Ekstremt heterofil

Publisert

Jahn Otto Johansen er snart klar med bok nummer 70. «Hastverk når vi elsker» er en historie om to kunststudenter, en homse og en erkehetero, og deres vennskap i en vanskelig tid. Jahn Otto Johansen, for veldig mange kjent som journalist og korrespondent i NRK, er en av Norges mest respekterte journalister og forfattere. Siden 1960 har han skrevet mer enn 60 bøker. I slutten av september kommer Johansen med boka «Hastverk når vi elsker». Boka handler om Sven og Arne som vokser opp i hver sin konservative småby. Når de to møtes som unge kunststudenter i hovedstaden, er de fylt med drømmer om frihet og kunstnerisk utfoldelse. Et nært vennskap vokser frem, og Oslo blir raskt en for trang by for deres fremtid. En av karakterene er homofil, og det er en av grunnene til at Johansen var invitert til Stavanger på skeivå og det årlige Homosnakk-arrangementet. Johansen var også invitert for å snakke om boka han ga ut i 2011, «Rosa Triangel. Forfølgelsen av homofile», som er en del av serien Minoritetsbiblioteket.

– Hva synes du om å bli invitert på Homosnakk?

– Hadde det vært opp til meg, så ville jeg heller kalt det «menneskesnakk». Det har vært fabelaktig å være med på, spesielt fordi vi her ikke har tenkt i kategorier - selv om det har vært og er nødvendig for homokampen. Til syvende og sist er vi alle mennesker og det synes jeg kommer godt fram på et slikt arrangement. I likhet med mange lhbt-personer slapp ikke Johansen unna merkelapp da han ble introdusert som «ekstremt heterofil» for kveldens publikum på Stills Scene i Stavanger.– Ja, men det får jeg nesten finne meg i. Jeg er tross alt opphavet til en stor familie, så man kan nok si at jeg er ekstremt heterofil - selv om jeg også har sagt at jeg synes det er synd at jeg aldri har hatt en homofil opplevelse, sier Johansen og ler godt. – Jeg har jo pult mye i mitt liv. Jeg må innrømme det. Men det er det ikke noe å gjøre med, og jeg har jo vært sammen med den samme flotte kona i snart 50 år. Johansen snakket en del om boka «Rosa Triangel. Forfølgelsen av homofile».– I den boka skriver jeg om at det i dagens Norge faktisk forekommer at unge homofile blir slått ned, av og til med dødelig utfall. Dette har foregått i en årrekke og politiet tar det ikke på alvor. Det er mange miljøer som ikke tar dette på alvor og jeg kaller det samfunnets bakgård. Andre minoritetsgrupper som Johansen har skrevet bøker om i serien Minoritetsbiblioteket er jøder, sigøynere og tatere.– Det har vært bråk rundt alle bøkene, men spesielt rundt «Rosa Triangel. Forfølgelsen av homofile». Mange kunne ikke forstå hvorfor jeg skulle skrive en slik bok, siden vi tross alt har kommet så langt på rettighetsfronten. Men har vi det egentlig? Se på de økonomisk krisen vi opplever i Europa. Den fører til at minoritetsgrupper blir ekstra utsatt for diskriminering og overgrep. Se på afrikanske land som Uganda. Der går det ikke framover.

– Ser du dystert på framtiden?

– Ja jeg gjør det. Jeg er veldig bekymret. Og jeg mener vi har all grunn til å være bekymret. Men det er et lyspunkt å se alle de som går foran, med fare for egne liv. De gir et håp opp i alt det triste. Da tenker jeg for eksempel på russiske og afrikanske aktivister, men ikke minst vår egen Sara Azmeh Rasmussen. Jeg er full av beundring for det hun gjør og har gjort. Johansen påpeker at fobier og fordommer ikke utryddes bare ved at noen står fram.– Men de som har gått foran har sørget for at det, for eksempel i Norge i dag er straffbart å trakassere og angripe homofile. Det går fremover, men det går sakte. Og passer vi ikke på vil utviklingen snu til det negative. Vi må ikke la oss lure til å tro at kampen er over, verken for homofile, jøder, sigøynere eller andre utsatte minoritetsgrupper. «Hastverk når vi elsker» er i salg 25. september.