Drag

Mer Halloween enn glitter

Dragkonseptet House of Shadows gjør sitt første show i oktober. – Vi skal ta tilbake ordet «freak» som noe positivt og noe å være stolt av, sier produsent Edward James.

– Freak har jo ofte blitt brukt som skjellsord på folk som skiller seg ut fra mengden, sier Edward James.
Publisert Sist oppdatert

Stein Edward James Grønning, kjent under artistnavnet «Edward James», ønsket å utforske «the darker side of drag». Svaret ble konseptet House of Shadows som gjør sin første forestilling i oktober. 

– Jeg hadde lyst til å lage en plattform for alternative typer drag og scenekunst som har fokus på mer alternativ estetikk. Det blir kanskje ikke så mye glitter, men litt mer halloweenstemning. Men fortsatt mer som en feiring av mystisk goth-stil enn ren horror, sier James.

Edward James lang fartstid som scenekunstner, både med gruppen Drag Slam og som soloartist. Den siste tiden har gått til å utvikle og produsere egne konsepter. 

Drømmen er at House of Shadows skal bli et rom for alle sære typer scenekunst, som ellers blir for snevert for massene. 

Freakshow med nye øyne

Den kommende forestillingen har fått navnet «The F stands for freak’s show», og temaordet blir nettopp «freak». 

– «Freak» har jo ofte blitt brukt som skjellsord på folk som skiller seg ut fra mengden, enten stil med måten de kler seg på, hårfrisyre, tatoveringer og piercinger, eller med kroppslige ting som hudfarge, hårvekst og høyde, forklarer James.

Han trekker frem de typiske gamle freak- og vaudevilleshowene han mener har gitt freak en negativ ordlyd. Det er dette narrativet James ønsker å endre.

– Her er målet å rette opp i den gamle betydningen, og i stedet for å samle freakene for at publikum skal peke og le, samles vi for å feire alt som er litt sært, rart og kanskje litt kinky.

– Vi skal ta tilbake ordet «freak» som noe positivt og noe å være stolt av. 

James forteller at showet kan minne om hva en ser i filmen «The Greatest Showman», men som en slags «freak takeover». Alt på artistenes premisser. 

Gotisk og mystisk eventyrverden

I nyere tid har det blitt mer og mer av typen «variety shows», lignende hva House of Shadows er. James liker utviklingen og mener hans show vil bli et positivt tilskudd til scenekunstmiljøet. 

Samtidig mener han at House of Shadows bringer noe nytt, med en estetikk han har savnet her til lands. Du skal tas med inn i en gotisk og mystisk eventyrverden.

De byr også på både merch stand hvor artistene får mulighet til å selge effekter, og mingling etter forestillingen.

– Vanligvis gjør artistene en siste snurr på scenen, og så går de backstage, mens publikum drar hjem. Det er liksom ingen møter mellom artistene og publikum etter showet er ferdig. Det hadde vært veldig gøy å gjøre mer av, tror James. 

– Expect the unexpected, kan man vel si

Også markedsføringsmetodene før showet har har vært noe utradisjonelle. 

– Denne uka var jeg på Goldie og delte ut et par billetter på bingokveld der for å skape litt blest om showet. På tirsdag forrige uke var jeg på open mic på Baba Bar og fremførte åpningsnummeret for showet, delte ut visittkort og fikk snakke litt om House of Shadows.

Den kommende forestillingen blir House of Shadows sitt første show, og det er et variert gruppe som skal opptre. 

– Hva kan man forvente å se på et House of Shadows show?

– Man får se et utvalg av scenekunstformer i en goth-innpakning. Forvent det uventede, kan man vel si, smiler James.

Han kan avsløre at kvelden ellers vil bestå av alt fra klassiske sirkusakter som strongmen og tryllekunstnere til dragartister og burlesque.

House of Shadows skjer på Salt 2. oktober. Mer om showet her.

Powered by Labrador CMS