Homobevegelsens 70 års-dag markeres i Oslo

20. mai 1950 ble Forbundet av 1948, i dag Foreningen FRI, stiftet på Bislett hospits i Dalsbergstien 21. Nå får åstedet et blått skilt.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

· Det norske forbund av 1948 (DNF-48) ble stiftet 20. mai 1950 på Dalsbergstien 21 på Bislett hospits.
I starten var organisasjonen en avdeling under danske Forbundet af 1948. I dag heter organisasjonen FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.


· Mer informasjon om DNF-48 og den 70 år lange historien finnes på skeivtarkiv.no

70 år etter at DNF-48 ble stiftet blir det hengt opp et skilt til minne om starten på den organiserte homobevegelsen i Norge.

Ordfører Marianne Borgen vil stå for den offisielle avdukingen.

– Vi har lenge ønsket oss en større synlighet av den skeive historien både i hovedstaden og resten av landet. Dette skiltet bidrar til synlighet og kanskje blir noen nysgjerrig og vil lære mere, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Blå skilt

Tanken om blå skilt er ikke ny – det finnes mange eksempler på denne type skilting i byer med sans for sin historie. Hensikten er bokstavelig talt å synliggjøre historien der den skjedde. Skiltprogrammet er nasjonalt. Oslo Byes Vel lager kulturhistoriske skilt for hele landet og skilt er nå montert fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig.

– At skiltet blir plassert på et sted som er litt skjult passer godt. Møteplasser for homofile måtte skje i det skjulte for å forhindre samfunnets fordømmelse, forteller Endestad.

Norges første homohus

Det norske forbundet av 1948 ble stifitet på Bislett hospits i Dalsbergstien 21 i Oslo, i en bygård eiet av Erling Næss (1895-1992), alias «Mor i nøden». Hospitset i Dalsbergstien var ikke noe tilfeldig møtelokale for etableringen av DNF-48, men heller en institusjon gjennom en mannsalder, der både norske og utenlandske homofile valfartet gjennom 28 år.

Program 20. mai

FRI – Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold og Oslo Byes vel inviterer til avduking av blått skilt for Forbundet av 1948 20. mai 2020.
Kl. 14: Dalsbergstien 21 (mot Pilestredet) Velkommen ved Ole Rikard Høisæther, generalsekretær Oslo Byes Vel.

Kl. 14.05: Hilsen fra FRI ved Ingvild Endestad Kl. 14.07: Sosialantropolog Hans Wiggo Kristiansen forteller om husets historie og homobevegelsens begynnelse. Kl. 14:15: Avduking av skiltet ved ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

Powered by Labrador CMS