Virusfrykt stopper Parodi Grand Prix
Koronaviruset og frykten fører til konsekvenser for kultur- og utelivet, ikke minst skeive arrangementer. Parodi Grand Prix er avlyst og møtesteder som Elsker og SLM Oslo avventer situasjonen.
30. januar 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse». Erklæringen er ment å styrke WHOs koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av det nye viruset.
Ifølge Folkehelseinstituttet kan arrangementer som samler mange mennesker gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem.
Folkehelseinstituttet anbefaler å avlyse eller utsette alle innendørsarrangementer med 500 eller flere personer, inkludert deltagere, utøvere og publikum.
Elsker merker frykten
Det kan få konsekvenser for de skeive utestedene. Som for eksempel Elsker, hvor det er lokaler fordelt over tre etasjer. Ifølge daglig leder på Elsker, Jim DeVille, har utestedet allerede blitt rammet av koronaviruset, eller rettere sagt virusfrykten.
- Vi merket det forrige helg. Det var unormalt lave publikumstall på lørdag. Det kan skyldes både virusfrykt og at det var en rekke andre arrangementer den kvelden, sier Jim DeVille til Blikk.
Alt står å faller på kommende lørdag.
Jim DeVille
Både i Stavanger og Bergen har kommunen valgt å sette en grense på 500 publikummere nå under korona-utbruddet. Oslo kommune kom nylig til samme konklusjon. I alle de store byene har konserter og større arrangementer blitt avlyst som følge av korona-utbruddet. Det er også meldt om permittering av ansatte.
Elsker vil ha åpent som vanlig i helgen som kommer, men vil følge Folkehelseinstituttets anbefaling om maks 500 personer i lokalene.
- Som konsekvens av korona-utbruddet stenger vi hele tredje etasje. Første og andre etasje er åpne som vanlig, men vi vil også være nøye på å ikke slippe inn flere en 500 personer, sier DeVille.
Ifølge Folkehelseinstituttet og Oslo kommune anbefales alle offentlige arrangementer med mer enn 100 personer å ta en risikovurdering før gjennomføring. Arrangør har ansvar for å gjennomføre risikovurdering, som deretter må godkjennes av kommunen.
- Det er nytt for oss. Dette har vi ikke fått noe beskjed eller instruks om, sier Jim DeVille.
Hvis denne situasjonen blir langvarig vil det få alvorlige konsekvenser. Enn så lenge har ikke Elsker permittert ansatte og lørdagens arrangement vil gå som planlagt.
- Alt står å faller på kommende lørdag, sier Jim DeVille.
Avlyser Parodi Grand Prix
På grunn av usikkerheten rundt koronaviruset blir arrangementet Parodi Grand Prix avlyst. Det er første gang i konkurransens 15 år lange historie.
- Vurderingen av situasjonen har pågått over lengre tid, men da myndighetene tirsdag kom med nye anbefalinger og begrensninger rundt arrangementer og situasjoner med større folkemengder, så vi ikke noe annet alternativ, sier produsent Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i en pressemelding.
Nå håper vi at alle sparer på sine gode ideer til neste år.
Kristian Nicolai Stakset-Gundersen
Parodi Grand Prix ble arrangert for første gang i 2005, årets utgave skulle være et jubileumsshow av det som må betegnes som landets mest alternative revyoppsetning. 15-årsjubileum, Melodi Grand Prix’ 60-årsjubileum, og karrieren til avdøde Jahn Teigen er hendelser som Parodi Grand Prix ønsket å markere og feire i år.
Parodi Grand Prix-finalen skulle etter planen gå av stabelen lørdag 23. mai, men allerede 30. mars skulle det være audition i Bergen.
- Det er lenge til finalen, og kanskje vil vi i mai se tilbake på dette som en forhastet beslutning. Men usikkerheten er såpass stor, at vi ønsker å vise respekt for den tiden og ressursbruken som artister og andre legger ned i å skape et bra show. Det vil være utrolig trist for de som jobber mye med dette, å ikke få vist frem det de har jobbet med. Vi synes derfor det er riktig å kansellere det såpass tidlig i prosessen, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.
Skuffelsen er selvsagt stor.
- Nå håper vi at alle sparer på sine gode ideer til neste år, slik at vi kan lage tidenes Parodi Grand Prix i 2021, sier Stakset-Gundersen.
SLM Oslo avventer
Lær- og fetisjklubben SLM Oslo har til nå holdt åpent som vanlig
- Vi har fulgt alle råd fra folkehelsetilsynet hittil og har derfor holdt åpent til nå, sier Marius Hofseth, leder i SLM Oslo.
Blir det langvarig vil det selvsagt kunne bli kritisk.
Marius Hofseth
Hofseth har fått nyheten om de nye kommunale instruksene.
- Korona står allerede på sakskartet til morgendagens styremøte. Om SLM Oslo stenger dørene nå under utbruddet blir avgjort på styremøtet torsdag 12. mars. SLM Oslo er tuftet på frivillighet og det de tjener på klubbdrift går tilbake til gruppen. De er derfor sårbare økonomisk sett.
- Vi har heldigvis bedre økonomi enn vi hadde for noen år siden og skal klare det økonomisk hvis vi må stenge noen helger. Blir det langvarig vil det selvsagt kunne bli kritisk, men det vil det jo bli for resten av samfunnet også, sier Hofseth til BLIKK.
Pride og korona
Korona-utbruddet kan også få konsekvenser for pridearrangementer. Nettverket European Pride Organisers Association (EPOA) og organisasjonen InterPride har tatt tak i utfordringene.
- EPOA jobber i samarbeid med medlemmene og partnerne våre for å forberede pridebevegelsen for potensielle utfordringer sett i lys av korona-utbruddet, sier Stein Runar Østigaard, styremedlem i EPOA.
Enn så lenge har ikke utbruddet ført til avlysinger eller utsettelse av pridefestivaler, men med utbredelsen av viruset og lokale myndigheters tiltak, som innebærer å avlyse store arrangementer hvor mange mennesker samles, ser EPOA og InterPride behovet for å ligge i forkant.
- Sammen med vår partner InterPride jobber vi for å hjelpe medlemsorganisasjonene våre med beredskapsplanlegging, hvordan verne frivillige og besøkende på arrangementer, samt hvordan organisasjonene skal opprettholde bærekraften i det som utvilsomt vil bli en utfordrende sommer, sier Østigaard.
Råd fra Folkehelseinstituttet
Ifølge Folkehelseinstituttet bør man, hvis man etter risikovurdering bestemmer seg for å gjennomføre arrangementet, lage en gjennomføringsplan som reduserer risiko for smitte.
Følgende generelle tiltak for å redusere smitterisiko bør være på plass:
• God kapasitet for håndhygiene, enten håndvask med såpe og vann eller desinfeksjonssprit. Dette er spesielt viktig ved toalettområder og ved spisesteder
• Informasjon om generelle hygieneråd (for eksempel plakater)
• Forsterket renhold (for eksempel på kjøkken, matserveringsområder og toaletter)
Gjennomføringsplanen bør i tillegg inneholde følgende tiltak/vurderinger:
• Sikre god kommunikasjon med lokale helsemyndigheter
• Sikre tilstrekkelig kapasitet og ressurser for en god gjennomføring
• Gi informasjon på forhånd om at personer med symptomer på luftveisinfeksjon ikke skal komme på arrangementet. Personer som har vært i områder med utbredt spredning de siste 14 dagene skal være i hjemmekarantene (se områder med spredning av covid-19)
• Gi informasjon om symptomer på sykdom, hva deltagere/utøvere/publikum skal gjøre hvis de får symptomer og hvor de skal henvende seg (for eksempel plakater)
• Alle arrangementer bør i samarbeid med lokal helsetjeneste ha en plan for hvordan mistenkt smittede skal håndteres, isoleres og følges opp
• Påvist smitte hos deltagere/utøvere/publikum vil medføre behov for sporing og karantene av nærkontakter
• Vurdere konsekvensene for personer som blir syke eller nærkontakter som er avhengig av fly eller offentlig transport for hjemreise. For disse kan det være behov for isolasjon/karantene på hotell eller lignende. Arrangør må ha en plan for gjennomføring av dette i samråd med lokal helsetjeneste.