Drag

Politisk drag på Salt

Det blir radikale undertoner når House of Drag Slam skal opptre under Oslo Fringe fredag. – Det er ikke nødvendigvis slik at folk bare gir deg muligheter. Du må lage dem, sier Ria the Revolution Rider. 

Vince Velvet, Edward James og Ria The Revolution Rider.
Publisert Sist oppdatert

I løpet det siste året har drag-gruppa House of Drag Slam rukket å holde både egne show og opptre på flere festivaler, deriblant Oslo Drag Festival og Oslo Pride, før scenekunstfestivalen Oslo Fringe på Salt nå står for tur i helgen.

– Det å få denne muligheten etter bare et år er jo utrolig gøy, sier Rio Vik, best kjent som Ria the Revolution Rider, initiativtakeren og en av tre grunnleggere av House of Drag Slam, sammen med dragartistene Vince Velvet og Kitty Kønt. 

Gruppen startet som en scene for - som navnet tilsier - drag og slampoesi, men har med tiden utvidet seg til å gjøre det meste av hva skeiv scenekunst har å tilby.

– Vi har hatt med poledance, burlesque, vi har hatt standup, og selvfølgelig hatt mye poesi, storytelling, lyrikk, sang. Ja, veldig, veldig mye, egentlig, forteller Vik. 

Forestillingen på fredag er intet unntak. Kodeord for kvelden er «Queer Fairytales» og Vik kan avsløre at blir et fullspekket, og stjernespekket, show. 

På Salt vil vi blant annet få se den prisvinnende burlesque-artisten Kiki Cherie, og norgesmester i slampoesi Patrick Raugstad.

– Fuck kapitalisme!

House of Drag Slam gir også plass til for nykommere, og flere artister har hatt sin debut på «Drag Slam Night».

– Jeg gikk på en Drag-Folkehøgskole, og hadde dragartisten Electra Puzz som lærer. Fra henne skjønte jeg det at hvis man har lyst til å opptre, så må man lage de stedene selv. Det er ikke nødvendigvis slik at folk bare gir deg muligheter. Du må lage dem, sier Vik. 

Motivasjonen bak å starte House of Drag Slam var å skape en åpen scene hvor både nye og etablerte scenekunstnere kan være revolusjonære og få et rom til å si det de mener. 

– I RuPaul’s Drag Race og sånne ting, så ser man på drag mest som scenekunst og gøy. Derfor syns vi det er veldig fint å kunne få frem det som også har vært en del av drag; den politiske siden ved det.

De forteller blant annet om et juleshow hvor hele publikum var med å rope «Fuck Kapitalisme» under opptredenen. 

Det politiske vil være del av forestillingen også på fredag, og på spørsmål om hva man kan forvente på fredag svarer Vik;

– Det kommer til å bli radikalt, det kommer til å bli politisk og det kommer til å bli gøy!

Powered by Labrador CMS