– Du skal bli min kone, vi skal gifte oss i homoparaden!

Publisert

Cecilie Berg og Lollo Jansson møttes på Europride i Stockholm i 2008. Lørdag 25. juni gifter de seg i Oslo Pride-paraden. Cecilie (49) og Lollo (38) har vært sammen i åtte år og har lenge snakket om å gifte seg, men så har det bare ikke blitt noe av. Men da 7-Eleven, hovedsponsor for Oslo Pride, la ut konkurransen om å vinne bryllup på The Love Float under paraden, sendte begge inn søknader. Ingen av dem visste at den andre hadde gjort det.

Bryllup med englevinger og tusenvis av tilskuere

Konkurransen gikk ut på å sende en begrunnelse for hvorfor akkurat de fortjente å vinne et bryllup. Cecilie forteller til Blikk at hun lenge har drømt om å gifte seg, mens Lollo ikke har kjent på noe uttalt behov for å gå inn i ekteskapet. Kombinasjonen av ganske mange hint fra Cecilie det siste året og behovet for å skape trygge rammer, har fått Lollo til å se på ekteskapet med nye øyne. – Vi sendte begge inn søknader til 7-Eleven uten å vite at den andre hadde gjort det og vi var visst det eneste paret hvor begge parter hadde sendt inn søknad, sier Lollo. – Etter at jeg fikk den mest aggressive formen for brystkreft i 2014, ser jeg litt annerledes på ting. Jeg har blitt opptatt av å skape trygghet for menneskene jeg er glad i og å gripe sjansene jeg har nå, sier Cecilie, som i dag er kreftfri. – I slutten av mai fikk jeg en sms fra Lollo der det sto ”du skal bli min kone, vi skal gifte oss i homoparaden”. Da skjønte jeg ingenting, før det plutselig gikk opp for meg hva som hadde skjedd. Så nå blir det bryllup med englevinger og tusenvis av tilskuere under Oslo Pride-paraden, sier Cecilie oppglødd.

Kjole og håndvesker i boks

Paret møttes for første gang under Europride i Stockholm i 2008. Da hadde Lollo kjæreste mens Cecilie var singel. Året etter møttes de igjen under Pride i Oslo. Det var da de fikk følelser for hverandre. Så flyttet Lollo rett inn til Cecilie på sedvanlig lesbisk vis i januar 2010. Siden har det vært de to.– Vi gleder oss som små barn begge to. Premien består av vielsen på The Love Float, gaver, fotografering, champagne og overnatting i brudesuite på hotell. Det er jo litt merkelig å vinne et bryllup, men hvorfor ikke, sier Cecilie. Paret forteller at hvite kjoler og håndvesker er i boks, men ikke uten en viss ambivalens fra Lollo sin side.– Jeg hadde sett for meg hvit dress, jeg, men så ble det kjole og … håndveske. Jeg er ikke så glad i håndvesker, det blir som ufrivillig drag. Heldigvis er hvite joggesko veldig populært nå, så slipper jeg i alle fall unna høye hæler, humrer Lollo.

Feirer livet

Cecilie sier til Blikk at hun har lagt to tøffe år bak seg og at det bare er tiden som vil vise om hun vil forbli kreftfri. Hundre prosent friskmeldt blir hun først etter fem år.– Jeg er kreftfri nå, men hvis jeg får tilbake sykdommen, så blir jeg ikke frisk. Kreften har gitt meg et annet syn på overlevelse, på feiringen av livet. Skulle jeg overleve, så syns jeg at hver dag fortjener litt champagne, forklarer hun og åpner mobildekselet. På innsiden har hun festet et klistremerke av en gullchampagne for å minne henne på akkurat det. Humøret er det ingenting å si på. – Folk får si hva de vil om å ”bruke kreftkortet” i denne konkurransen, det bryr jeg meg ikke noe om. Denne erfaringen har gjort meg sterkere som person og oss sterkere som par. Det som er litt kjipt er at vektøkning er en bivirkning av kreftbehandlingen, så jeg har lagt på meg over 20 kilo de siste to årene. Jeg er dermed innstilt på å gifte meg feit, forteller hun. – Det her blir bare gøy og vi gleder oss sånn. Ikke minst er det bra at vi får brukt rettighetene våre nå som vi først har fått dem. Vi er veldig takknemlige og tenker begge at det er helt uproblematisk at vi skal gifte oss med så mye folk til stede. Vi liker å ta ting på sparket, forklarer Lollo. Cecilie forteller at hun ikke er en type som gråter noe særlig, men at hun ser for seg at ting kommer til å løsne mens hun står der oppe på flåten under vielsen, at mye av det vonde slipper litt taket da.– Når du har vært gjennom noe som er veldig tungt og kan puste og si ja og våge å tro på fremtiden, det kjenner jeg at vil få meg til å grine, sier Cecilie.

Sjarmert i senk

Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience (som omfatter blant andre 7-Eleven), sier til Blikk at Lollo og Cecilie rørte dem med humor og varme.– Vi fikk inn totalt 30 søknader. Alle par ble utfordret på hvorfor de burde vinne og så gjorde vi oss mer kjent med de enkelte gjennom søknadstekstene. Lollo og Cecilie sine søknadstekster sjarmerte oss. De var morsomme og varme, samtidig som det ligger en historie og en kamp bak det hele. Det gjorde oss rett og slett både inspirert og rørt, sier Håvik. – Da de i tillegg skrev til oss at de elsker champagne og feirer livet så ofte de kan, så fikk vi rett og slett veldig lyst til å gjøre stas på dem, legger hun til. Ifølge Håvik har 7-Eleven bygd opp en tradisjon for å delta under Pride i andre skandinaviske land over flere år, og har også erfaring med Pride-bryllup fra Sverige. Nå er det Norge sin tur.– Det har slått an veldig i Stockholm og her hjemme ligger det litt i tiden nå som lesbiske og homofile endelig får sin aksept i kirken. Vi vil gi det positive signalet en boost gjennom å vise at kjærligheten er for alle og at vi ikke aksepterer noen form for diskriminering, sier hun.