Eddie Izzard er wunderbar

Eddie Izzard, en av verdens mest suksessrike standupere, skal begynne en ny karriere som politiker. Men først besøker han Oslo med showet «Wunderbar» i begynnelsen av april.

Publisert Sist oppdatert

Eddie Izzard

Aktuell: Wunderbar, Folketeateret, tirsdag 2. og onsdag 3. april 2019.

Storgaten 21 – 23, Oslo.

Mer info: folketeateret.no

For fem år siden skapte den britiske komikeren Eddie Izzard (57) historie med sin stand-up-turné «Force Majeure». Med forestillinger i 45 land, inkludert alle 50 stater i USA og på fire ulike språk, er «Force Majeure» det mest omfattende komedie- showet noensinne.

Nå er Eddie Izzard tilbake med et nytt og personlig show som byr på humoristens unike og surrealistiske syn på livet, kjærligheten, historie og «teorier om universet». «Wunderbar» spilles på Folketeateret i Oslo tirsdag 2. og onsdag 3. april.

«Å komme ut som trans, homo eller lesbisk er som å gå gjennom et ritual. Det er en utfordring du må overvinne».

Eddie Izzard

Les også

Izzard er skuespiller og humorist med over 35 filmer på cv-en, pluss en rekke roller i tv- serier. Han har vunnet en rekke priser for sine kritikerroste show. I 1993 ble Izzard belønnet med en British Comedy Awards for «Live at the Ambassadors», noe han gjentok i 1996 for showet «Definite Article». I 2000 fikk han en Primetime Emmy for forestillingen «Dress to Kill». Da det amerikanske magasinet Rolling Stone for noen år tilbake kåret tidenes beste standup-komikere, plasserte de Eddie Izzard på 24. plass, mens Eddie Murphy kom på 25. plass. Og selveste John Cleese har gitt han kallenavnet «the Lost Python».

Fra transvestitt til trans

Izzards humor beskrives som varm, subtil og en kombinasjon av absurditet og intelligens. Han harselerer med alt fra store historiske og religiøse hendelser til hverdagslige spørsmål som for eksempel hva som ville skje dersom Darth Vader hadde besøkt en kantine – alt på sin sedvanlige maniske måte.

Eddie Izzard omtalte seg tidligere som en stolt transvestitt, noe han snakket åpent om allerede i 1992, samt brukte som et sentralt poeng i showene sine, blant annet i «Dress to Kill» (1998). Han har også sagt at «kvinner kan kle seg som de selv ønsker, så da gjør jeg det også.»

Det har vært spekulasjoner om Izzard er homse, noe han alltid har benektet. Ifølge ham selv er derimot «ei lesbe fanget i en manns-kropp», eller «en komplett mann pluss en halv kvinne».

I 2016 kom han ut som trans. Summen av alle «kategoriene» han har plassert seg i opp gjennom årene er politikk.

«Jeg kom ut i 1985, meldte meg inn i Labour Party i 1995 og har brukt den plattformen til å kjempe for lhbt-rettigheter som partimedlem i Europa, og jeg har løpt maraton for å løfte fram menneskerettighetsaker», fortalte Izzard i et intervju med BBC.

I 2009 gjennomførte han 43 maraton på 51 dager til inntekt for veldeighetsorganisasjonen Sport Rwlief – til tross for at han ikke hadde noen erfaring med langdistanseløping …

Vant over frykten

Izzard hevder at transidentiteten og å komme ut som trans, på mange måter tvang ham til å konfrontere sin egen frykt og dermed takle skremmende situasjoner i det øyeblikket han sto i dem: «Å komme ut som trans, homo eller lesbisk er som å gå gjennom et ritual. Det er en utfordring du må overvinne. Det er en lammende følelse som påvirker hele systemet. I 1985 sa alle ‘Nei, nei. Du må skjule det’, mens jeg mente at de tok feil. Det vil alltid være en periode preget av skam i begynnelsen. Det er tøft. Men hvis du står i det, blir det bedre etter hvert», forklarte Izzard til Hollywood Reporter.

Izzard identifiserer seg som mann og kvinne og bærer identiteten som et jakkemerke: «Som en transkjønnet fyr liker jeg å lakke neglene. Etter en hard maraton får de kjørt seg, så jeg er ofte innom et neglestudio og fikser på dem», fortalte han i et videointervju med BBC Three i 2016.

«Ikke anbefalt for nazister», heter det i pressemeldingen når Eddie Izzard melder sin ankomst til Norge med stand up-showet «Wunderbar».
«Ikke anbefalt for nazister», heter det i pressemeldingen når Eddie Izzard melder sin ankomst til Norge med stand up-showet «Wunderbar».

Fra humor til politikk

Ideen til sitt nye show, «Wunderbar», startet med et improvisert show på fransk på La Nouvelle Seine, et flytende teater i Paris. Siden fortsatte improvisasjonen i Berlin. Showet hans handler om mennesker, og alt de har gjort de siste hundre tusen årene, til snakkende hunder og dyriske superhelter».

Komikerens arebidsspråk på scenen er fransk, tysk, engelsk og spansk, og fra 2014 begynte han også å framføre stand up-showene sine på russisk og arabisk.

Det hører med til historien at dette kan bli publikums aller siste sjanse til å se han på scenen som komiker.

For seks år siden sa EU-tilhengeren, sosialdemokraten, republikaneren og ateisten til NTB at han aktet å bli politiker i 2020: «Hvorfor? Fordi jeg hater fascister. De vil at vi skal hate hverandre igjen, og stenge oss inne i hvert vårt land».

Powered by Labrador CMS