«Hei Verden»

Hvordan er det egentlig å være den eneste åpne skeive på skolen?

Dokumentaren «Hei Verden» får verdenspremiere på Oslo Pix.

Publisert Sist oppdatert

Filmfestivalen Oslo Pix går av stabelen 31. mai til 6. juni. I år samles man ikke i kinosaler dessverre. Grunnet pandemien arrangeres festivalen digitalt.

– Vi hadde gledet oss til å lage en fysisk fullskala filmfestival for Oslos innbyggere, men etter siste pressekonferanse legger vi nå programmet vårt over på digital plattform slik at vi sikrer at det blir filmfestival – uansett nedstenging eller ikke. Er vi riktig heldige, så kommer vi til å vise en rekke høydepunkter i sal under festivalperioden, sier programsjef Johanne Svendsen Rognlien i en pressemelding.

Programslipp skjer 20. mai, men allerede nå kan festivalen avsløre en skeiv verdenspremiere.

«Hei Verden».

Ikke som alle andre

Den norske dokumentaren «Hei Verden» får verdenspremiere under Oslo Pix-festivalen

Hvordan er det egentlig å være den eneste åpne skeive på hele skolen? I filmen følger vi livene til Runa, Viktor, Dina og Joachim gjennom de tre årene de går på ungdomsskolen. Fortalt gjennom øynene til de fire ungdommene gir filmen oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å vokse opp som skeiv i Norge i dag.

«Hva snurrer rundt i hodet når du egentlig har bestemt deg for å komme ut av skapet og fortelle omverdenen at du er skeiv, men skolen ber deg om å vente så de kan «forberede» nyheten først? Eller når en medspiller på håndballaget beskylder deg for å kikke for mye i dusjen etter trening? Og hvordan skal du finne deg en date til skoleballet når du er den eneste på skolen som har kommet ut av skapet? Vil livet som åpent skeiv bli lettere etter hvert? «Hei Verden» er en morsom, engasjerende og rørende oppveksthistorie om å ikke være som alle andre», heter i omtalen av filmen.

«Hei Verden»-regissør Kenneth Elvebakk.

Ingen skeive forbilder

«Hei Verden» er produsert av Fuglene AS, og regissør Kenneth Elvebakk står bak filmer som blant annet de prisbelønte dokumentarene «Ballettguttene» (2014), «Den hemmelige klubben» (2003) og «3269 Dagros» (2007).

– Da jeg gikk på ungdomsskolen, var ikke en gang Elton John åpen gay. Det var ingen skeive forbilder for en gutt på 12 år. I dag ser du mange skeive kjendiser – både filmstjerner, artister, egentlig alle typer folk. Så hvorfor er skeive barn og tenåringer fortsatt redde for å fortelle andre hvem de er?, sier Elvebakk om filmen.

Powered by Labrador CMS