talls nostalgi og død når Det Norske Teatret setter opp «Berre verdas undergang», et stykke om hiv og aids med Carl Martin Eggesbø i hovedrollen.
-
ALOK og det ikke-binære opprøret
Den ikke-binære kunstneren og aktivisten ALOK kjemper for en romsligere forståelse av kjønn. 16. juli opptrer de på stand up-scenen Latter i Oslo. – Ofte går publikummet mitt fra å le til å gråte i løpet av noen få minutter, sier ALOK til Blikk.
-
Skeive Heddanominasjoner
– Vi ser at mangfoldet på norske scener øker, sier talsperson for Heddajuryen Andreas Wiese.
-
Disse tre skal skrive ny skeiv dramatikk
SPKRBOX, Oslo Pride og Dramatikkens hus har funnet tre vinnere i bunken av tekster innsendt til skeiv dramatikk-utlysningen.
-
Det (trans)maskuline blikket
«Seek Bromance» beskrives som en tre og en halv timer lang transromantisk saga ved verdens ende. Denne helgen settes Samira Elagoz sitt prisbelønte teaterstykke opp i Bergen.
-
Fengselsmøte mellom transkvinne og aktivist
Teater Manu, landets eneste profesjonelle tegnspråkteater markerer Skeivt kulturår med forestillingen «Edderkoppkvinnens kyss». For tiden er teateret på turne, før forestillingen returnerer til Oslo på kvinnedagen 8. mars.
14-åringen Melchior blir utvist fra skolen fordi han skriver et essay om hvordan mennesker forplanter seg. Bestevennen Moritz plages av puberteten, og sliter med å kanalisere de ukjente følelsene og endringene som plutselig oppstår i kroppen hans. Kameratene Hans og Ernsts oppdager at de har følelser for hverandre, i en tid hvor homofili var forbudt. Wendla prøver å få mora til å fortelle hvor barn virkelig kommer fra, men får aldri andre historier enn at de kommer med storken om natta. Hun blir senere gravid.
Om stykket skriver Det norske teater: «Korleis kan ein leve i ei verd der alt ein har lyst til er ikkje er lov? Prisen for gjere opprør er høg, men kva alternativ har dei? Skal dei svelge dobbeltmoralen til foreldra og bli like stive og løgnaktige som dei, eller skal dei bukke under og døy? Vårløysing handlar om retten til fridom, i ei tid der det blir stadig viktigare å vere kritisk til dei sanningane vi blir serverte».
Frihet er et sentralt tema i «Vårløysing». Frihet til å være seg selv, frihet til kunnskap og til utforskning. Hvor store og urimelige pålegg kan samfunnet gi mennesker, og hvordan påvirker det oss som mennesker?
«Vårløysing» er regissert av Miriam Prestøy Lie, og har et stort ensemble av skuespillere. Blant dem er skuespilleren/musikeren Mimmi Tamba, som tidligere har opptrådd under Drammen Pride 2019, og skuespilleren Petter Winther, som nylig har stått på scenen som Chelsea Manning i stykket «Manning er fri» på Vega scene.