Divaer med downs
Drag Syndrome er verdens eneste profesjonelle drag-ensemble utelukkende bestående av artister med Downs syndrom. I helgen opptrer de på Teater Innlandets Politisk korrekt teaterfestival på Hamar.
Det startet som en engangsopptreden på Londons østkant, men publikum ville ha mer! Etter det har det blitt stadig flere oppdrag. Deres første internasjonale opptreden var i Oslo i november 2018, og siden har Drag Syndrome reist verden rundt. Festivalpublikumet på Politisk korrekt teaterfestival på Teater Innlandet på Hamar kan glede seg til et show med livsglede og fantastiske aktører som tar drag-kunsten ett skritt videre.
«Personer med Downs gir hjertet til kunsten», sier grunnleggeren Daniel Vais. Han mener Drag Syndrome handler om å lage fenomenale forestillinger like mye som å utfordre drag-landskapet. «Det er en overraskelse å se mennesker med lærevansker plutselig bli stjerner på scenen. Drag Syndrome er fantastisk fordi vi har fantastiske artister» sier Vais.
Info om festivalen: Politisk korrekt teaterfestival 2021
Blikk møter Drag Syndrome
Dette intervjuet ble publisert i desember 2018.
Drag Syndrome ble for alvor en snakkis i sommer. Gruppa utfordret normer og fordommer i en sky av pudder og glitrende øyeskygge under etter en rekke opptredener i Øst-London.
Blikk møtte Draggruppa er alle medlemmene har Downs syndrom da de besøkte Oslo og Elsker i november. Dette var deres første show utenlands og gjett om det ble suksess da Justin Bond, Horrora Shebang og Gaia Callas slapp seg løs på scenen foran Oslo-publikummet.
Drag Syndrome er i regi av Culture Device i England, som organiserer kulturelle prosjekter for folk med Downs syndrom. Gruppa består av dragdronninger og dragkings som opptrer på skeive klubber og scener i London.
Andre prosjekter er Culture Device Dance Project, et innovativt og eksperimentelt dansekompani for profesjonelle dansere med Downs syndrom, og Radical Beauty Project, som jobber med kunst, fotografi og mote, og presenterer alternative framstillinger av skjønnhet.
Hyllet av kjendiser
En rekke kjendiser og artister har omfavnet showgruppa Drag Syndrome, som for eksempel Charlie Hides, kjent fra «RuPaul’s Drag Race» og den britiske performancekunstneren David Hoyle. De elsker dem, det samme gjør artisten Christeene fra Austin som satte Parkteatret i Oslo på hodet i september.
– Vi kjenner dem alle sammen, sier Drag Syndrome i kor.
– Jeg skal opptre i juleshowet til David Hoyle, «ReinDeAr» på Bethnal Green Working Men’s Club i London nå i desember, forteller Horrora Shebang stolt.
– Jeg har også sunget karaoke med Christeene i London. Vi ble kjent etter at vi møttes på Royal Vauxhall Tavern.
Christeene er definitivt en artist etter Horrora Shebang smak.
– Men jeg liker henne ikke, sier Justin Bond bestemt.
Han elsker derimot Charlie Hides fra Drag Race.
– Jeg synes det er så inspirerende når menn forvandler seg til kvinner, sier Justin Bond med stjerner i øynene.
– Egentlig burde dragkings også få lov å være med i «RuPaul’s Drag Race». Målet mitt er å bli den første dragking-artisten i Drag Race. Og den første med Downs syndrom, sier hun målbevisst.
Det flørtes
Det er fortsatt slik at det finnes enormt mange flere dragdronninger enn dragkings der ute. Justin Bond er i så måte et friskt pust på dragscenen.
– Publikum tror jeg er biologisk mann, sier hun stolt, og forteller at det er befriende å få på seg løsskjegg og bart.
– Da er jeg grenseløs! Vel, egentlig er jeg grenseløs hele tida, men spesielt når jeg er mann på en scene.
Jeg vil se ansiktet mitt på forsiden av alle magasiner og aviser.
Horrora Shebang
– Har du kjæreste? spør Justin Bond Blikks utsendte journalist, som må avsløre at han er forlovet.
– Ok, men det betyr at du ikke er gift ennå … ler hun og blunker.
– Er du alltid så flørtete?
– Når jeg er i karakter, ja. I det sivile må jeg sette grenser, for alle vil flørte med meg hele tida.
Justin Bond er ikke den eneste i draggruppa som lar hemningene fare så fort sminke og parykk er på plass.
– Jeg har en regel om at det alltid skal flørtes, sier Horrora Shebang.
– Flørting er livet!
Les også
-
Hva skjer når drag blir en markedsvare?
-
– Når så mange menn opptrer med liksminke og kostymer i metalmiljøet, hvorfor er drag da problematisk?
-
RuPaul’s Drag Race tilbake til Oslo
-
Setter opp sitt livs reise som konsertforestilling
-
Hets og trusler mot dragbingo på metalfestival
-
Dragartist kan vinne Norske Talenter
-
Christeene er sinna – og redd
-
Byrådet i Oslo kutter støtten til nok en skeiv scene
-
Mer Halloween enn glitter
-
Ny åpen scene for maskulin og alternativ drag
Elsker vikinger
Drag Syndrome var allerede et hett navn på klubb- og dragscenen i London da de ble spurt om å opptre på klubben Elsker i Oslo.
– Jeg trodde det var noen som fleipet med meg, sier Gaia Callas og forteller at Oslo ikke var på radaren deres på den tida.
– Men da vi forsto at det var en seriøs henvendelse, ble jeg kjempeglad. Nå elsker vi Oslo! Og vi elsker vikinger, sier han og ler så han rister.
Drag Syndrom opptrådte for to utsolgte hus på «Fifi Von Tassel og Miss Trultes X-mas Tease» på Elsker i november. Kjærligheten fra publikum var til å ta og føle på, og nå er draggruppa for norgesvenner å regne.
– Vi vil tilbake til Oslo og håper vi kan komme og lage show når dere har pride, sier de samstemt.
Hjemme i England har de familie og venner som støtter opp om dragkarrierene deres. Men på turen til Oslo har gjengen med seg initiativtaker og kreativ leder i Drag Syndrome, Daniel Vais, og ledsager Lorraine Keeler.
– Familien min har vært veldig viktig og de har støttet meg i karrieren som dragartist. De kommer så ofte de kan når vi har show, sier Justin Bond.
– Min familie støtter meg også, sier Horrora Shebang.
– Og så har vi Daniel som alltid er med, sier Gaia Callas og gir gruppas kreative leder en god klem.
– Han er en kjekk faen, konstaterer Justin Bond.
Store ambisjoner
Oslo og Elsker var Drag Syndromes første opptreden i utlandet.
– Men vi skal også ta Drag Syndrome til Stockholm og København – og resten av verden, sier de i kor.
– Hva er ambisjonene deres, både som gruppe og som artister?
– Jeg vil se ansiktet mitt på forsiden av alle magasiner og aviser, erklærer Horrora Shebang, og med ett merker vi at det finnes divaer også i denne sammensveisete gjengen.
– Jeg skal på tv og i radio og alle i hele verden skal vite hvem jeg er, fortsetter Horrora Shebang, og får sideblikk fra Justin Bond og Gaia Callas.
Kreativ leder Daniel Vais ser seg nødt å bryte inn.
– De er noen skikkelige divaer alle sammen. Men det er som oftest på scenen at det kommer fram, og det er en god ting. Ellers jobber de godt sammen, sier Daniel Vais og har plutselig klart å få Horrora Shebang inn i gruppetenkingen igjen.
– Kanskje vi skal starte en tv-kanal sammen som heter «Drag»? Eller en radiostasjon som heter «Drag FM», foreslår Horrora Shebang til massiv latter.
Negative kommentarer, bitching og kjappe replikker er en viktig ingrediens av dragskulturen. Sånn sett stiller Drag Syndrome seg lagelig til for hogg, både som dragartister og fordi de har Downs syndrom.
– Vi får lite negative kommentarer. Vi bryr oss uansett mest om de som liker oss, sier Justin Bond.
– Fansen til «RuPaul’s Drag Race» er ofte slemme med hverandre og mot enkelte av dronningene som deltar. Men Drag Race er en konkurranse. Vi i Drag Syndrome konkurrerer ikke mot hverandre. Vi er en gjeng dragartister som støtter hverandre, forklarer hun.
Vel, egentlig er jeg grenseløs hele tida, men spesielt når jeg er mann på en scene.
Justin Bond
Horrora Shebang har en fast replikk til de som måtte komme med negative kommentarer.
– «Fuck you!» Jeg tar mine egne valg og jeg styrer mitt eget liv. Verden blir ikke kvitt meg med det første.
Drag Syndrome tenker helst på kjærligheten de blir møtt med, men de har også tanker om hvordan verden kan bli et mer positivt sted.
– Verden trenger flere mennesker med Downs syndrom, slår Gaia Callas fast til jubel fra Justin Bond og Horrora Shebang.