Urix

Trump bruker mye penger anti-trans-annonser

Donald Trump og det republikanske partiet har brukt over 65 millioner dollar på reklamer som angriper transpersoner. Flere håper det skal ha like liten effekt som i senatsvalget for to år siden.

Presidentkandidat Donald Trump
Publisert Sist oppdatert

Siden begynnelsen av august har Donald Trumps president-kampanje, og det republikanske partiets valgapparat til i det øvrige valget, brukt over 65 millioner dollar på TV-annonser i mer enn et dusin delstater, ifølge en analyse av reklamedata gjort av the New York Times.

Flere av TV-kampanjene spiller på frykt for transdeltakelse i sport og statlig finansiert kjønnsbekreftende behandling i amerikanske fengsler.

Harris er for de/dem

Flommen av anti-trans-annonser i valgkampen fyrer opp kulturkrigen i USA. Republikanerne forsøker å fremstille progressive demokrater som fjernt fra resten av den amerikanske befolkningen.

Den mest viste annonsen fra Trump de siste ukene, som omhandler visepresident Kamala Harris’ støtte til kjønnsbekreftende behandling i amerikanske fengsler, avsluttes med slagordet: «Kamala er for de/dem. President Trump er for deg».

Skjermdump fra en av de mange anti-trans-annonsene

TV-kampanjene er nok et tegn på at transrettigheter har blitt et sentralt tema i republikanernes valgkampstrategi, sammen med inflasjon, immigrasjon og abort, ifølge the New York Times.

En lignende strategi ble forsøkt av republikanerne i mellomvalget i 2022, i et forsøk på å beholde kvinnelige velgere som ble frastøtt av partiets antiabort-standpunkt.

Strategien den gang ble sett på som mislykket, og demokratene beholdt flertallet i senatet.

– Fremmer hat

Økonomien og immigrasjon har lenge vært kjernen av den republikanske valgkampstrategien, og er en av de viktigste valgspørsmålene for amerikanske velgere.

Men noen meningsmålinger viser at velgernes tillit til Harris har økt på disse områdene i de siste månedene.

Dette kan være en av grunnene til at Trump og republikanerne nå i større grad velger å fokusere på en antitrans-agenda, hevder New York Times i sin analyse.

Strategien blir anklaget av flere rettighetsforkjempere for å være hatefull og diskriminerende.

– MAGA-agendaen fremmer splid, kaos og hat. Den setter naboer opp mot hverandre og prøver å splitte våre lokalsamfunn, fordi de ikke har en visjon for å samle nasjonen, sier Brandon Wolf, talsperson for LHBT-forkjempergruppen Human Rights Campaign (HRC), til The Guardian.

Stor økning av angrep

Antitrans-annonsene kommer i en tid der angrep på trans- og LHBT-personer øker i USA.

LHBT-rettighetsorganisasjonen Glaad opplyser om at det var 1109 anti-LHBT hendelser mellom juni 2023 og juni 2024 – en økning på 112 prosent fra året før.

Republikanerne har i de siste årene innført hundrevis av anti-trans lover rundt om i landet. Reuters meldte i fjor at det i 37 delstater var nærmere 150 lovforslag som begrenset behandling eller innskrenket rettighetene til transpersoner på annet vis. 

Det har blitt verre siden da. 

Trump har tidligere sagt at han vil pålegge føderale byråer å avslutte alle programmer som «fremmer konseptet av kjønnsskifte».

Han har også uttalt at han vil be Kongressen om å permanent stoppe føderale skattepenger fra å gå til kjønnsbekreftende behandling.

På hans offisielle valgkampnettside skriver Trump at han vil «beskytte barn fra venstresidens kjønns-galskap». 

Kan ha liten innvirkning

Det er imidlertid lite som tyder på at transrettigheter vil bli et sentralt tema for amerikanske velgere.

Meningsmålinger fra HRC, utført etter mellomvalget i 2022, viste at færre enn fem prosent av velgerne pekte på kjønnsbekreftende behandling for transungdom eller transdeltakelse i sport som viktige saker for dem i det kommende valget.

En undersøkelse gjennomført av New York Times og Siena-research i september fant imidlertid at flertallet av folk i Arizona, Georgia, Michigan, Nord-Carolina og Wisconsin mener at «samfunnet bør akseptere at transpersoner har det kjønnet de identifiserer seg med».

Dette tyder på at anti-trans annonser kanskje ikke har særlig innvirkning på det kommende valget.

Powered by Labrador CMS