-Jeg visste jeg hadde en lang vei å gå og at det ville bli en kamp
for like rettigheter og for fred - og for retten til å være akkurat
hvem jeg er: en kvinne, sier Faye Dickinson.
-Jeg visste jeg hadde en lang vei å gå og at det ville bli en kamp for like rettigheter og for fred - og for retten til å være akkurat hvem jeg er: en kvinne, sier Faye Dickinson.

Portretter mot vold

Den norske fotografen Eivind Hansen har laget en portrettserie av transkvinner til FN-kampanjen «Orange the World», som setter søkelyset på vold mot kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Flere land registrerer i dag vold og drap begått med transhat som motiv. Siden 2008 har det blitt registrert over 1370 drap i 60 land. I FN-kampanjen «Orange the World: End Violence Against Women» som startet 25. november og ble avsluttet 10. desember, syntes Eivind Hansen (25), en London-basert fotograf med røtter fra Tromsø, at det var naturlig å rette søkelyset mot transkvinnene.

Han har utdannelse fra London College of Fashion og har fått bilder publisert i tidsskrifter som Wonderland Magazine, og har samarbeidet med klesmerket Cockheart og tatt bilder av artister som Johnny Woo og Coco Rosie.

– Forventet levealder for transkvinner er bare 35 år. Og spesielt svarte transkvinner er svært voldsutsatte, sier Hansen, som er en av 16 fotografer tilknyttet 500px, et av verdens største nettfora for profesjonelle fotografer, som ble spurt om å bidra til kampanjen.

SYNLIGE STEMMER

Hansen valgte å kombinere «Orange the World: End Violence Against Women»-kampanjen og Den internasjonale transminnedagen den 20. november i fotoserien sin. Transminnedagen markeres den 20. november hvert år og er en internasjonal minnesmarkering for personer som har blitt utsatt for transhatmotivert vold. Dagen ble markert for første gang i San Francisco i 1999 til minne om Rita Hester, en transkvinne som ble brutalt myrdet i sitt eget hjem i 1998.

– Det var viktig for meg at bildene mine representerte mangfoldet, så jeg kastet meg ut på dypt vann og begynte å lete etter stemmer som jobber for transrettigheter og transsynlighet. Takket være aktivister som Shon Faye, Munroe Bergdorf og Paris Lees fikk jeg samlet en gruppe kvinner som alle har sterke stemmer innad i transmiljøet.

BLOMSTER FRA BUSWELL

Blant modellene hans er Kuchenga, kjent skribent og pådriver for transrettigheter. Hun skriver for publikasjoner som Dazed & Confused, Wear Your Voice, Gal Dem, Hiskind og Efniks. Hun er også aktivt medlem av Black Lives Matter UK, Bent Bars Collective og Sisters Uncut.

En annen av Hansens modeller er Shon Faye, skribent, artist og komiker. Faye er redaktør for magasinet Dazed og skriver blant annet for avisene The Guardian og The Independent, og skriver om seksualitet, lhbt-politikk og mental helse for en rekke andre magasiner, som for eksempel Vice. Hun jobber også med lhbt-rettigheter og kvinners rettigheter i organisasjoner som Stonewall og Amnesty International.

Bildeserien er gjort i tett samarbeid med blomsterdekoratøren James Buswell, som laget kreasjonene som modellene bærer i fotoserien. Planter og blomster dukker ofte opp i arbeidene til Hansen.

– Jeg elsker planter fordi de symboliserer styrke, ekstravaganse, femininitet og skjønnhet. Blomster skaper dybde i bildene og en dynamikk som trekker betrakteren til seg.

ORANSJE KAMPANJE

For Hansen var det viktig å skape en trygg arena hvor modellene følte seg respektert, og å fotografere dem slik de selv ønsker å bli sett.

– I denne serien portretterer jeg kvinnene som sterke, vakre, grasiøse, sexy og lykkelige. Serien er mitt lille bidrag til å løfte fram disse sterke stemmene og kampen mot vold som de står overfor/er en del av, sier Hansen.

En rekke offentlige arrangementer – fra marsjer, utstillinger og konserter til sportsarrangementer – ble arrangert i løpet av den 16 dager lange kampanjen «Orange the World: End Violence Against Women», som er et ledd i FN-kampanjen «UNiTE to End Violence against Women».

Kampanjefargen er oransje og som i tidligere år ble ikoniske bygninger og monumenter badet i oransje lys verden over som et virkemiddel for å rette søkelys mot kampanjen, blant annet parlamentene i Bangladesh, Liberia og Marokko, Palace of Fine Arts i Mexico City, La Scala-teatret i Milano og rådhuset i Bogota i Colombia.