Film

– Det skeive og det samiske er beslektet

Den samiske ungdomsfilmen «Biru Unjárga» får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september. Regissør Egil Pedersen har bevisst brukt fellestrekk mellom skeiv og samisk identitet i manusarbeidet.

Sarah Olaussen Eira spiller hovedrollen som 15 år gamle Elvira i «Biru Unjárga - Føkkings Nesseby»

Onsdag ble det kjent at den første samiske ungdomsfilmen, noensinne, «Biru Unjárga» av Egil Pedersen, får verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto. En av verdens fem viktigste filmfestivaler.

Dette er regissør og manusforfatter Egil Pedersens første spillefilm.

I filmen, viss fulle navn er «Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» møter vi 15 år gamle Elvira (Sarah Olaussen Eira) som ikke helt passer inn i den samiske bygda Unjárga, der hun bor.

Ungdomsopprøret til Elvira er å dyrke sin halvt danske identitet, ettersom hennes mor ble gravid på en fertilitetsklinikk i Danmark. Elvira drømmer om at en kul dansk farsfigur skal hjelpe henne å løse livets problemer, men kaoset starter for alvor når hennes egentlige far dukker opp.

Allegorier

Moren til Elvira er lesbisk. I en sentral scene i filmen, forteller Pedersen til Blikk, får moren et sammenbrudd der hun uttrykker sorg over å ha skjult sin skeive identitet.

– Det samiske og det skeive er på mange måter allegorier. De er beslektet. Det er begge identiteter med et flagg, uten å ha et land, sier Pedersen.

Han mener det er mange historier der det å bytte ut skeiv med samisk eller motsatt vil kunne ha liknende utfall.

– Det er mange skeive som ikke vet om egen identitet før i ungdommen, eller som voksne. De kan skjule den bevisst, eller ha brukt lang tid på å forstå den delen av sin identitet. Mye av dette skyldes undertrykkende mekanismer.

– Det er mange samer som kan kjenne seg igjen i det å holde egen identitet skjult. Det skeive er derfor bevisst en del av filmen.

Regissør Egil Pedersen

Pedersen har også hatt et satirisk blikk på alle som smykker seg med skeiv eller samisk identitet, utfra en tanke om at det kanskje ikke alltid er så ektefølte motiver bak støttene.

– Det er bra å bli anerkjent som minoritet, men med det følger det også en rangering av minoriteter. I filmen vises det blant annet i hvordan hovedpersonen ikke synes det er så spesielt at moren er lesbisk, som moren selv synes.

– Mens influenseren i filmen bruker skeivhet i håp om det skal gjøre henne mer populær.

Sikte mot sola

– Hva betyr det å få debutfilmen din til en festival som Toronto?

– Vi er veldig stolt og glade over å komme til Toronto, sier Pederesen, som håper den internasjonale premieren både kan skape blest om kinovisninger og i strømmetjenester, både her hjemme og i utlandet.

På spørsmål om det var et mål å få visning på en stor filmefestival svarer han:

– Det er bedre å sikte mot sola og kanskje lande på månen. Kanskje er det litt naivt å tenke sånn, men jeg vil jo lage en film som kan vises ute i verden.

– Men jeg vet jo også hvor vanskelig det er å komme med på sånne festivaler. Og det gjør oss jo enda mer stolte.

«Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» har norsk kinopremiere 27. september.

 

Powered by Labrador CMS