– Jeg ser lys i enden av tunnelen
Oslos store skeive utested Elsker, er fast bestemt på å overleve krisen. Blikk møtte daglig leder Jim DeVillè under flyttingen til nye lokaler.
Både Elsker og London Pub i Oslo har stengt dørene under pandemien. Fincken i Bergen er også stengt. Spørsmålet er: Vil de åpne dørene igjen?
Elsker på flyttefot
Blikk møter daglig leder Jim DeVillè i ruinene av Elsker i Kristian IVs gate 9.
– Det var en trist måte å si det på, sier han.
Likevel er det et faktum at Elsker nå pakker ned mange år med skeiv historie. Rundt oss står det esker på esker, dekorasjoner, gamle skilt og plakater.
Les også
– Det er viktig å nevne at dette ikke er koronarelatert. Vi har lenge ønsket oss nye lokaler, sier DeVillè til Blikk og forteller at når sjansen bød seg, hoppet de i det.
Ferden går ikke langt. Elsker flytter rett over veien, til Kristian IVs gate 12, hvor blant annet klubben Kristiania holdt hus i sin tid.
– Selve flyttingen ble nok pushet litt fram på grunn av korona.
1500 liter øl i kloakken
Elsker har som alle andre utesteder blitt rammet hardt av pandemien. Men det verste har vært tiltakene de har blitt pålagt av myndighetene. Pålegg som har endret form en rekke ganger. Noe som igjen har ført til usikkerhet og sinne.
– Alle serveringssteder i Oslo, ja hele landet, har tapt store inntekter. Som nattklubb har Elsker mistet opp mot 95 prosent av inntekten siden pandemien.
DeVillè oppfatter myndighetenes restriksjoner og pålegg som vinglete.
– Jeg har full forståelse for at det ikke har vært lett for helsemyndighetene. Men for oss, som bedrift, har det vært vanskelig. Fra total nedstengning til begrenset åpning. Alle varene vi til enhver tid må bestille for å ha belegg, de måtte jo kastes.
Han forteller om øltanker på 500 liter som alle måtte tømmes.
– Til sammen har vi vel måtte tømme ut et sted mellom 1000 og 1500 liter øl. Det er et stort svinn for en bedrift som lever av å servere utelivet.
Nylig kunne myndighetene melde at regjeringen i et revidert nasjonalbudsjett økt eksisterende kommunal ordning om kompensasjon til bedrifter som er særlig utsatt og rammet. Ordningen økes med 500 millioner kroner, som kommer på toppen av 750 millioner som fortsatt står igjen i ordningen.
Utelivet tar støyten
Elsker har fått tilskudd fra kompensasjonsordningen, men DeVillè mener likevel at bransjen han driver i får for lite.
– Elsker er nok et av stedene som har klart oss bra i denne krisen, tross alt. Mye takket være at vi har folk i ryggen som kan dette med søknader og kompensasjoner. Uten dem hadde vi ikke overlevd.
Uten kompensasjon ville det spøke for nye Elsker også. Det skeive utelivet kan ikke leve av ildsjeler og frivillighet. Jim DeVillè er innstilt på at dørene til Elsker skal åpne på nytt i Kristian IVs gate 12.
– Jeg er ikke redd for at det ikke skal skje. Men jeg var det, innrømmer han.
– Det virker som utelivsbransjen er de som må ta støyten hver eneste gang. Men vi er jo en del av kulturtilbudet her i landet. Da trenger vi også drahjelp.
Som en aktør i utelivet synes DeVillè det er vanskelig å spå om fremtiden.
– I løpet av juni og juli vil det være såpass mange som er vaksinert at utestedene åpner igjen. Håpet er at vi åpner igjen i slutten av mai, men jeg tror nok at sommeren vil bli tilnærmet lik sommeren i fjor. Jeg ser lys i enden av tunnelen, sier Jim DeVillè før han fortsetter nedpakkingen av gamle Elsker. Når nye Elsker åpner i Kristian IVs gate 12 åpner, det gjenstår å se.
-
Stieg Larssons-bok blir forbudt i skoledistrikt i Florida
-
Nytt rulleskøytetilbud for ungdom av alle kjønn
-
Skeiv opera-stjerne til Festspillene i Bergen
-
Lesbisk par rømmer USA etter valget
-
I hennes bøker er det lesbiske begjæret en mulighet
-
Tjuvholmen-siktede pågrepet igjen – skal ha utøvd ny vold mot tidligere ofre
-
Skeiv bygdefest på Riksscenen
-
Republikanerne vil nekte transkvinne å bruke Kongressens kvinnetoaletter
-
Arctic Pride : – Det har vært magisk
-
Baba bar flytter – igjen