Film

De sju episodene av dokumentaren «Kim & Wenche - Retten til å elske» er på ca. 30 minutter hver. – Filmen gir et nærgående bilde av de to. Den tar også for seg hvordan det er for Kim å være igjen alene etter Wenches død, forteller regissøren Liew Ceng Teng.

Kjempet for retten til å elske

Etter seks år og utallige arbeidstimer kan Liew Ceng Teng nå i juni, endelig vise dokumentaren sin om Kim Friele og Wenche Lowzow. Gjennom deres liv og kjærlighet forteller filmskaperen også historien om den norske lhbt-bevegelsen. Premiere 12. juni på Vega Scene Kino i Oslo.

Publisert

Liew Ceng Teng var i ferd med å avslutte klippingen av filmen «Kim & Wenche - Retten til å elske» da beskjeden kom om at Kim Friele var død.

– Det er så leit at Kim ikke fikk se denne filmen ferdig, er det første regissøren sier når Blikk tar kontakt.

– Men hun fikk heldigvis sett klipp underveis, forteller han.

– Og likte hun det hun så?

– Hun var i hvert fall veldig takknemlig da jeg sendte henne klippene, sier Teng beskjedent.

Ut fra rundt 85 timer med råmateriale, er det hele nå klippet ned til syv tematiske episoder på 30 minutter hver. Filmen dreier rundt to hovedtema, Kim Frieles liv og samlivet og kjærligheten til Wenche, og Kim Friele som aktivist og hvordan samfunnet endret seg i hennes levetid.

I 1982 gikk Kim Friele (med solbriller) og Wenche Lowzow i det første homotoget DNF-48 organiserte i Oslo.

Dokumentaren «Kim & Wenche - Retten til å elske» får premiere 12. juni på Vega Scene Kino. Ambisjonen er å få vist serien på NRK.

– Det er jo fordi dette er en del av den norske historien som egner seg for et norsk publikum. Jeg har også snakket med Oslo Pride, kanskje vi får vise filmen en gang til under Pride, sier Teng.

Tett samarbeid

Dokumentaren dekker tida før Kim Friele kom ut, helt tilbake til 1902 og fram til i dag. Ifølge Teng er det hennes innsats og pågangsmot som inspirerte ham til å lage en film om lhbt-bevegelsen i Norge, fortalt gjennom Kim og Wenches historie. De var kjærester i 40 år.

– Dette er jo en historie som bør fortelles, sier filmskaperen som bosatte seg i Norge for tolv år siden, fordi han som åpen homofil måtte flykte fra hjemlandet sitt Malaysia der straffen for homofili er 21 års fengsel.

Mannen hans, Hans Petter Harboe, er også involvert i dokumentarfilmen. Han kjente Kim Friele fra tidligere og da de tok kontakt med henne i 2016 for å høre om hun ville bidra til filmen, ble de invitert hjem til Wenche og Kim på Geilo. Da var Wenche svært syk, og døde kort tid etter, 24. september, 90 år gammel.

– Hun kunne ikke bidra så mye da, men jeg fikk jo et inntrykk av henne. Hun var så vennlig og smilende. Jeg fikk veldig lyst til å bli bedre kjent med henne, men slik ble det dessverre ikke, sier Teng.

– Hva med Kim, la hun noen føringer på hvordan filmen skulle bli?

– Nei, hun var helt åpen og ga meg full frihet, sier Teng som forteller at hun også bidro hele veien.

Liew Ceng Teng har jobbet med dokumentarfilmen, «Kim & Wenche - Retten til å elske», siden 2016. Her er han på besøk hos Kim.

– Jeg intervjuet henne jevnlig underveis, og var også med henne på ulike turer og arrangementer.

Stemplet som «mentalt syk»

Flere andre har også bidratt i filmen. Teng har blant andre snakket med kjente navn i den skeive bevegelsen som Arne Walderhaug, Heidi Rohde Rafto, Tone Hellesund, Ingvild Endestad, Erling Lae, Per Haave, Geir Hageland, Åsmund Robert Vik, og Hans Petter Harboe.

Men også kjente personer utenfor bevegelsen som Kåre Willoch, og tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle. Sistnevnte er intervjuet om Kims og Wenches reise til USA på invitasjon fra International Gay Association. I den forbindelse måtte de søke om dispensasjon fra amerikanske immigrasjonsmyndigheter fordi homoseksuelle var diagnostisert som «seksuelle avvikere» ifølge psykiaternes diagnosemanual, «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders», som først ble fjernet i 1987.

– Høringen i kongressen var altfor viktig til å gå glipp av, så Kim bet i det sure eplet og godtok et visum stemplet «en seksuell avviker»», og Wenche som reiste med diplomatpass i kraft av å være stortingsrepresentant, ble også merket med «a sexual deviant», forteller Teng.

Oppholdstillatelsen var dessuten begrenset til Washington, D.C. I USA gikk de begge sterkt ut mot de diskriminerende og ydmykende reglene i immigrasjonslovgivningen og bidro dermed til at loven ble endret 1988. En historie som ville vært verdt en film i seg selv.

85 timer med råfilm

Ifølge Teng er det vanskeligste i arbeidet med filmen ikke bare hva han skulle velge fra de rundt 80 timene med råmateriale, men også å få det hele til å henge sammen.

– Det er lett å bli blind når en har jobbet intenst med noe så lenge, så jeg er glad jeg har fått hjelp av den profesjonelle klipperen Ingvar Kristvik Kolbjørnsen til å ferdigstille den.

Kim var lenge motstander av partnerskapsloven fordi hun mente at det er usolidarisk overfor enslige og ugifte å gi privilegier til samliv som organiseres innenfor ekteskapet. Men snudde senere. Klokka 14.04 fredag 6. august 1993 gikk Kim Friele og Wenche Lowzow sammen med fire andre par inn i Munchsalen i Oslo rådhus, og ble viet av byfogd Stein Eikvåg som de første etter at loven om felles ekteskap ble vedtatt 30. april samme år.

Teng har også samarbeidet med produksjonsselskapet Point of View i 2022, og har fått økonomisk støtte til å lage filmen fra Viken Filmsenter. Filmen fikk støtte i 2021 av Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og Kulturrådet – og Kulturvern og manusstøtte av Norsk Film Institutt i 2018.

– Har du angret underveis på at du har startet et så stort prosjekt?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det har vært mye arbeid, men det har vært gøy. Det er jo så veldig viktig at historien blir fortalt.

Teng ønsker at filmen hans skal dokumentere hva det har kostet av krefter, blod og tårer å komme dit vi er i dag.

– Det har jo skjedd en stor mentalitetsendring i Norge fra 1970-tallet og fram til i dag. Men vi er ikke ferdig med kampen.

– Hva mener du er det viktigste som står igjen etter Kim Friele?

– Hun var med å forandre Norge.S Det var mange som hjalp til underveis, men uten henne hadde vi ikke kommet så langt som vi har i dag. Det som er viktig å ta med videre fra henne, er at vi ikke skal ta noe for gitt, så vi må hele tida være på vakt. Også derfor er en slik film så viktig.

Kim & Wenche - Retten til å elske, premiere 12. juni på Vega Scene Kino, Hausmannsgate 28, Oslo. Vises også lørdag 18. juni kl. 20 på Pride House, Youngs, Youngstorget 3, Oslo.

Powered by Labrador CMS