Uke66
Skal undersøke seniorers seksuelle helse
Nettsiden og e-læreverktøyet Uke66.no er en del av et landsomfattende prosjekt finansiert av Helsedirektoratet som setter søkelys på eldre og deres seksuelle helse i regi av Sex og Politikk, i samarbeid med KUN Likestillingssenter og Foreningen FRI.
Foreningen Sex og Politikk, i samarbeid med KUN Likestillingssenter og Foreningen FRI fikk høsten 2020 i oppdrag å utarbeide forskjellige typer ressurser for å gi eldre voksne bedre seksuell helse. Eksempelvis fagdager eller nettside om emnet.
Forskning viser at eldre voksne har sex som aldri før, men når det kommer til seksuell helse sliter de med å snakke om det og eventuelt be om hjelp.
Mange føler at det er utfordrende å snakke om seksuell helse med fastlegen, og dette blir ikke lettere når man blir eldre.
Ifølge Sex og Politikk vegrer mange eldre seg fra å snakke med fastlegen om seksuelle utfordringer, legen er som oftest mye yngre enn dem selv, og mange eldre tenker at ungt helsepersonell ikke har erfaring eller kompetanse når det gjelder eldre voksne og seksualitet.
Uke66 er ment å bedre dialogen mellom eldre voksne og helsepersonell.
Samtidig skal nettsiden gi nyttig, praktisk og inspirerende informasjon til eldre som vil finne tilbake til eller videreutvikle sin seksualitet, samt gi helsepersonell økt kompetanse og trygghet på det å snakke med eldre om seksuell helse.
Spørreundersøkelse om eldre og seksuell helse
1. oktober går startskuddet for undersøkelsen «Eldre og seksuell helse 2024».
Hvordan står det til med den seksuelle helsen til landets eldre befolkning?
Det skal Uke66, Pensjonisten og Sex og Politikk finne ut gjennom en stor spørreundersøkelse.
Teksten i undersøkelsen er åpen og inkluderende, og kaller en spade for en spade. De som deltar må være forberedt på at det stilles spørsmål om seksuell helse og seksualitet, og at noen ganske få spørsmål også kan føles veldig intime.
Tore Aasheim, prosjektleder hos Sex og Politikk har holdt en del foredrag om eldre og seksuell helse på senior- og eldresenter rundt om i landet.
Til nettsida sier han at «etter foredraget åpner jeg for spørsmål, og ut fra de spørsmålene jeg har fått, er jeg slett ikke bekymret for at de som deltar på undersøkelsen ikke takler ærligheten i spørsmålene.»
Han understreker at dette ikke er en undersøkelse som skal gjøre at eldre har mest mulig sex.
– I et samfunn der vi bombarderes av sex og seksualitet gjennom media, reklame og sosiale media, så virker det som det sexpositive kommer helt i bakgrunnen. Forventningspresset er skyhøyt og eldres seksuelle helse blir «glemt» eller stuet bort.
– I en slik situasjon er det viktig at vi har et avklart forhold til vår seksuelle helse, i tillegg til fysisk og mental helse som det er mer vanlig å snakke åpent om. Seksuell helse er også folkehelse. Det er ikke først og fremst snakk om å ha mye eller lite sex, men å ha et forhold til denne delen av helsen vår, som gjør hverdagen og livet så bra som mulig, sier Aasheim.
I tillegg til Sex og Politikks eget eldreutvalg, er også spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi Sidsel Schaller med som fagressurs inn i prosjektet, samt en egen ressursgruppe som har test og gått gjennom undersøkelsen på forhånd.
Lenken til skjemaet legges ut på Uke66.no på Verdens eldredag 1. oktober.