Hva kan vi forvente av Joe Biden?
I dag sverges Joe Biden i ed som USAs 46. president. Gjennom valgkampen har han kommet med store løfter til den skeive befolkningen. Hva nå?
Blikk har snakket med Gro Lindstad, USA-kjenner og daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS), om hva som kan forventes av den nye administrasjonen, hva henger igjen etter Trump, og hvordan står det til med skeive rettigheter i USA.
Ambisiøs plattform
Under valgkampen uttalte Biden at han ikke ønsket å være en president for de røde eller de blå, men for alle. Den påtroppende presidenten har gitt store løfter om reversering av Trumps politikk de siste årene. Biden har blant annet skapt en svært ambisiøs politisk plattform når det kommer til skeive spørsmål og vil tilbakeføre mange aspekter ved den nåværende politikken til slik den så ut under Obama. Mange ser til den nye administrasjonen etter signaler om forandring, men vil endringene skje umiddelbart?
– Lhbt+spørsmål prioriteres nok ikke i første rekke. Først må han få på plass en strategi for vaksinering for å få kontroll på korona. Selv etter dette vil det være nok å gripe tak i. USA er et stort land med store forskjeller fra stat til stat, og ikke minst mellom byer og provinser. Det nok av folk som føler seg forbigått og usynliggjort, sier Lindstad.
Store innstramminger
Lindstad tror Biden tidlig vil ta tak i Trumps restriksjoner i forsvaret. Tre år etter at Obamas administrasjon ga transpersoner i forsvaret tilgang til kjønnsbekreftende behandling, reverserte Trump denne endringen.
– Disse fire årene med Trump har resultert i store innstramninger av sosiale rettigheter, og seksuell og reproduktiv helse. Det kan gjøres endringer i noe av dette gjennom en såkalt «executive order» som presidenten kan skrive under på. Trump gjorde dette tidlig i sin presidentperiode, det samme gjorde George W. Bush. Jeg tror Biden også vil gjøre dette, sier Gro Lindstad til Blikk.
Noen av endringene Trumps administrasjon har gjort vil måtte tas til de folkevalgte, som kan bli en tidkrevende prosess, men hun mener Biden har god sjanse for gjennomslag i politiske saker med demokratisk flertall både i senatet og kongressen.
Skeiv stab
19. januar ble det klart at Biden har valgt Rachel Levine til assisterende helsesekretær. Som transkvinne blir Levin den den første åpne transpersonen på føderalt nivå om hun godkjennes av senatet.
– Pete Buttigieg var jo blant toppkandidatene til presidenttittelen på demokratenes side, så en del av USA er i hvert fall ganske klart åpne for skeive på høyt nivå, sier Lindstad.
Biden-Harris-administrasjonen har ansatt en rekke åpne skeive personer i sentrale roller. Pete Buttigieg er nå USAs nye transportminister. Både visepresident Kamala Harris’ stabssjef Karine Jean-Pierre og den nye kommunikasjonssjefen i det hvite hus Pili Tobar er lesbiske, mens Carlos Elizondo, Bidens sosialsekretær, er åpent homofil.
Med synlige og sterke skeive stemmer både på minister og viseministernivå vil nok mange forvente at Biden-Harris-administrasjonen skal sette lhbt+spørsmål på agendaen.
– Biden og Harris’ valg av team blir av noen sett på som kjedelig og forventet, men fra deres side handler det nok om å få inn noen som kan politikk. Noen som får snudd på ting så det går fort unna. Men Trump har lagt ut mange snubletråder, så det er nok grenser for hvor mye Bidenadministrasjonen får endret av det Trump har gjort de siste fire årene, sier Lindstad.
Mer i vente fra Trumpfamilien
Lindstad mener det framover vil bli interessant å se om Donald Trump forblir en dominerende faktor i det republikanske partiet, selv etter at han må reise hjem til Florida med halen mellom beina.
Etter valget sendte flere republikanske velgere inn mindre og store beløp for å finansiere Trumps søksmål mot valgresultatet. En del av disse pengene har også gått til Trumps nye plattform. 2 millioner kroner skal gå til økonomisk bistand til de republikanske kandidatene han ønsker å støtte.
– Trumps mulighet til å stille til gjenvalg er ganske liten, men nå lurer Trumpfamilien på om de skal få inn Ivanka Trump som senator fra Florida. Så det kan det godt være at Trumpfamilien får makt i framtiden likevel, selv om det ikke er gjennom Donald, sier Lindstad.
Hun sier de neste årene avhenger av hvilken vei det republikanske partiet tar, og om de velger å ta et oppgjør med seg selv.
Pence slipper lett unna
Lindstad har observert at skeive organisasjoner er positive til den nye administrasjonen. Spesielt Bidens valg av FN-ambassadør, Samantha Power, gjør organisasjonen Outright fornøyde. De har tidligere hatt et svært godt forhold til Power da hun var FN-ambassadør i Obamas administrasjon.
Selv om Biden er valgt til president for de neste fire årene, sier Lindstad at det ikke er sikkert om den positive utviklingen fortsetter etter presidentskapet. Hun mener det ikke er usannsynlig at Trumps visepresident Mike Pence stiller til valg om fire år.
– Det vi skal ha i bakhodet er at Pence som jo har fått lov til å slippe unna mye disse fire årene. Veldig mye av det Trump har gjort med seksuell og reproduktiv helse på lhbt+spørsmål er jo egentlig kjempet igjennom av Pence, for å tilfredsstille de kristenkonservative og kristenradikale miljøene. Og nå får han stå igjen som den som turte å si Trump imot, sier hun.
Uforutsigbar framtid
Om to år er det mellomvalg og ny kamp om plasser i senatet og kongressen. Foreløpig er det rimelig jevn fordeling av republikanerne og demokratene, med et knapt flertall av demokrater. Lindstad mener republikanerne kommer til å jobbe hardt for å vippe flertallet i sin favør.
Hva som skjer med republikanerne de neste fire årene, mener hun likevel er fullstendig uforutsigbart. Om Ivanka Trump eller Mike Pence blir sentrale figurer i de neste valgene er fremdeles uvisst.
– Jeg tror vi først må få Trump ut av det hvite hus, sette ham på flyet til Florida og se hva slags krøll han lager før han drar. Og ikke minst hva som skjer med riksrettssaken. Den vil ikke nødvendigvis kunne blokkere for andre ting den nye administrasjonen vil gjøre, men den vil helt klart ta opp mye tid og krefter.
Les også
-
Millionstøtte til Støttegruppa 25. juni
-
Premier League-spiller nektet å bære regnbuefarget kapteinsbind – nå forklarer klubben
-
– Hva gjør man når regnbueflagget kastes på den gjørmete bakken?
-
To nye skuespillere får fast jobb ved Det Norske Teatret
-
Elton Johns synsproblemer: Klarte ikke å se musikalen han skrev musikk til
-
Håndballjentene kledd i regnbuefarger i EM-kamp: – Tror det har en kjempeverdi
-
– Det er mye større sjans for et vellykket cruisingtreff enn å vinne Lotto
-
– Det er lenge siden jeg har blitt så provosert, oppskjørtet og forfjamset
-
Skiskytterstjerne utsatt for homohets
-
Mer penger til FRI i statsbudsjettet