Urix
Bifile rhesusaper og lesbiske kapusinere
Dyreverden er ikke så heteronormativ som mange tror. En ny britisk studie viser at flertallet av rhesusape-hannene er bifile, og de har sex med andre hanner av både ren nytelse og for å knytte sosiale bånd.
I den britiske studien av ville rhesusaper (Macaca mulatta) i Puerto Rico fant forskerne at flertallet av hannene er bifile.
Apene som har gråbrun pels med lysere underside, og er ca. 53 cm lange i gjennomsnitt og veier gjennomsnittlig 7,7 kg (hannene), er utbredt fra India og Afghanistan til Kina og Vietnam. Siden rhesusaper er relativt enkle å holde i fangenskap, er de særlig utsatte som forsøksdyr i medisinsk forskning.
Hyppigere homosex
Ifølge den nye studien hadde 72 prosent av hannene sex med både andre hanner og hunner, men hannene hadde hyppigere sex med andre hanner. Noen forskere har ment at den seksuelle aktiviteten er et uttrykk for dominans, men det mener de britiske forskerne er feil, ifølge lgbtqnation.com.
De fant at ikke bare hadde hannene sex for den rene nytelsens skyld, men at de seksuelle relasjonene også bidrar til å bygge koalisjoner mellom hanner.
De bifile hannene fikk ofte også flere avkom enn heterofile hanner fordi støtten fra andre hanner i konflikter ga flere muligheter til å formere seg.
Lesbisk trekant
Men ikke bare hannaper er skeive. I en nylig episode av Scientific Americans «Science, Quickly» forteller Natalia Reagan, primatolog og vitenskapskomiker, om hunner blant kapusineraper som lever i lesbisk trekantforhold. Apene holder til i dyrereservatet Animal Track Inc. utenfor Los Angeles.
Kapusineraper regnes som de mest intelligente av primatene som naturlig hører til i Sentral- og Sør-Amerika. Derfor brukes de 30-50 centimeter lange dyrene også ofte i studier, der deres sosiale- og læringsevner undersøkes.
I likhet med de bifile rhesusape-hannene, har de lesbiske kapusinerapene sex med hverandre for både å nyte og motta nytelse – i tillegg til de bygger og opprettholder nyttige og gode sosiale bånd. Forskerne har ikke funnet noen bevis for at heterofile forhold ga noen overlevelsesrelaterte fordeler for hunnene, men de analyser viste tydelig at sosial integrasjon i nettverk med andre voksne hunner forbedret sjansen deres for å overleve betydelig. Og de er en av de lengstlevende apeartene, de kan bli over 50 år.