Det nye homoidealet?

Publisert

Det snakkes om en baby-boom i det skeive miljøet og stadig flere velger å gifte seg. Hva gjør det med de av oss som ikke velger Volvo, villa og voff-voff? LLH starter opp en ny runde med Skeiv debatt og onsdag 7. oktober skal det nye homoidealet under lupen på Uhørt i Torggata 11 i Oslo. I invitasjonen fra LLH heter det:«Vi skeive liker å tenke at vi lever andre liv enn majoriteten, at vi er friere til å ta de valgene vi ønsker og ikke de valgene som forventes av oss. Men stemmer egentlig det? Har økt grad av rettigheter og aksept skapt trangere rammer for hvordan vi organiserer livene våre? Er drømmen også for skeive å leve med bikkje, barn og hus på landet? Hva da med dem som ønsker å leve med flere, alene eller vil lage familier på andre måter? Hva skjedde med lærhomsene, de evig single skrullene, De beauvoir-lesbene og skeive kollektiv? Bør homomiljøet jobbe for likestilling av ulike samliv og liv eller være fornøyd med å inkluderes i heteronormen?» Kanskje vi allerede er inkludert i heteronormen? Det kan se slik ut om man tar en titt på Statistisk sentralbyrås (SSB) skilsmissetall for 2013. Tallene er dyster lesning for homo- og lesbepar.

Lesbiske skiller seg mest

• I 2013 blei 76 homoektepar separert, og 56 homoektepar skilt. Skilsmisser har økt med 145 prosent siden 2012.• 32 partnerpar ble separert, og 38 partnerpar ble skilt.• Tall som forskere fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har sammensatt i studien «Divorce in Norwegian Same-sex Marriages 1993–2011», viser at risikoen for brudd er aller størst blant kvinnepar.• Av partnerskap og ekteskap mellom par av samme kjønn, har 22 prosent i perioden 1993 til 2010 endt med skilsmisse. Hele 26 prosent av kvinneparene var skilt etter sju år, mot 20 prosent av mannsparene.• Av dem som inngikk partnerskap i 1993, er nå 45 prosent av kvinneparene og 40 prosent av mannsparene skilt. Til sammenligning er 31 prosent av par av motsatt kjønn som giftet seg i 1993 nå skilt.• Studien «Divorce in Norwegian Same-sex Marriages 1993–2011» viser at det har vært en stor økning i antall par av samme kjønn som har felles barn, men det å ha ett eller flere felles barn ikke gjør skilsmisserisikoen mindre.• Skilsmisser blant homopar med barn har økt de siste ni årene.Kilde: SSB

Ingen grunn til panikk

Ifølge eksperter skyldes økningen skilsmisser blant annet at det fortsatt bare er en tynn hinne av aksept i den generelle befolkningen for homoekteskap.– Jeg har selv stilt meg spørsmålet hvorfor det blir flere skilsmisser blant homser og lesber, sier Haakon Aars, lege, samfunnsmedisiner, psykiater og sexolog. – Jeg tror ikke det er noe i veien med homser og lesber, eller med viljen. Men det handler om at vi forsøker å få det til, på tross av samfunnets holdninger. Vi presser oss på mange måter inn i en heterofil livsstil, for på den måten å bli som alle andre. Likevel synes mange heterofile at homoekteskap er noe rart. Har man ikke mye støtte rundt seg, er det også vanskelig å få tosomhet å fungere, sier Aars til Blikk Nett. – Mange av oss hadde ventet lenge på å få en partnerskapslov på plass. Siden fikk vi gjennomslag for felles ekteskapslov. Det var naturligvis bra, og det ble en stor fest med glitter og stas hvor problemene ble lagt til side. Men så dukker de opp igjen når hverdagen kommer. Det kan se ut til at vi har kommet til den perioden nå når vi ser skilsmissetallene, sier Aars.

Barn som lim

Han tror de økte skilsmissetallene skyldes en kombinasjon av flere utfordringer.– Som for eksempel at man finner ut at man ikke passer sammen, men også at det fortsatt bare er en tynn hinne av aksept i den generelle befolkningen for homoekteskap. – Fører dette minoritetsstresset til flere brudd?– Det tror jeg så absolutt, men noen par klarer også å finne sin egen form på ekteskapet, sier Aars og viser til den danske tv-serien «Bøssestudier» der vi i første episode møtte gifte homsepar som hadde valgt å leve i åpne forhold. I jobben som terapeut møter Haakon Aars mange heterofile par som holder sammen på grunn av barn og andre forpliktelser.– I tillegg handler det om å holde fasaden utad. For mange heteropar henger forholdet i en tynn tråd. Sexen er ikke til stede lenger, og de er sammen fordi de har barn og hus og slike forpliktelser. Det snakkes det lite om i offentligheten, sier Aars og viser til at de fleste homopar ikke har disse forpliktelsene overfor hverandre.

Finne en egen form

Ifølge SSB har 13 prosent av homopar ett eller flere barn sammen.– De fleste homser og lesber har ikke barn, så det er lettere å gå fra hverandre. Når samfunnet rundt dem også forventer at de skal gå fra hverandre, så er det en medvirkende faktor. Tallet på inngåtte ekteskap mellom par av samme kjønn har holdt seg stabilt de siste fire årene. Likevel er det en økning i skilsmisser og separasjon hos homopar.– Det er viktig å huske på at ekteskapet er nytt for homopar. Vi må gi oss selv tid til å finne ut av hvordan ekteskapet skal fungere for oss. Da må vi også tenke på at noen velger å leve monogamt, mens andre vil velge å leve i åpne forhold. Jevnt over tror jeg ikke kjærligheten har dårligere kår i homse- eller lesbeforhold, men vi må finne vår egen form.

Det nye homoidealet?

LLH overlater debatten til et panel med kunnskap og erfaringer på området.I panelet sitter Christine Marie Jentoft, Miss Gay 2015, mamma, lesbisk, transkjønnet kvinne og blogger.Tomas Glans, koreograf, regissør og blivende pappa.Kathrine Nygård, panelets ungdomsrøst, rådgiver i Skeiv ungdom og Miss Gay 2014.Brita Møystad Engseth, lesbisk, singel og evig barnefri. Bidro nylig til boka Evig barnefri og er ellers nestleder i LLH. Kveldens moderator er Arnfinn Andersen, som blant annet har forsket på familie, samliv og nye familieformer. Skeiv debatt: Det nye homoidealet? Torsdag 7. oktober, kl 18, Uhørt, Torggata 11, Strøget, Oslo.

Mer info: Skeiv debatt: Det nye homoidealet?

Powered by Labrador CMS