Trine Skei Grande. Foto: Jo Straube
Trine Skei Grande. Foto: Jo Straube

Det skeive valget: Venstre

Fram til stortingsvalget 11. september, kan du lese intervju med partilederne. I dag: Trine Skei Grande, leder av Venstre.

Publisert

Fram til stortingsvalget mandag 11. september, kan du lese intervjuene Blikk har gjort med partilederne. I dag forteller Trine Skei Grande, leder av Venstre, hvorfor hun mener at lhbt-velgere skal stemme på hennes parti. Tekst: Jan P. Solberg.

Hvorfor skal lhbt-velgerne stemme på ditt parti?

Venstre er opptatt av at alle skal ha like rettigheter og muligheter til å utnytte sine evner, leve sine liv og til å delta aktivt i samfunnet. Historisk var Unge Venstre første partiorganisasjon med eget homonettverk allerede i 1984. Venstre har alltid hatt nært forhold til bevegelsen og da Venstre leide ut lokaler til DNF 48, forløperen til FRI, oppsto begrepet «skeiv». For Venstre er det å være den man er og å få elske den man vil grunnleggende. Det er nok kjærlighet til oss alle.

Lhbt-personer har oppnådd mange av de samme juridiske rettighetene som landets øvrige borgere. Er kampen over?

Kampen for grunnleggende rettigheter må kjempes hver dag. I flere land er liberale verdier og rettigheter som vi trodde vi kunne ta for gitt, under press. Vi må derfor ikke hvile etter viktige gjennomslag, men fortsette kampen.

Hva må gjøres for få slutt på «jævla homo» som et av de mest brukte skjellsordene i skolen?

Hver av oss må stå opp og si fra når noen går over streken. Kampanjen som er gjennomført, er et viktig bidrag fordi det handler om bevisstgjøring og å snakke om problemet. Og så har vi en viktig jobb med å bekjempe hets i sosiale medier. På gata har vi natteravner, kanskje vi også skulle hatt noen nettravner også?

Hva må gjøres for få slutt på at én av fire menn synes homofile menn er frastøtende, og at én av seks menn ville flyttet seg vekk fra en homofil på bussen? (ifølge en undersøkelse fra 2013)

Negative holdninger til homofili må bekjempes i barnehager, skoler, i samfunnslivet og i familielivet. Igjen er åpenhet viktig og informasjon. Så tror jeg at Isak og Even i «Skam» har bidratt til å bekjempe fordommer. Synliggjøring av mangfoldet gjør det enklere å være annerledes.

Hvorfor får så få homofile asylsøkere opphold i Norge? (I 2015 fikk 45 av 68 skeive asylsøkere avslag. UDI fører ikke statistikk over seksuell orientering som søkegrunnlag. Tallene er basert på manuelle rapporter fra førstegangssamtaler.)

Venstre har vært opptatt av at Norge skal fremme menneskerettigheter i utenrikspolitikken, herunder lhbt-rettigheter. Vi mener Norge må ta flere lhbt-flyktninger i flyktningekvotene, som del av å prioritere sårbare grupper. Videre vil vi jobbe for at lhbt-rettigheter blir en del av den norske bistanden.

Hva mener ditt parti om «det tredje» kjønn» som juridisk alternativ til «mann» og «kvinne»?

Lovverket skal tilpasse seg menneskene ikke omvendt. Når noen ikke følger seg hjemme i kategoriene vi har, er det naturlig å opprette en tredje. Vi har allerede foreslått det flere ganger i Stortinget, men det tar tid før de store partiene kommer etter. Som ellers må noen gå foran.

Ekstra: Ønsker Venstre å øke eller redusere den økonomiske støtten til lhbt-organisasjonene i Norge?

Vi mener det er avgjørende at organisasjonene som jobber for å sikre grunnleggende rettigheter har gode økonomiske rammevilkår. Som da Venstre sikret Skeivt arkiv en fast post på statsbudsjettet.

Hva tenker du om at Venstre er i regjering sammen med Krf som i Bergen mener at et EuroPride i 2020 vil bli en «seksualisering av byen»?

I disse spørsmålene står Venstre langt fra Krf. Men vi vant fram likevel. Jeg kan bli like frustrert over partier som tilsynelatende er like progressive som oss, men som likevel stemmer ned forslag i Stortinget som åpning for et tredje kjønn. Det er hva man gjør som teller, og med Solveig Horne som ansvarlig statsråd er Norge nå nest best i Europa på lhbt-rettigheter. I Bergen er det de liberale kreftene med Venstres byråd Erland Horn i spissen, som har vunnet fram. Arbeidet han har lagt ned på lhbt-området er vi i Venstre veldig stolte over.