Utstilling

Drag på galleriveggen

Fotograf Karina Rønning har fulgt det norske dragmiljøet i snart 10 år. Nå henger hun dragartistene på galleriveggen.

Med «Drag Stories» har Karina Rønning fulgt og dokumentert en stor variasjon personer i drag-miljøet med hovedvekt på noen utvalgte, faste artister.

Hvorfor det er så viktig å bryte med de tradisjonelle kjønnsrollene? Hvordan kan fotografiet være med å på å iscenesette en karakter? Dette er noen av spørsmålene Karina Rønning håper å kunne berøre og besvare med utstillingen «Drag Stories», som åpner på Galleri V/ i Oslo 14. oktober.

Rønnings mål er å dokumentere for historien, for ettertiden og for artistene selv. Hennes møte med artistene og personlige engasjement står som en sterk drivkraft og opprettholder kontinuiteten i prosjektet.

Karina Rønning.

– På mange måter har fotografiet gitt meg mulighet til å utforske min egen identitet. Kameraet har gitt meg muligheter til å komme nærmere mennesker jeg ellers ikke hadde møtt. Jeg har fått utvikle meg både fototeknisk og (ikke minst) som menneske, sier Karina Rønning til Blikk.

Karina Rønning er både født og oppvokst i Oslo, har svennebrev i Fotografi og en toårig utdannelse fra Oslo Fotokunst skole. I tillegg til egne prosjekter som «Drag Stories», jobber Karina som portrettfotograf fra sitt studio på Frogner i Oslo der hun fotograferer barn, familie og bryllup. Hun har tidligere vist utstillingen «Pride Art» i 2018, et samarbeidsprosjekt med Remi Johansen Hovda.

Det har gått snart 10 år siden hun så sitt første norske dragshow.

– Det var Princessilicious sitt første show i 2013 og man kan jo trygt si at mye har skjedd siden da. Nå har jeg ikke fulgt dragmiljøet andre steder i verden like godt, men jeg føler at det norske dragmiljøet er helt unikt, sier hun til Blikk.

– Mitt inntrykk er at det norske dragmiljøet er så åpent for alle typer drag. Da er det jo naturlig at jeg også lærer at drag kan være så utrolig mye. Mer enn det man ser på for eksempel RuPauls Drag Race. Det handler ofte om en transformasjon og om å ta på seg en annen rolle og kjønnslig uttrykk. Jeg tror absolutt alle har godt av å oppleve og se dragshow og artister som utfordrer de forestillingene vi har om kjønn og kjønnslig identitet. Å bryte seg litt løs fra normene. Jeg hadde nok ikke brukt 10 år av livet mitt på å dokumentere det om jeg ikke oppriktig var overbevist om at disse folka gjør verden til et bedre sted, sier Rønning.

Karina Rønning «Drag stories», 14. - 23. oktober, Galleri V/, Gjerdrums vei 14, Nydalen, Oslo.

Info: Karina Rønning «Drag stories»

Powered by Labrador CMS