Teater

Skuespillerne Fredrik Høstaker (t.v) og Eirik Langås Jørgen- sen spiller Yngve og Magnus. «Villskudd» har premiere 5. mai på Kilden teater- og konserthus i Kristiansand.

Villskudd til scenen

– Mye av det som skjer i historien om Yngve og Magnus, har vi kjent på kroppen selv, forteller regissør Erlend Samnøen. Både han og skuespillerne i «Villskudd», er homofile.

Publisert

TEATERSTYKKET «VILLSKUDD» har premiere på Kilden teater- og konserthus i Kristiansand 5. mai. Her får publikum møte tenåringen Yngve Vilde som ikke skammer seg over sin homofile identitet. Kjæresten Magnus er hans motstykke, han er fylt av skam. Samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer dem imidlertid like hardt.

I sceneversjonen av den skeive klassikeren fra 1979, er det først og fremst kjærlighet det skal handle om.

– Ja, dette er en historie om kjærlighet mellom to unge menn fra den gang homofili fortsatt var forbudt i Norge. «Villskudd» er jo en stor roman, så det finnes mye å ta av. Men vi har valgt å konsentrere oss først og fremst om kjærlighetshistorien mellom Yngve og Magnus, forteller regissør Erlend Samnøen.

Ti år etter «Villskudd» ga Gudmund Vindsun ut oppfølgeren «Stjerneskudd». Han har siden gitt ut «Tigerpuddelen Tilla Tidtrøyte og hennes bestialske bibeltolkninger (1980) og Korinternes gjerninger (2006).

– Det er ikke mange forfattere forunt å få se sine hjertebarn i levende live. Jeg var i Kilden da skuespillerne hadde åpen leseprøve i fjor høst, og ble imponert og rørt over å se Yngve og Magnus virkeliggjort på scenen. Nå gleder jeg meg veldig til premieren. Jeg skal finne fram smokingen min, forteller Gudmund Vindsun (73).

To menn som kysser

Forfatteren mener karakterene i «Villskudd» må være drømmeroller for skuespillerne.

– Helt fra antikken har teateret vært befolket med skeive skuespillere som har vært nødt til å spille forelsket i pompøse primadonnaer. Temaet homofili har vært like fraværende og unevnelig der som i resten av det offisielle samfunnet. Men nå kan vi endelig få se to menn kysse hverandre på scenen.

Både regissøren og skuespillerne på scenen, er homofile.

– Selv om man kan sette seg inn i følelsen av å være ung og forelsket som skuespiller, tror jeg veien mot karakterene vi spiller på mange måter er kortere for oss enn det ville vært for en streit skuespiller, sier Jørgensen.

– De skeive rollene har lenge blitt dominert av streite skuespillere, og mange homofile skuespillere blir også sett på som for feminine til å spille de streite rollene. Derfor betyr det mye å få være med på dette, sier Høstaker som mener at det er spesielt fint at Kilden setter opp dette stykket i etterkant av Skeivt kulturår.

Tro, tvil og kjærlighet

Regissøren tror at de som homofile, lett kan kjenne seg igjen i mye av fortellingen om Yngve og Magnus.

– Mye av det som skjer i romanen, har vi kjent på kroppen selv. Det er godt å kunne dele erfaringer og få bekreftet at flere har følt på det samme. Derfor er dette så spennende å jobbe med. Vi har hatt mange samtaler, og går dypt ned i spørsmål som vi kanskje ikke snakker så ofte om ellers, forteller Samnøen.

Skuespiller Fredrik Høstaker (32) har rollen som Yngve og prøver å huske tilbake på den tida da han var i tenårene og hadde sitt første møte med forelskelse og seksualitet.

– Yngve er tøffere og mer banebrytende enn det jeg selv var som tenåring. Han er en spennende karakter å gå inn i, og det er spennende å se hvor motet hans kommer fra.

— Vi har valgt å konsentrere oss om kjærlighetshistorien mellom Yngve og Magnus, forteller regissør Erlend Samnøen (i midten). Både han og skuespillerne i «Villskudd», er homofile.

I «Villskudd» er det Magnus som er den som strever med å være homofil og kristen. Han står i en slags spagat mellom to verdener som ikke går overens. Eirik Langås Jørgensen (24), som spiller Magnus, har vokst opp i Arendal og har også vært en del av det kristne miljøet der mens han var ung.

– Så jeg kjenner meg igjen i noe og kan relatere til noe av det Magnus opplever. Følelsene vekkes i han i møte med Yngve, så dette er en historie om tro, tvil og ekte kjærlighet, forteller Jørgensen.

Fritt for skam

Ifølge Vindsun skrev han i romanen «Villskudd» om drømmen han selv ikke turte å leve ut med en jevnaldrende kamerat da han var i tenårene.

Regissøren tror forfatterens erfaring deles av mange, inkludert han selv.

– Jeg hadde heller ikke denne ungdomskjæresten, og fikk heller ikke min første seksuelle erfaring da jeg var på Magnus og Yngves alder. Jeg var vel 16 år da jeg skjønte at jeg var homofil. «Villskudd» ble gitt ut et år etter at jeg ble født, og jeg leste den for første gang for noen år siden.

Vindsun skildrer flere intime scener mellom Yngve og Magnus ganske detaljert i «Villskudd» Hvor langt stykket vil gå, får vi ikke vite før premieren, men regissøren har et klart mål.

– Det har vært så mye skam knyttet til menns kjærlighet og seksualitet. Vi ønsker å få fram at disse følelsene er fine og vakre, og det er ikke noe vi skal skamme oss over.

– Tematikken er aktuell fortsatt, og viktig å vise som teater, særlig her, sier Jørgensen, som minner om at levekårsundersøkelser viser at det er ingen steder i landet det er verre å være skeiv enn på Sørlandet.

Avskydde «de bløtaktige»

Vindsun var 13 år da han forsto at han er homofil.

– Jeg fortalte foreldrene mine det da jeg var 18 år, og så flyttet jeg ut. Vi snakket aldri om temaet igjen. Men like før faren min døde, 80 år gammel, sa han til meg: «Se til å slutte med dette tullet nå». Foreldrene mine ikke var spesielt kristne, men faren min bar preg av streng oppvekst med kristen tukt. Jeg hørte far si: «Sånne burde bare stilles opp mot muren og skytes». Det tok en stund før jeg skjønte at det var sånne som meg han mente. Han og hans krigsgenerasjon avskydde «de bløtaktige», slik de var blitt oppdratt etter Bibelens ord: «Deres blod skal komme over dem! De fortjener døden» og så videre, forteller Vindsun.

«Villskudd» har solgt i over hundre tusen eksemplarer, og er oversatt til flere språk. Det er et uvanlig høyt antall for en debut, og svimlende høyt for en roman som handler om kjærlighet og sex mellom gutter.

Gudmund Vindsun, her i 1980, året etter at han debuterte som forfatter med med romanen «Villskudd - Sangen til Jens».

– Innholdet er fortsatt aktuelt i dag, sier Vindsun.

– Nå er det nesten 60 år siden jeg kom ut som homofil, og jeg har levd med utviklingen i samfunnet like lenge. Jeg må si det har vært en god utvikling for oss, og det er lettere å komme ut i dag enn da jeg var i tenårene.

Skeive i bibelbeltet

Handlingen i «Villskudd» er på mange måter fortelling om hvordan livet kunne vært dersom Vindsun hadde fått leve ut sin kjærlighet som ung. Historien om Yngve og Magnus er hentet fra romanens første del.

– Det er en positiv skildring av skeiv kjærlighet som for første gang ikke ender i bål og brann. Historien ble overraskende godt mottatt da den kom ut. Det var rett bok til rett tid, slår Vindsun fast.

– Hva tenker du om at «Villskudd» nå skal settes opp som teaterstykket i bibelbeltet?

– Det er vanskelig for mange homofile som vokser opp i kristne miljøer, som jeg også har skrevet om i romanen «Korinternes gjerninger», der en ung homofil gutt utsettes for demonutdrivelse. Det er nok ikke så mye av det i Norge nå, men konverteringsterapi er fortsatt ikke forbudt. I mange kristne miljøer mener de fortsatt at homofili er stor synd og skam, og det er utrolig tragisk.

Powered by Labrador CMS