Pride Art

Størst i Europa

Wunderkammer, Europas største skeive utstilling, åpnet på DOGA i Oslo fredag kveld.

Verk av 121 kunstnere fyller tre etasjer i de store lokalene til Design og arkitektur Norge (DOGA) i et gammelt industrilokale ved Akerselva.
Publisert Sist oppdatert

 Utstillingen er kuratert av Stian Tjernsmo.

– Det er mange gode verker her. Antall arbeider er ikke like stort som det var i fjor, men det gjør utstillingen luftigere. Jeg har jobbet veldig mye med å seksjonere rommene, slik at hvert enkelt verk synes, sier han.

– Merker du forskjell på kvaliteten fra utstilling til utstilling? 

– Nå har ikke jeg vært med så veldig lenge som kurator, men jeg har notert meg en utvikling hos kunstnerne, og det er veldig kult å se.

Utstillingen er kuratert av Stian Tjernsmo.

Kulturminister Lubna Jaffery poengterte viktigheten av skeive stemmer og perspektiver i det offentlige rom da hun tok scenen under åpningen av Wunderkammer fredag kveld. Hun dro også perspektivene ut mot situasjonen for skeive andre steder i verden uten å underslå at vårt eget samfunn har arbeid å gjøre.

Kulturminister Lubna Jaffery.

Filmskaper Jan Dalchow, kjent for blant annet «Jeg elsker hvem jeg vil» og «Be skitne syndige meg» arbeider for tiden med prosjektet «The Fans». Dalchow legger i «The Fans» fokus på harmoniene og innvirkningen til ABBA. På Wunderkammer viser Dalchow stillbildet «Frida fra Bjørkåsen». Den norskættende Annifrid Lyngstad, omgitt av sikkerhetsvakter, er på vei inn til åpningen av ABBA-showet «Voyage» i London i fjor.

Å vokse opp som annerledes på bygda, (Annifrid er datter av en norsk kvinne og en tysk soldat). Gevinsten og prisen for selvrealisering ligger i bildet. Det er en erfaring mange skeive kanskje kan kjenne seg igjen i.

Jan Dalchow.

– Jeg er så stolt!

Kurator Stian Tjernsmo var ikke klar over at han selv var utstilt på Wunderkammer før noen gjorde han oppmerksom på det nederste av tre små portretter.

– Skal du kjøpe bildet av deg selv?

– Gjerne, men det har jeg ikke råd til, ler Tjernsmo.

For det er rift om arbeidene til kunstneren Likrot.

Sosiale media har gjort det mulig å nå frem til og bygge opp et stort publikum utenom gallerier og hektisk utstillingsvirksomhet. Likrot følges av 136 000 mennesker på kontoen «Art by Likrot», der nye bilder jevnlig presenteres og kommenteres.

Kunstneren har en distinkt, gjenkjennelig stil, men det er få som vet hvem Likrot egentlig er. Og slik vil hen gjerne ha det.

– Likrot er hardtarbeidende og veldig dyktig, så dette er en stor ære, sier Stian Tjernsmo.

Stian Tjernsmo.

– Jeg kjenner flere som har hatt denne jobben før, så det var stas å bli spurt, sa kveldens konferansier Tore Petterson.

Petterson begynte selv å male under pandemien og kjente litt på nervøsiteten ved å gå på scenen for å snakke om kunst.

– Det er mange stemmer og mange meninger i et slikt fellesskap som dette, mange erfaringer av motstand og frykt. Så jeg vil snakke om hva som skjer med mennesker som kjenner seg litt tråkka på, utfra utdannelsen min som terapeut. Pride Art kaller dette her et uenighetsfellesskap, og det stiller jeg meg bak. Uenig sammen, tenker jeg!

Tore Petterson.

– Hva bringer dere hit i tospann?

– Vi er blitt kjærester!

Designer og stylist Kjell Nordstöm er i det spøkefulle hjørnet.

– We go way back, svarer Arve Juritzen.

– Og så var jeg jo med i «Maskorama».

Kjell Nordström og Arve Juritzen.

 

Det er som kjent Nordstöm som står bak programmets fantastiske kostymer.

– Noe spesielt dere vil se eller oppleve her i kveld?

– Det er et stort spenn i kunsten , og jeg gleder meg til å ta inn alt, jeg har ikke vært på Pride Art eller Wunderkammer før, sier Juritzen.

– Vi må få Arve inn i varmen og opp i båten igjen og dette er en perfekt anledning, erter Nordström, med hentydning til at Juritzen lenge var et kjent fjes både i det skeive miljøet og på tv-skjermen, før han ble bokforlegger og hjemmekjær far.

Pride Art-leder Frederick Nathanael.

Pride Art-leder Frederick Nathanael snakket om hverdagslivet for skeive under åpningen av Wunderkammer. Utstillingen er mulig på tross av, ikke på grunn av storsamfunnets premisser var budskapet. Skeive kjemper hver dag for å bli sett og hørt som seg selv.

For den som tenker at Pride Art-lederen er vel pessimistisk, er det verdt å legge merke til at det store prideflagget som prydet inngangen til Wunderkammer ble revet ned og stjålet, samtidig som kulturminister Lubna Jafery var på scenen.

Kunstner og musiker Victorious opptreden var stillferdig men inderlig.

Artisten RÜ hadde publikum i sin hule hånd.

Daglig leder for Pride Art Torill Pallesen, konferansier Tore Petterson og Pride Art-leder Frederick Nathanael kunne notere drøyt 600 gjester under åpningskvelden.

 Artisten Lavrans eide scenen.

Svein Fuglestad skal framføre «Enkemessa» senere under Wunderkammer. Den musikalske minnemarkeringen, opprinnelig fra 1992, tematiserer sorg og fortvilelse, håp og omsorg i årene der hiv-smitte og aids tok mange liv.



Powered by Labrador CMS