Drittforbanna psyCHO

Publisert

– There is no I in team, but there is CHO in psycho, sier Margaret Cho når hun forklarer hvorfor det nye showet har fått tittelen The PsyCHO Tour. Tirsdag 8. desember står hun på scenen på Latter i Oslo. Margaret Cho (46) startet karrieren med å beskrive seg selv som «verdens største fag hag», men med årene har hun tatt skrittet over i kategorien queer. Hun elsker menn, kvinner og transpersoner og kaller seg bifil. Når Blikk får telefonkontakt med stjerna skjønner vi fort at det er med god grunn hun har valgt å kalle sin nye turné The PsyCHO Tour.– Jeg er drittforbanna, skriker Margaret Cho i telefonrøret når Blikk får kontakt.– Har du sett hva som foregår i verden for tiden, spør hun retorisk før hun forteller at det som vanlig blir mye humor. Men det er sint og engasjert humor – og hun mener bestemt at enhver kan bli litt «psycho» med tanke på tingenes tilstand i dagens samfunn.

Game of Thrones avdeling Oslo

Margaret Cho gleder seg til å komme tilbake til Oslo.– Jeg stortrivdes sist jeg var i Oslo i 2013. Jeg har aldri vært så langt nord noen gang og det var helt magisk. Desember i Norge kan best sammenlignes med Games of Thrones – du vet den muren i snøhelvete. Norge ligger bak den muren, sier Cho og ler godt. Hadde noen fortalt henne at hun en dag skulle stå på en scene i Oslo, Norge den gang hun startet karrieren som standup komiker på begynnelsen av 90-tallet hadde hun ristet på hodet.– Men verden har blitt så liten, takket være sosiale medier. Nå er vi opptatt av de samme tingene, hører og leser de samme nyhetene og er oppdatert på de samme temaene. Det merkes på publikum, enten de er i Oslo eller i Sydney, Australia.

Fra Seoul til San Francisco

Homofansen hennes fikk virkelig opp øynene for Cho da hun i 2000 turnerte med showet I’m the One That I Want hvor hun snakket om oppveksten i San Francisco, der foreldrene hennes drev bokhandel. De hadde flyttet dit fra Seoul i Korea fire år før datteren Margaret ble født. Allerede som 16-åring debuterte hun som komiker på scenen. I ungdomsårene vanket hun sammen med homser, transer og dragdronninger og ble også tidlig kjent med byens lærhomser. Cho ble tidlig krøket i lhbt-faget. Men for moren hennes ble møtet med byens homokultur en sjokkartet opplevelse. Chos observasjoner og imitasjoner av hennes reaksjoner har hun brukt mye av i sitt humormateriale opp gjennom årene.– Men da jeg rundet i 40 år, tok jeg begrepet «mor» inn i en annen sfære. Da handlet det ikke lenger så mye om min egen mor, men mer om min rolle som morsfigur for mange lhbt-personer, sier Cho og mimrer tilbake til 2013 og showet Mother som hun turnerte hele Europa med. I showet Assassin i 2005 tok hun et skikkelig oppgjør med de høyrevridde religiøse miljøene i USA.– De er besatt av homoseksualitet, og ser det overalt. Til og med i barneserier som «Sponge Bob». Det er latterlig. Hadde Jesus kommet tilbake nå, ville han ristet på hodet og ropt høyt: «Det var ikke det jeg mente!

Verdens ondskap

Oslopublikummet tas med på en berg og dalbane-tur av dimensjoner når Margaret Cho tar for seg verden slik den ser ut i dag.– Det er ikke show for feiginger! Det handler om universell ondskap. Men jeg er selvsagt lyset i all ondskapen, sier hun smørmykt og ler kokett. – Det må finnes et håp midt i all galskapen. Selv i det verste mareritt finnes det håp – og det er det showet mitt handler om. Så hvis du føler deg håpløs og matt bør du ta turen og høre hva jeg har å si, sier Margaret Cho og blir tydelig engasjert når Blikk minner henne på Johnny Rottens berømte slagord: Anger is an energy.– Absolutt! Det er viktig å ikke la sinnet og frustrasjonen spise en opp. Vi må få sinnet ut av kroppen, hvis ikke spiser den deg opp. Vi må bruke engasjementet til noe positiv.

– Folk dør!

Showet tar for seg politivold, rasisme, homofobi, sexisme og mye annet som gjør Cho forbanna.– Folk dør på grunn av hudfargen sin! Skjønner du? Margaret Cho har også fulgt utviklingen i Russland nøye, spesielt den kontroversielle propagandaloven, og lover at hun har noen solide spark til Putin og hans homofobe fotsoldater når hun står på scenen på Latter.– Men vi kan ikke bare peke på Russland og Putin, og bruke det som skjer der som et eksempel på alt som er galt i verden. USA har mye å svare for også. Se på alle drapene på rasifiserte transkvinner. Transkvinner blir drept hver eneste dag, eller så tar de sitt eget liv på grunn av fordommer og hat. Vi må få en slutt på dette, nå!

Rasisme i homomiljøet

Å snakke om rasisme i eget miljø er et sårt punkt for mange, men Margaret Cho er mer en villig til å vri kniven rundt i såret.– Selv om man tilhører en minoritetsgruppe, så betyr ikke det at man er fri for fordommer mot andre grupper i samfunnet. Man skulle tro at de som opplever undertrykkelse også evner å se undertrykkelsen av andre. Men slik er det ikke, sier Cho og forteller at lhbt-miljøet har et ansvar og etterlyser interseksjonell tenkning og handling. – Det viktigste er å gjenkjenne sine egne privilegier, som hvit og mann - og ikke minst som hvit, homoseksuell mann. Den gruppen tar mye plass i lhbt-miljøet, sier Cho og vet at hun snakker om gruppen som også utgjør en stor andel av fanskaren hennes.– Men dette må løses i fellesskap. Det er ikke lenger snakk om homo versus streit, hvit versus svart, kvinner versus menn. Problemene i verden ligger dypere enn det.

Skeptisk til Stonewall

I det siste har det stormet rundt filmen Stonewall av regissør Roland Emmerich. Filmen som tar for seg hendelsene rundt Stonewall-opptøyene i New York i 1969 blir beskyldt for å hvitvaske homohistorien. Margaret Cho har ikke sett filmen selv, men mener diskusjonen er høyst relevant.– Problemet er at personene som var sentrale i opptøyene knapt er til stede i filmen – og det var svarte trans kvinner. Det er ikke noe nytt at vår historie blir hvitvasket og at alle spor av trans og etniske minoriteter hviskes ut, sier Cho og legger til at hun har for vane å se alt av lhbt-filmer som produseres. – Så jeg sitter fortsatt på gjerdet med hensyn til Stonewall. Skal jeg se den eller ikke? Hvis det jeg leser er korrekt, så er Stonewall nok et eksempel på en mulighet til å fortelle en viktig historie, vår historie, som gikk rett i dass. Det gjør meg drittforbanna! Margaret Cho, The PsyCHO Tour, tirsdag 8. desember, Latter, Aker Brygge, Oslo.

Powered by Labrador CMS