Dobbelt opp

Publisert

I sommer giftet Line Forsmo seg med kjæresten Eirin Østgård. Nå kan du høre radiodokumentaren «To hvite bruder» om hvorfor de måtte gifte seg to ganger på samme dag. Paret ønsket seg et tradisjonelt kirkebryllup, noe som de først tenkte ville være en smal sak etter at den nye ekteskapsloven trådte i kraft for tre år siden. Men slik er det ikke. Kirken har ennå ikke klart å bestemme seg om den vil lage en liturgi som gir homofile og lesbiske mulighet til å gifte seg i kirka på lik linje med heterofile. Nå har NRK-journalisten Forsmo laget radiodokumentaren «To hvite bruder» om den utfordrende og underholdende veien de måtte gå for likevel å gjøre den tradisjonelle bryllupsdrømmen til virkelighet. – Da vi fikk felles ekteskapslov, trodde jeg og Eirin at vi kunne gifte oss i kirken hvis presten ville det. For meg var det veldig sårt at vi ikke kunne det. Jeg er kristen og ville derfor gjerne gifte meg i kirken, men så var det andre regler som gjaldt for oss som par. Venner og familie visste heller ikke om dette, og jeg tror mange andre også ikke er klar over dette. Derfor vil jeg fortelle hvordan det opplevdes i dokumentaren «To hvite bruder». Det er en personlig historie, men samtidig er dette også personlig for alle de som ønsker det, men ikke kan gifte seg i kirken. Det rammer hver enkelt. Jeg vil vise de utfordringene vi møter og formidle det med litt humor, sier Line Forsmo.

Fire i bredden?

Mange nye problemstillinger dukket opp for de vordende brudene. Skulle de likevel gifte seg først og så ha en seremoni etterpå i kirken etterpå, og skulle dette skje samme dag? – Det blir mye ekstra logistikk. Først sa vi ja til hverandre i Oslo Rådhus. Så måtte hele brudefølget fraktes til Lilleborg kirke til seremonien der. Besteforeldrene våre jobbet litt med å sette seg inn i dette, og mange var forvirret over hvor vi egentlig skulle gifte oss og hadde litt vanskeligheter med å henge med på hva som skulle skje hvor. – Hva overrasket deg mest under planleggingen av bryllupet?– Alle de småtingene som var lagt opp til det heterofile samfunnet. Både gavelistene til han og henne, invitasjonene og kakepynten. Men på det ene stedet hvor vi snakket om gavelister, sa de at de hadde fått reaksjoner på dette, og at de skulle få laget lister som var mer kjønnsnøytrale. Under planleggingen av bryllupet diskuterte de både hvem som skulle gå inn i kirken først, om de kunne gå fire i bredden eller om kanskje mødrene skulle gi dem vekk? Skulle de begge ha brudebukett?

Hemmelige kjoler

Både Forsmo og kona ville være hvite bruder på den store dagen. Men hvordan kjolene skulle se ut, var en stor hemmelighet. – Vi skjulte de for hverandre. Jeg visste ikke om det skulle bli bløtekakekjole, eller en annen skikkelig krasj. Det ble mange morsomme opplevelser på veien mot bryllupet. Selv om vi ble skuffet over at vi ikke kunne gifte oss slik som så mange andre kan, gjorde vi det beste ut av det. Vi er glade for at mange har gått foran slik at vi faktisk kunne oppleve denne dagen, og vi fikk jo nå sjansen til å gjøre det helt på vår egen måte. «To hvite bruder», Radiodokumentaren NRK P2. 22. september kl 10:03 og reprise 23. september kl 21:03

Powered by Labrador CMS