Oslo Pride

– Skeive brukes som en syndebukk for alt som er galt i verden

Alexander Hedges Steinberg, bedre kjent som dragartisten Sasha Velour, snakker med Blikk om kulturkrig, motstanden mot drag, skeive og transfolk, og terroren som rammet Oslo.

Alexander Hedges Steinberg (35) fikk livet snudd på hodet da hen vant RuPaul’s Drag Race i 2017. Nå besøker hen Oslo og Oslo Pride.
Publisert Sist oppdatert

 Alexander Hedges Steinberg (35) fikk livet snudd på hodet da hen vant RuPaul’s Drag Race sesong ni i 2017 som sitt drag alter ego Sasha Velour, og brakte noe nytt inn i den prisbelønte serien. I serien var hen opptatt av å trekke linjene tilbake til hele drag-historien, samt bringe nye elementer inn i kunstformen.

Etter Drag Race har Sasha Velour gjort suksess med sitt eget konsept Nightgowns i New York, turnert verden med showet «Smoke and Mirrors» og ikke minst debutert som forfatter med boka «The Big Reveal: An Illustrated Manifesto of Drag».

 Onsdag 28. juni tok Sasha Velour publikum med storm under åpningen av Pride Park på Kontraskjæret i Oslo, hvor hen tok publikum med inn i sitt eget unike dragunivers. Torsdag gikk hen på scenen til en fullsatt festsal på Munchmuseet i Oslo, hvor hen i samtale med Tori kunstner og musiker Wrånes innviet publikum i drag som kunstuttrykk og som protest.

 Blikk møtte Alexander Hedges Steinberg på Munchmuseet for å snakke om tidenes kulturkrig, motstanden mot drag, skeive og transfolk, og terroren som rammet Oslo i fjor, og veien videre fra traumer.

 – Men først, hvordan var livet etter RuPaul’s Drag Race?

– Drag Race ga meg mange muligheter, som ikke hadde eksistert om jeg ikke hadde deltatt og vunnet en av verdens mest populære realityserier. En tv-revolusjon som har brakt drag inn i hjemmene til millioner av fans, og inspirert mange til å uttrykke seg kunstnerisk, sier Sasha Velour til Blikk.

 For hen er det viktig å se tilbake i tid, og utforske hvordan drag var den gang versus nå.

 – Jeg synes det er viktig å hedre pionerene som gikk først, på samme tid som jeg bringer mine perspektiver inn i kunstuttrykket som drag er.

Sasha Velour.

 Queer- og kjønnsanarki

 – Hva er drag for deg?

 – Det er det vanskeligste spørsmålet å svare på! Drag kan være hva som helst. For min del er det et kunstuttrykk som kommer fra queermiljøet. Drag kommer fra stedene vi selv bygget utenfor mainstream og utenfor de etablerte kunstinstitusjonene. Vi måtte skape disse stedene selv, og skape våre egne regler. Kjønnsidentitet og uttrykk er også et viktig element i drag. Eller rettere sagt kjønn uten grenser, kjønnsanarki!

 Sasha Velour er hentet til Oslo og Oslo Pride av den amerikanske ambassaden. En aldri så like ironisk tvist med tanke på den kulturelle krigen som foregår på hjemmebane i Velours hjemland i disse tider.

 – Det er ganske fantastisk! Jeg blir rørt av å tenke på det. At jeg er i Norge som en representant for hjemlandet mitt USA. At drag har blitt så kontroversielt hjemme er trist å tenke på.

 Skeive som syndebukker

 – Det vi opplever nå i USA er et massivt backlash som rammer skeive, transfolk og drag spesielt. Det er et hat som rammer oss som gruppe i hver lille by og storby over hele landet, og i familier. Vi som gruppe er ikke ny. Det har alltid eksistert skeive og transfolk, men det virker som haterne har fått øye på oss nå, og setter inn skytsen.

 – Hvorfor det?

 – Skeive brukes som en syndebukk for alt som er galt i verden og samfunnet, og som en skyteskive for å ta fokus bort fra den politikken de konservative egentlig vil føre. En politikk som handler om økonomi og lover og regler som vil ramme hvermansen. Da er marginaliserte grupper som skeive, transfolk og dragartister de perfekte syndebukkene.

Sasha Velour.

 Selv opplever Sasha Velour lite motstand og rammes ikke direkte av bølgene av hat.

 – Jeg bor i New York, i en boble kan du si. Ja, jeg er privilegert sånn sett. I New York får jeg mere oppmerksomhet ute av drag enn i drag fordi jeg bryter med kjønnsnormene. Men også i New York har det vært et skifte de siste par årene, hvor hat og trakassering mot skeive har økt dramatisk.

 Ikke en stor og lykkelig familie

 Motstanden mot drag og transfolk kommer ikke nødvendigvis bare fra streite hatere. Det finnes skeive grupper som sloss mot Pride, trans og skeive kulturuttrykk som drag. Blant disse finner vi organisasjoner som Twinks for Trump og Facebook-siden Gays against grooming.

 – Å herregud! De folka er ikke skeive. De kan umulig være skeive! Det er sånne folk som ikke er gay, de har bare gay sex. That’s it. Hvem er disse folka? De må jo være skada. Det er en påminnelse om at vi ikke kun er en stor og lykkelig familie.

 Sasha Velour følte varmen og entusiasmen fra hele 12 000 publikummere i Pride Park sist onsdag, og ble rørt av kjærligheten hen følte på scenen. Hen har også fått med seg det alvorlige bakteppet som preger årets Oslo Pride etter terroren som rammet oss 25. juni i fjor.

 – Jeg er så imponert, og det faktum at årets Oslo Pride er større enn noensinne, til tross for terroren som skjedde i fjor. Jeg ser regnbueflagg overalt i Oslo, og selv om frykten garantert finnes i alle, så får jeg inntrykk av at den ikke stopper folk fra å leve åpne og skeive liv. Sånn skal det gjøres.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS