Drag
Drag som sprenger grenser
Lørdag var det dragking-kurs på Skeivt kunst og kultursenter i Oslo. Målet var å gjøre terskelen inn til dragking-universet så lav som mulig og bidra til skandinavisk «forbrødring.»
Kursholder var den amerikanske dragartisten Jack Busch-Liquor.
Det hele ble arrangert av Shappo`s Friends, et oslobasert initiativ for alle skeive kvinner.
Jack Busch-Liqor er selv dragking og involvert i organiseringen av en skeiv kafè i Sverige.
– Sappho`s Friends gjør en god jobb for å bygge skeive nettverk på grasrota. De har et veldig godt og tydelig budskap, som jeg gjerne ville støtte, sier Jack.
– Hva slags type kafe er det dere driver?
– På Regnbågs Cafe jobber vi non-profit for å styrke lhbtq-miljøet. Som Shappho`s friends startet vi opp uten penger eller offentlige midler, vi bare gikk i gang med å lage et kreativt miljø, sier Jack.
– Hvorfor akkurat dragking-kurs?
– Vi holder allerede mange ulike workshops i regi av organisasjonen bak Regnbågs Cafeen og er aktivt med i dragscenen i Sverige. Så det slo oss at Sappho´s Friends kunne ha nytte av vårt bidrag på det feltet.
Fra undergrunn til scene
Både Sappho`s Friends og Regnbåg Cafe, som holder til i Kristinehamn, er del av en selvgående skeive nettverk, folk som bruker egne talenter og ressurser på å utvikle og styrke hverandre. Ofte med arrangementer som er så åpne som mulig, slik at mange kjenner seg komfortable med å delta.
– I dag er her en nybegynnergruppe, folk som kanskje har sett dragshow og dragkings og har lyst til å prøve på egen hånd, sier Jack.
– Vi har med endel kostymer og sminke og starter med å lære bort makeup og kroppsspråk. Helt enkle grep, som gjør at man kan komme igang.
– Hva med etterpå? Er det noe sted man får vist seg frem som ny dragking?
– Det er vanskelig å få fotfeste i dragverden når man er ny. Alle vil ha noen som er profesjonelle, med et spennende repertoar og masse erfaring. Så når vi har dragshows på Regnbåg Cafeen, hver vår og høst, passer vi på å ha en seksjon for amatørene og de som akkurat har startet. Det er viktig at nybegynnere har tilgang til en scene der de kan bli bedre.
Fra to til mange hundre
Sappho`s Friends er et nettverk som bygger et skeivt miljø, basert på kreativitet og solidaritet.
Initiativtager er Nora Aasmoe (26), som driver Sappho`s Friends sammen med Alejandra Fuentes Romero (31).
– Hvorfor startet dere Sappho`s Friends?
– Vi fikk idéen til å lage events for skeive damer i januar og hadde første arrangement da, sier Nora Aasmoe.
– Vi har alltid inkludert ikke-binære. Men for ikke så lenge siden bestemte vi oss for å åpne for transpersoner.
– Hvordan ble du og Alejandra kjent med hverandre?
– Vi bodde sammen i et kollektiv, og fant ut at vi hadde en god idé. Nå har vi 450 følgere på Facebook og nesten 400 på Instagram.
– Vi brukte vårt nettverk i starten, og jeg betalte for noen små annonser på Facebook, fordi jeg hadde så lyst folk skulle bli med. Men nå bare går det av seg selv.
– Også rent praktisk?
– Vi fasiliterer tid og sted og gjør alt på sosiale medier. Noen ganger er det vi som holder eventene, andre ganger andre. Det er ikke alltid der er en lærer eller instruktør heller, det er litt forskjellig. Noe vi har fast, er tegnesessions. Det er første tirsdag hver måned på Sentralen, vi ordner alt, og der er en aktmodell. En som er med i gruppa.
– Det er ganske modig?
– Ja, vi bygger en community som hjelper hverandre, folk kommer med innspill, sier hva de kan bidra med, en har håndarbeidskvelder hjemme hos seg og vi har hatt bok- og filmkvelder.
– Folk vil skape noe mellom folk?
– Ja! Vi er ildsjeler. Vi har også gjort et poeng ut av at alt er gratis, eller, nesten alt. Men vi har en aldersgrense på 18 år.
– Hvorfor er dere her idag?
– Jeg
leste om dette på Facebook og ville utfordre meg selv. Komme meg litt ut av
komfortsonen som det heter. Det er styrkende for meg å være en dragking, å leke
litt med eget utseende, med eget kjønnsuttrykk og se nærmere på hva det betyr
for meg. Det binære samfunnet forlanger at vi skal være på visse måter, de vil
bare se det som passer dem. Så dette er en god mulighet for å utforske hvilke
uttrykk som kan finnes, bortenfor det, sier Maïna.
– For meg handler dette om å ta tilbake min plass i verden, som en skeiv person. Jeg kommer fra et veldig sexistisk samfunn, som har tvunget kjønnsuttrykket og seksualiteten min inn i en normativ boks. Dette er en måte der jeg kan omskrive fortellingen om meg selv, i trygge omgivelser, sammen med venner. Drag hjelper meg å omforme det som en gang var så smertefullt og undertrykkende for kroppen og psyken og gjøre det til noe vitalt, sier Beatriz.