Skeivt uteliv
Heterosafari: – Folk har fått nok
Debatten om såkalt «heterosafari» på skeive utesteder har blusset opp igjen. Er det et økende problem eller har utestedene rett og slett fått nok?
«I anledning kveldens lettkledde festligheter ønsker vi å adressere noe vi ser på som en svært uheldig utvikling både på Fincken og på andre skeive utelivsarenaer.»
Slik åpner det utestedet Fincken i Bergen et innlegg i sosiale medier som i skrivende stund er delt over 120 ganger på Facebook.
Her henvender Fincken seg til streite «turister» som besøker det skeive utestedet.
Fenomenet omtales gjerne som «heterosafari», altså at streite enkeltpersoner eller gjenger oppføre seg ufint eller direkte trakasserende mot skeive gjester.
Ubehagelige gjester kan møtes på alle utesteder, men på skeive utesteder kan det oppleves som ekstra utrygt, fordi det nettopp skal være et «safe space». For flere skeive stamgjester ved skeive utesteder over hele landet, er ikke problemet helt ukjent.
Har debatten om heterosafari blusset opp fordi de skeive utestedene omsider har fått nok eller har problemet forverret seg den siste tiden?
– Jeg har en teori om at terskelen for å gå inn på skeive utesteder når du ikke er skeiv er lavere enn for noen år siden, men det er vanskelig å si om problemene med trakassering og ubehagelig oppførsel er verre nå enn tidligere, sier driftsleder ved Fincken, Kristin Linde.
Intime spørsmål og snikbilder
Fincken peker på flere episoder som har gjort skeive gjester utrygge. De forteller blant annet at gjester rapporterer om «streite menn som på ubehagelige måter forsøker å skaffe seg en trekant med skeive kvinner eller blir fornærmet for at de mistenkes for å være skeive selv».
Ifølge utestedet oppstår det også situasjoner der «streite kvinner og menn applauderer og jubler når en skeiv gutt kysser kjæresten sin». Streite gjester har også vært «fysisk påtrengende eller tar bilder mot gjesters samtykke».
I tillegg blir transpersoner og ikke-binære «trakassert med intime spørsmål om kroppene sine», skriver Fincken.
«Vi er ikke en morsom post i utdrikningslaget. Vi er ikke en russeknute. Vi er ikke en skrytehistorie om din neste seksuelle erobring. Vi finnes ikke for å bekrefte om du har draget på alle kjønn. Fincken er mer enn et utested. Det er vårt hjem utenfor hjemmet. Vår dør står på vidt gap for alle, men husk hvem vi er og hvem vi eksisterer for», avslutter utestedet.
– Vi opplever i større grad tilbakemeldinger nå enn før, men det kan også være fordi folk er flinkere til å gi beskjed når de opplever noe ubehagelig, sier Linde.
Hun forteller at Fincken vil høre fra gjester om de skulle oppleve seksuell trakassering eller annen ubehagelig atferd. Blant annet har de plakater på veggene der de oppfordrer gjester til å si ifra.
– Vi opplever at folk ikke alltid sier ifra med en gang, men at vi får høre om det flere uker etter at det har skjedd og derfor ikke får tatt tak i problemet der og da. Uten harde data vet vi at menn gjerne ikke er så flinke til å melde i fra om seksuell trakassering som det kvinner er, så menn hører vi ofte fra senere enn kvinner.
– Savnet at noen setter ord på det
Etter at Fincken publiserte innlegget i sosiale medier, har de fått flere reaksjoner forteller Linde.
– Det som slår meg når jeg leser kommentarfeltene er at ordlyden er veldig takknemlig. Dette er noe gjestene har kjent på en god stund og de har kanskje savnet at noen går ut og setter ord på det.
Fincken ønsker først og fremst å skape bevissthet rundt oppførselen, forteller hun til Blikk.
– Vi har et mangfoldig klientell og ønsker ikke å ekskludere noen, heller ikke heterofile. Men vi vil at alle skal være mer bevisst på de forbehold og spilleregler som gjelder på skeive steder. Det gjelder både hvordan du skal oppføre deg mot andre gjester, men også at de som opplever noe ubehagelig skal vite at det går en grense for hva som er greit og ikke, slik at man kan føle at det er rom for å si ifra.
– Dette er opplevelser som eksisterer utenfor de skeive utestedene også, men vi er nødt til å gjøre så godt vi kan slik at det ikke skjer her. Dette er et fristed der minoriteten skal få lov til å nyte privilegiene av å være majoriteten. Hvis skeive ikke kan være frie på skeive arenaer, så forsvinner hele poenget med at vi finnes.
– Gyllen mulighet
Jim DeVille, daglig leder ved Elsker i Oslo, sier de har hatt problemer med heterosafarier så lenge det har eksistert, men at alvorlighetsgraden varierer.
– Dette er problemer som går i bølgedaler. Da Fincken la ut dette innlegget ga oss en gyllen mulighet til å si ifra. Folk har fått nok, sier DeVille.
Oppførselen DeVille har fått nok av er blant annet streite utdrikningslag, streite menn som vil ha trekant med skeive kvinner og streite guttegjenger som gjør et nummer ut av at skeive par kliner. DeVille sier Elsker kjenner seg igjen i beskrivelsene Fincken tegner opp i Facebook-innlegget.
– Streite utdrikningslag, menn som vil ha trekanter med skeive kvinner, heterofile guttegjenger som gjør et nummer ut av at skeive par kliner. Det har vært problemer med dette siden tidenes morgen, sier DeVille.
– Hva mener du må til for å få bukt med heterosafarier?
– Man må man si ifra, sånn at vi kan be vedkommende om å oppføre seg eller dra. Ikke alle klarer å si ifra selv. Da kan man komme bort til alle som jobber her, enten de er bartendere eller dørvakter, og forklare hva som har skjedd. Så fikser vi det.
- Hovedbudskapet er så enkelt: Alle er velkomne. Det er mange heterofile som drar hit hver helt, og bidrar med mye mer bra enn dårlig, de er gode allierte. Det er helt fantastisk, men hvis du skal hit, så oppfør deg, sier DeVille.