Skeiv sommer
- Nyter sommeren på sjøen
Professor Elisabeth Lund Engebretsen brenner for bedre forskningssamarbeid på tvers av grensene. Spesielt på utvikling av anti-gender og anti-demokratiske bevegelser.
Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står professor ved Senter for kjønnsforskning på universitetet i Stavanger, Elisabeth Lund Engebretsen, for tur.
– Hvordan ser sommeren din ut i år?
– Jeg skal bare være hjemme, altså i seilbåten min og putre rundt, fortrinnsvis på Sørlandet, kanskje ta litt lengre turer. Det avhenger av energinivået mitt, samt vær og vind.
– Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?
– Jeg vil i utgangspunktet ikke at andre skal planlegge ferien min i det hele tatt, tror jeg. Men for en 50-års tur med vennegjengen til Italia i høst er det kompis Kristin som har gjort mye av basisplanleggingen, hun stoler jeg 100 prosent på så det blir bra.
– Beste sommerminne?
– Første sommer i egen seilbåt på Sørlandet for et par år tilbake var veldig fint, selv om kjøp av gammel båt og mine begrensede kunnskaper har betydd flere overraskelser av det mindre hyggelige og mer kostbare slaget. En gang på 90-tallet hadde jeg tre uker med tog gjennom Vietnam. Jeg krysset grensen fra Kina bak på noens moped, reiste med tog fra nord til sør og avsluttet i Hong Kong. Det var fantastisk fint. Ellers har jeg tilbragt mange sommerkvelder på en tilfeldig fortausrestaurant i en eller annen kinesisk bakgate med billig grillmat, øl og gode venner – (nesten) ingenting som slår det.
– Verste sommerminne?
– Det var april så kanskje ikke offisielt sommer, men det er det eneste jeg kommer på - i 2010 ble jeg sittende askefast i Ghent, Belgia, da en islandsk vulkan hadde utbrudd som stengte ned flytrafikken. Jeg bodde i Canada da, hadde relativt dårlig økonomi og hadde vel nesten en hel ekstra uke i Ghent, uten å kunne ta særlig for meg av det fantastiske øl- og mattilbudet der. Det, samt usikkerheten rundt ventingen, var ganske utrivelig.
– Liker du spontane turer eller er du en planlegger?
– Både og. Reiser jeg alene, planlegger jeg det grøvste – reiselogistikk og overnatting i hvert fall for begynnelsen av reisen, men så liker jeg å ta det ganske spontant og følge magefølelsen eller tips jeg får underveis. Er det flere som reiser sammen er det viktigere med mer detalj-planlegging, synes jeg, ellers kan en kaste bort mye tid.
– Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge?
– Da er det gjerne natur jeg vil vise frem, både ved sjøen (Sørlandet, selvfølgelig) og til fjells. Men det kommer litt an på besøket. Og jeg satser nok ikke på togreise siden det er så håpløst upålitelig i Norge, kanskje med unntak av Bergensbanen, siden det flotte landskapet kan veie opp for eventuelle forsinkelser og problemer underveis.
– Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?
– Vanskelig spørsmål. Kanskje at jeg gjerne holder meg unna strand og solsteik siden jeg blir veldig lett solbrent og kan bli ganske sur og grinete av høye temperaturer. Jeg har etter hvert lært at i Norge skal en ikke klage særlig høyt på godt vær, og prøver dermed å holde kjeft.
– Hvilke skeive saker brenner du for?
– Listen er lang; etablere og sikre mer ressurser for skeiv forskning ved norske universiteter; mer og bedre samarbeid med andre nordiske og internasjonale forskningsmiljøer; desentralisert transhelsetilbud og generelt økt kompetanse på kjønns- og seksualitetsmangfold; anti-gender og anti-demokratiske bevegelser (også i Norge!).
– Hva leser du og ser du i sommer?
– Planen er å lese litt av hvert: «Beloved» av Toni Morrison, sommerutgaven av Ny Tid, Julia Ebners «Going Mainstream: How Extremists are Taking Over», samt et utkast til bokmanus om feministisk aktivisme i Kina som en kollega og jeg redigerer. Ellers vil jeg gjerne få sett Wes Andersons nye film, «Asteroid City».
– Favorittsommerlåt?
– Denne sommeren er det definitivt hele det nye albumet til Janelle Monáe «The age of pleasure».