Kongehuset

Første åpne skeive i kongefamilien: – Historisk

Durek Verret og prinsesse Märtha Louise er forlovet. – Det norske kongehuset har gått foran som foregangsmennesker, sier Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng.

Publisert Sist oppdatert

– Märta viser at hun vil gifte seg med den hun elsker og at seksualitet ikke har betydning for henne. De har funnet hverandre og det er rett og slett fantastisk og ikke minst historisk, sier mangeårig kongereporter i Se og Hør Anders Johan Stavseng.

Durek Verret har vært åpen om at han tidligere har vært i forhold med både kvinner og menn.

– Foregangsmennesker

Prinsessens historiske valg av ektefelle er en fortsettelse av det moderne kongehusets åpenhet, mener han.

– Det norske kongehuset har på mange måter gått foran som foregangsmennesker. Prinsesse Ragnhild var den første i Europa som giftet seg borgerlig, prinsesse Astrid skapte skandale da hun giftet seg med en skilt mann og biskopene var i harnisk da kong Harald fant en jente av folket. Også har vi selvfølgelig kronprins Haakon som fant en alenemor, sier Stavseng.

– At mennesker finner kjærligheten er alltid verdt å heie på, og synlighet og representasjon fra de av oss som forelsker seg i flere kjønn er en viktig del av arbeidet med å normalisere mangfoldet, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– Hun sa JA!

Åpent bifile Verret annonserte onsdag forlovelsen på Instagram.

– Hun sa JA! Jeg er overøst i glede og tårer over at jeg får tilbringe resten av livet med en dame med et så rent hjerte. Hun er en gudinne. Jeg har aldri vært lykkeligere, skriver Verret på Instagram.

Også prinsesse Märtha Louise tok til sosiale medier for å uttrykke sin glede.

– Det er en glede å kunne annonsere at jeg er forlovet med Sjaman Durek, den ene som får mitt hjerte til å hoppe, han som ser meg og anerkjenner meg og mitt fulle potensial. Takk til alle mine venner og familie som har stått støtt ved vår side, skriver hun i en Instagram-post.

Kongeparet har også gratulert Verret og prinsessen. Datoen for bryllupet er ikke satt.

– Kjærlighet dømmer ikke hvor man kommer fra eller hvem man er som mennesker. Kjærlighet skaper bro mellom mennesker, kulturer og religioner. Og vi er glade for å ha funnet hverandre, på tvers av kontinenter, etnisitet og sosial bakgrunn, skriver det nyforlovede paret i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS