Film

Ny dokumentar om lesbenes paradis

Dokumentaren «Lesvia» om det lesbiske samfunnet i Sapfos fødeby, Skala Eressos på Lesbos i Hellas, vises på Oslo Fusion.

Publisert

Tzeli Hadjidimitriou (62) har laget en svært personlig dokumentar om Sapfos fødested på den greske øya Lesbos. Filmskaperen, fotografen og forfatteren er selv født på Lesbos og kom ut som lesbisk der, og omtaler seg derfor som «dobbelt lesbisk».

I 1980 var veiene til Skala Eressos elendige, og landsbyen lå øde til. 18 år gamle Hadjidimitriou kom omtrent samtidig med at lesbiske fra andre land også hadde gjenoppdaget Sapfos fødested i strandkanten av Egeerhavet. 40 år senere kommer lesbiske fra alle verdenshjørner fortsatt hit.

«Vi kjenner en barnslig glede over å være her, har lange samtaler, opplever den helende effekten av stedet og menneskene, blir forelsket, håper, glemmer, krangler, skilles, gråter og blir forelsket igjen. Selve livet skjer her, livet uten begrensninger, uten fordømmelser, det storslagne livet i all sin intensitet», fortalte Hadjidimitriou til Blikk i 2021, da hun jobbet på filmen.

For filmskaperen har historien om det lesbiske samfunnet blitt så viktig at hun har brukt elleve år på å lage «Lesvia». Hun intervjuet over hundre kvinner og begynte å samle inn bilder, filmopptak og arkivbilder fra alle som hadde vært der.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS