Eldreomsorg
Grønland seniorsenter er et regnbuefyrtårn
– Fordelen med Grønland seniorsenter er at vi allerede har et stort mangfold blant brukerne, sier daglig leder Anne Ilseng.
Skeiv kunnskap, som er FRI Oslo
og Vikens fagavdeling, arbeider med kunnskapsheving i offentlig sektor i
hovedstaden og er finansiert av Oslo kommune. Kompetanseheving i Oslo,
inkludert prosessene med kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn, er fundamentert i Oslo
bystyres enstemmige vedtatte plan «Stolt og fri».
Fredag var det Grønland seniorsenters tur til å bli sertifisert. Et bevis på kunnskapshevingen de har gjennomgått det siste året. Regnbuefyrtårn er et kvalitetsmerke som viser at hele ledelsen og minst 80 prosent av de ansatte og frivillige ved en virksomhet har vært gjennom skolering og kompetanseheving med Skeiv kunnskap.
– Fordelen med Grønland seniorsenter er at vi allerede har et stort mangfold blant brukerne, men det å snakke om det som kan oppfattes som tabutema, som det å være skeiv, ser vi har vært vanskelig. Også blant de av gjestene våre som selv er skeive. De skjulte det, sier Anne Ilseng, daglig leder ved Grønland seniorsenter til Blikk.
– Vi har markert Oslo Pride de siste årene jeg har jobbet her på senteret, men jeg følte det ble litt halvveis. Mange lurte på hva Pride handlet om, så da tok vi det et steg videre, og inviterte Skeiv kunnskap inn. Da begynte ballen å rulle, sier Ilseng.
Denne fredagsformiddagen er fullsatt av brukere og gjester, som spiser middag og sosialiserer. Flertallet er ikke skeive, men de fleste har pyntet seg med regnbuesminke og paljetter, og stemningen er god før den høytidelige seremonien hvor senteret blir regnbuefyrtårn-sertifisert.
– Vi har vært opptatt av at dette initiativet skal komme fra bakkenivå. Ikke noe som tres ned over hodet på gjester, ansatte og frivillige. Og det har vært noen diskusjoner i forkant, sier Ilseng, og forteller at de startet hele prosessen med å vise filmen «Gammel og skeiv».
Heftige diskusjoner
– Vi hadde ikke gjort noen forberedelser før visningen, og det ble ganske mye raballder. Noen forlot visningen og det ble heftige diskusjoner. Det vi merket da var at de ansatte og frivillige ikke hadde noen verktøy som kunne brukes for å håndtere diskusjonene. Da var seks måneder med Skeiv kunnskap gull verdt, sier Ilseng til Blikk.
Hun forteller at de ansatte og frivillige ble tettere og bedre kjent med hverandre.
– Vi kom til et punkt hvor vi var trygge på å presentere dette for gjestene våre, sier Ilseng.
Prosjektansvarlig i Fri Oslo og Vikens Skeiv kunnskap, Janne Bromseth, forteller at de har sertifisert hele 11 bedrifter og tilbud.
– Og Grønland seniorsenter er det sjette seniorsenteret. Det er veldig gøy at vi har så mange seniorsentre med på laget, sier Janne Bromseth til Blikk.
– Det virker som det blir en kjedereaksjon og en smitteeffekt. Det er moro. Vi ser det samme i rusomsorgen, hvor Skeiv kunnskap også kurser virksomheter.
Regnbuetreff
Selve regnbuetårn-sertifiseringen bærer allerede frukter. Lørdag 25. februar inviterer Grønland seniorsenter til sitt første regnbuetreff, hvor det blir sosialt samvær og quiz.
Finn Skage er frivillighetskoordinator hos Grønland seniorsenter og drivkraften bak regnbuetreffene.
– Vi har en hage til åtte millioner her utenfor, så det er nok plass å ta av, sier Skage og ler.
Han mener at det viktigste med regnbuetreffene er at de skal ta imot alle med et åpent sinn.
– Det er en kjennsgjerning at mange seniorer går tilbake inn i skapet når de havner på pleiehjem eller oppsøker seniortilbud, sier Skage.
– Vi håper å nå ut til så mange som mulig. Det er en stor andel skeive som bor her på Grønland og i Gamlebyen, og jeg håper vi kan få et skeivt miljø her på seniorsenteret. Vi har ingen aldersgrense, seniorene er fra 50 år og oppover.