Frederick Nathanael.

– En festival i seg selv

Årets Pride Art-utstilling får nesten 1000 kvadratmeter å boltre seg på. – Det blir vår største utstilling noensinne, sier leder Frederick Nathanael.

Publisert Sist oppdatert

Pride Art tar i år steget ut av festivalteltet og presenterer sin største utstilling hittil. Til utstillingen i år har Pride Art leid lokalene hos Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

Pride Art

* Pride Art, tidligere Skeive Kunstnere, er en frittstående, nasjonal medlemsorganisasjon som formidler skeiv kunst og kultur. Organisasjonen er ikke-kommersiell, politisk uavhengig og livssynsnøytral, og jobber i sjiktet mellom kulturformidlig og rettighetsbevegelsen.

* Den første utstillingen fant sted i 1985.

* Forut for 2007 var gruppa organisert som et fellesskap av skeive kunstnere med røtter tilbake til 1985. Fra 2007 til 2020 var gruppa underordnet Fri Oslo og Viken, men løsrev seg i fjor fra FRI for å starte egen organisasjon.

* Pride Art ledes av et tverrfaglig styre på 11 personer. Alle som sitter i styret er utøvende kunstnere på ulike nivåer.

* Under Oslo Pride i 2015 og 2017 stilte Pride Art ut i Rådhusgalleriet.

* I 2019 bestod Pride Art-utstillingen av arbeider fra 115 kunstnere med bakgrunn fra 25 ulike nasjoner. Utstillingen hadde i Iøpet av 10 dager 27 500 besøk under Oslo Pride, og har høstet politisk oppslutning i og internasjonal interesse.

* I 2019 mottok organisasjonen Oslo Kommunes kunstnerpris for sin innsats innen Oslo kommunes kunstliv.

– I år går vi vekk fra festivalpreget, sier Pride Arts leder Frederick Nathanael.

– Årets utstilling 18. til 27. juni blir i et fysisk og permanent bygg, som i seg selv har en tydelig identitet. Hvordan kunsten vises har mye å si for hvordan den oppleves, sier Frederick Nathanael til Blikk.

Fra telt til kulturhus

Siden 2007 har visningen av skeiv kunst under Pride Art som oftest foregått i telt, med unntak av to utstillinger i Rådhuset i Oslo. Nathanael forteller at det betyr mye stille ut på DOGA. Spesielt nå når de også er i gang med å etablere av et av verdens første skeive kulturhus, som etter planen åpner i Oslo under det skeive kulturåret 2022.

Pride Art, tidligere Skeive kunstnere, er nå en frittstående, nasjonal medlemsorganisasjon som formidler skeiv kunst, etter at de i fjor løsrev seg fra Oslo Pride. De ønsker fremdeles tett samarbeid med festivalen og FRI, men mener det er på tide å stå på egne bein.

– Årets utstilling blir en festival i seg selv. Det som er spesielt i år er at vi har stilt oss helt fri fra Oslo Pride. Vi ønsker å representere så bredt som mulig på tvers av bevegelsen, både i årets utstilling og under etableringen av det nye kunst- og kultursenteret, sier Nathanael.

Skeiv kunst som kuriosa

Fram til 15. mars er det open call for kunstnere som ønsker å sende inn sine verk. Nathanael oppfordrer alle som ønsker til å sende inn. Det er nettopp bredden av skeive kunstnere som gjør Pride Art så unikt.

– Skeiv kunst blir ofte presentert som kuriosa, og ofte stiller man ut de samme to-tre kunstnerne hver eneste gang. Hos oss er det kanskje 150 forskjellige kunstnere fra hele Norge som stiller ut, og det er det ingen andre enn oss som gjør, sier Nathanael.

Større mangfold

Framover vil Pride Art ha mer fokus på bredden i det skeive kunstnermiljøet. I tillegg til det vante samarbeidet med FRI og Oslo Pride har blant andre Garmeres og Salam blitt invitert til dialog.

– Vi skal ha et enda større fokus på de underkommuniserte stemmene som vi opplever kommer litt i bakhånd under Pride. Det er jo en folkefest, så vi ønsker å løfte fram de marginale gruppene også, slik at de også inkluderes.

I dialog med museer

Nathanael forteller at museer og institusjoner viser stor interesse for Pride Art. For noen måneder siden, under konferansen som på mange måter ble det første avsparket til Skeivt kulturår 2022, ble Pride Art hentet opp flere ganger under samtalene.

– Det er gøy at Pride Art løftes opp fra å være et arrangement på sidelinja under Oslo Pride, til å bli veiledende for hva kulturfeltet tenker om skeiv kunst, sier Nathanael.

Utstillingen i år blir ekstra viktig. Det blir ikke bare en feiring av skeiv kunst og kultur, men også et samlingspunkt for å skape dialog mellom den skeive bevegelsen og kulturfeltet.

– Mange museer og institusjoner ønsker å snakke med oss nettopp fordi vi representerer den skeive kunsten i Norge. Jeg opplever at mange ønsker et perspektiv fra innsiden, og samtidig sørge for at skeiv kunst og skeive fortellinger ikke fortelles av mainstreamen, av heteronormative og patriarkalske institusjoner.

Styret i Pride Art.

Internasjonal oppmerksomhet

Pride Art ønsker også fokusere mer på kultur, i tillegg til kunsten. Det vil bli flere scenearrangementer og forskjellige andre underholdningsinnslag i løpet av prideuka.

– Dialogarenaen blir viktig i år, mye på grunn av kulturåret i 2022 og etableringen av kunstsenteret vårt. Det er jo en internasjonal nyhet. Vi har allerede begynt å snakke med museer som ønsker å samarbeide, sier Nathanael.

Målet for 2021 er å få gjennomført en fysisk festival. Nathanael er optimistisk til at dette lar seg gjøre, men forteller at de også jobber med andre ideer, dersom koronapandemien skulle stikke kjepper i hjulene.

– I fjor fikk vi ikke til noen ting. Det var veldig trist. For mange av kunstnerne som bidrar til Pride Art er utstillingen noe som driver dem til kreativt arbeid. Så vi er opptatt av å få til noe uansett hvordan situasjonen ser ut i juni. Vi holder blant annet på med en digitaliseringsplan for både kunstverkene og streaming av arrangementer. Dette vil også bidra til at folk utenfor Oslo, og Norge, kan få med seg det som skjer.

Powered by Labrador CMS