Hiv

FUN Raising, glitter og vafler på Verdens aidsdag

– Lufta gikk på en måte ut av Verdens aidsdag i mange år, det var ikke så relevant lenger, fordi folk ble friske, de trengte den ikke, sier leder i Helseutvalget Rolf Angeltvedt.

Leder av Helseutvalget Rolf Angeltvedt har jobbet med hiv og aidsproblematikk i flere tiår. Når Helseutvalget markerer Verdens Aidsdag 1. desember, er det med optimisme.
Publisert Sist oppdatert

Når Helseutvalget igjen tar opp igjen tradisjonen, er det for å se litt tilbake, samt markere 10-årsdagen til lavterskeltilbudet Sjekkpunkt.

Det skal skje flere ting under Helseutvalgets markering av Verdens Aidsdag.

Først ut er Pippis FUN Raising, et show som lover både glitter og vafler. Det foregår på Ibsen scene, og inntektene går til et prosjekt for HIV-positiv ungdom i Sør-Afrika. På Elsker kan man utover kvelden oppleve gjenfortellingen av den musikalske sørge-og solidaritetsmarkeringen «Enkemesse», opprinnelig holdt i 1992, og en danseforestilling, kalt «All tomorrows parties.»

Håper på å bli overflødig

– Sjekkpunkt et lavterskeltilbud vi startet på Verdens Aidsdag i 2012, forteller leder i Helseutvalget Rolf Angeltvedt.

Siden oppstarten har prosjektet gjennomført 15.000 hiv-tester, noe som er verdt å markere i seg selv.

Rolf Angeltvedt har jobbet i Helseutvalget i nesten 30 år. Han har et lønnlig håp om at hans type arbeid ikke vil trenges i så mange år til. Nye, effektive medisiner bekjemper hiv-viruset, og utdeling av PreP bidrar til at det ikke spres som før. PreP er hiv-medisin, og blir gitt til mennesker som ikke har viruset, men som har høy risiko for å pådra seg smitte-og spre den videre.

Medisin snudde verden

Helseutvalget har alltid vært nær miljøene der hiv-smitten spres.

– På engelsk kalles vår måte å jobbe på for «Community based», sier Angeltvedt.

– Vi har ikke vært på skoler eller lært opp helsepersonell eller sånne ting. Vi har alltid vært oppsøkende, inn i miljøene der menn møtes, cruiser og har sex.

Før man, omkring 1997, fikk medisiner som klarte å slå ned hiv-viruset, var kunnskap om smitteveier og informasjonsarbeid om sikrere sex det eneste våpenet man hadde.

– Det er en ganske stor forskjell nå, for en som har vært med siden fra før medisinene kom, sier Angeltvedt.

– Det var en tid der man visste at når man fikk viruset så kom man til å dø, før eller siden. Nå overlever man, sier han, og forteller om den første tiden med utprøving av behandling:

– Jeg hadde to kollegaer på den tiden. Begge var hiv-positive, med fremskredne, aidsrelaterte helseutfordinger. De var med på et tidlig forskningsprosjekt. Den ene fikk placebo, mens den andre fikk hiv-medisiner som virket. Den ene døde, den andre tror jeg lever fremdeles.

Smitten størst etter medisinene

De første hiv-medisinene hadde mange og ganske harde bivirkninger, forteller Angeltvedt.

Men bare det at det fantes behandling gjorde folk mer uforsiktige.

– Frykten for hiv ble mindre, vi fikk internett, vi fikk apper, vi fikk Viagra, og vi fikk billige flybilletter, sier han.

– Så det er nok flere som ble smitta av hiv i Norge etter 1997 enn det var før. Selve epidemien var faktisk på sitt sterkeste utover 2000-tallet, før man omkring 2012 begynte å sette hiv-positive på behandling fra dag èn. Da begynte hiv-tallene å gå nedover. Så kom PreP i 2017, noe som gjorde at tallene minsket enda mer.

– Nå er vi i den situasjonen at vi tror at hiv som epidemi i Norge kanskje vil være utrydda innen 2030, sier Rolf Angeltvedt.

Solidaritet er alltid nødvendig

– Det som er fint med å markere verdens aidsdrag på den måten vi gjør i år, er å kunne dra noen historiske linjer. Verdens aidsdag har alltid blitt brukt som en solidaritetsdag for å markere støtte til de som lever med hiv og aids, sier Angeltvedt, – både de som er åpne og de som lever skjult og deres pårørende. Derfor blir det fint å få bruke dagen til å fortelle historier, fortelle litt om hvordan det har vært og hvordan det er nå.

Hiv-smittet ungdom i Cape Town trenger støtte

En som vet litt om hvordan det er nå, er Pippi. Han har levd åpent som hiv-smittet og tatt del i mange av Helseutvalgets kampanjer. Nå støtter han blant annet et hjelpeprosjekt i Cape Town i Sør-Afrika. Under paraplyen Philippi Collective Network hjelper tiltakene hiv-smittet ungdom i et av millionbyens fattige townships.

For å dra inn penger mens han er hjemme fra Sør-Afrika, arrangerer Pippi sin egen FUN raising på Ibsen scene. Det inkluderer show, dragtombola, enkel servering og dj. Inngangsbilletten synes dyr, men pengene har et formål og publikum er til gjengjeld med i trekningen av gavekort på middagsbesøk hos noen av Oslos beste restauranter.

Rolf Angeltvedt beundrer Pippis arbeid og mennesker som står åpent fram med sin smitte-status. De viser andre at man kan leve gode liv med viruset.

– Det at flere står fram som hiv-smittet er kjempeviktig, sier han.

Verdens aidsdag, torsdag 1. desember på Elsker, kl. 20.

Info: Verdens aidsdag på Elsker

Powered by Labrador CMS