Judy, Liza, Tor Ivar og regnbuen
Skuespiller Tor Ivar Hagen hyller Judy Garland og Liza Minelli, og ikke minst Stonewall og sin egen ferd ut av skapet, på Bikuben på Det Norske Teatret fredag 20. september.
Tor Ivar Hagen (38) er utdannet ved Bårdarakademiet og Romerike folkehøyskole og har jobbet på omtrent de fleste teater i Norge siden 2003. Han debuterte på Trøndelag Teater som hest i Peter Shaffers «Equus» og har siden jobbet hos Riksteatret og en rekke ganger på Nationaltheatret.
– Mange husker meg kanskje som Esel med knekk i stemmen i Rockeulven, sier Tor Ivar Hagen til Blikk.
Han har spilt i flere produksjoner ved Trøndelag Teater og har koreografert og spilt i flere forestillinger av og for Tyra Tønnesen. Drag har han også vært innom, som medlem i Stayups og sin egen karakter Torill Tombola.
– Torill Tombola har vært med siden 2005 og denne høsten turnerer hun i Vestfold og Telemark hun har drageventyrstund for barn.
Ledestjernene som viste vei Førstkommende fredag, 20. september, er det Stonewall, hans egen komme ut-historie og legendene Judy Garland og Liza Minelli det handler om når Tor Ivar Hagen går på scenen i Bikuben på Det Norske Teatret. I år er det 50 år siden Judy Garland døde. Det er også 50 år siden Stonewall-opptøyene i New York.
Opptøyene markerte starten på den moderne skeive bevegelsen. I forestillingen «Judy, Liza, Æ og Regnbogen» fremfører Tor Ivar Hagen sanger fra Judy Garland og datteren Liza Minnellis mangfoldige katalog.
– Forestillingen er en hyllest til to av artistene som har vært, og er, ledestjerner på veien ut av mørket. På veien ut av skapet, sier Tor Ivar Hagen.
Fra Arsenal til Bårdar
– Hva slags forhold har du selv til Stonewall-historien?
– Jeg husker jeg ble fortalt om Stonewall-historien for første gang på Bårdar. Vi hadde musikkhistorie og den dagen handlet det om Judy Garland. Hun døde en uke før opptøyene utenfor Stonewall, så den delen av historien ble også fortalt. Det var ikke lenge etter at jeg selv hadde kommet ut av skapet. Jeg var 20 år og fersk i Oslo. Fersk i alt mulig egentlig.
– Hva har musikk, og da kanskje spesielt Judy Garland og Liza Minelli, betydd for deg som skeiv?
– Jeg var god til å spille streit i tenårene. For jeg var så redd. Den gang heiet jeg på fotballklubben Arsenal og Nadia jeg gikk på skole med. Flott lag og super jente, men ikke noe av dette var mitt. Da vi hadde musikkteaterhistorie om Liza på Bårdar, så snakka det til meg. Endelig var det noe som var mitt.
Konserten med Liza Minelli
Han sang seg tidlig gjennom hele katalogen til Judy og Liza.
– Det å finne «Liza at Carnegie Hall» (1981) som dobbel-cd på Bennis på Aker Brygge i 2003, var som å finne himmelen. Eller nåla i høystakken. To timer med pur lykke. Jeg har samme lykkefølelse den dag i dag når jeg hører på det konsertopptaket og synger med av full hals.
– Hvordan vil du beskrive dine egne komme ut-erfaringer?
– Jeg var en livredd gutt fra jeg var tolv år og helt til jeg fylte 20. På Romerike folkehøyskole var det én gutt som var åpen fra dag én. Han var kul og en alle likte. Han støtta meg veldig da jeg hadde kommet ut og introduserte meg for flere homser. Og det var viktig for meg. Vi er venner den dag i dag.
Som å komme hjem
Ferden gikk snart til Oslo og det skeive utelivet der.
– Jeg jobbet på en burgersjappe på Kløfta. Jeg fortalte til en kollega at jeg er homo, og hun svarte: «det gir vel jeg faan i vel». Hun og dama tok meg med til Oslo og Potta og London Pub. Jeg kjente at jeg hadde kommet hjem. Både der og i meg selv. Å komme ut for familie og venner gikk stort sett greit.
Til tross for 50 år med skeiv kamp mener Tor Ivar Hagen av målstreken fortsatt er et stykke unna.
– Det er kamper som gjenstår. Vi må hjelpe hverandre til å skjønne at det er verdifullt å leve annerledes enn naboen. Mange av oss er så traumatiserte av den heteronormative A4 tosomheten. Det er mange streite som strever med det også. Vi gjør hverandre syke med dette kjøret.
Hel ved og sidissen
Når Tor Ivar Hagen går på scenen på Bikuben på Det norske teatret har han med seg Øyvind Jo Heimdal Eik og Alexander Riris.
– Øyvind Jo fra Sekken utenfor Molde er pianist og en god venn. Vi har jobbet sammen flere ganger i Rabarbrateateret i Trondheim. Han er hel ved og en fantastisk komponist. Alexander er nyutdannet jazzbassist fra NTNU konservatoriet og en kjernekar fra Stavanger. Deilig å ha en siddis med, så jeg får døyvet stavangerdialekt-abstinensene mine.
Drømmen om London Pub
«Judy, Liza, Æ og Regnbogen» har turnert i Trøndelag, og blant annet på Pride House under Trondheim Pride. Etter Bikuben på Det Norske Teatret 20. september håper Tor Ivar Hagen å ta forestillingen til nye scener.
– Jeg har en drøm om å spille forestillingen på London Pub. Tenk London Pub feirer jubileum i år. Stedet har vært åpent i 40 år nå i oktober. Det er et fantastisk sted som jeg håper får leve 40 år til. Stedet har sjel, masse gøyal historie i veggene og er åpent for alle. Ellers kan jeg godt tenke meg å reise landet rundt med forestillingen.
«Judy, Liza, Æ og Regnbogen», fredag 20. september, kl. 22.30 (dørene åpner kl. 22), kr. 100. Bikuben på Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8, Oslo. Info: detnorsketeatret.no