Urix

Økt homofobi i Elfenbenskysten

Alarmerende for skeive i Elfenbenskysten. Stadig oftere blir homoseksuelle menn og transkvinner hetset eller angrepet fysisk i det vestafrikanske landet.

Publisert

Ifølge Norges ambassade i Ghana, som er ansvarlig ambassade for Elfenbenkysten, er landet preget av relativ politisk og økonomisk stabilitet og relativt lav kriminalitet. Landet anses for de fleste som et trygt reisemål.

Seksuelle forhold mellom personer av samme kjønn er ikke sosialt akseptert, selv om det ikke er forbudt ved lov.

Ifølge ambassaden bør skeive utvise forsiktighet ved bruk av nettbaserte datingtjenester og -apper.

Hatkampanjer på nett

Elfenbenskysten er ofte sett på som et fristed i Vest-Afrika, med høy toleranse for skeive. Men ifølge nyhetssiden Entrevue.fr opplever landet nå en alarmerende økning i homofobi, med hatkampanjer utløst på sosiale medier som resulterer i fysisk vold.

De siste ukene har situasjonen forverret seg, preget av en rekke verbale og fysiske angrep spesielt rettet mot homoseksuelle menn og transkvinner.

På plattformer som TikTok, Facebook og YouTube har influensere og offentlige personer satt i gang hatkampanjer mot «woubis» og «leles», lokale betegnelser på henholdsvis homofile og lesbiske.

En innflytelsesrik TikToker, Ibrahim Zigui, med mer enn 230,000 følgere, er en av dem som har drevet hatkampanjer med poster som kritiserer det han kaller «promotering» av homofile, og som har forverret situasjonen.

Reaksjonen lot ikke vente på seg i gatene. I Yopougon, et arbeiderklassenabolag i Abidjan, angrep folkemengder nylig en skjønnhetssalong drevet av transkvinner.

Lhbt-rettighetsorganisasjoner, som LGBT Social Movement of Côte d'Ivoire, har rapportert om rundt tretti fysiske angrep siden begynnelsen av august.

Brice Donald Dibahi, grunnlegger av den frivillige organisasjonen Gromo og aktivist, har uttrykt stor bekymring for nivået av vold. Louna, direktør for NGO Droit à la difference (DADI) og transkvinne, er også bekymret for omfanget av vold, og hun har selv mottatt direkte trusler.

 

Powered by Labrador CMS