London Pub i Oslo sentrum har holdt dørene åpne i 35 år. Det ble markert som seg hør og bør med dragshow, taler og griseviser onsdag kveld.

Den brune puben har åpent alle dager, hele året, julaften og andre høytidsdager inkludert, og er et kjærkomment tilbud til skeive, ikke bare i Oslo, men også tilreisende. Stedet har nær sagt alltid vært preget av tidens tann – men klientellet får nytt tilskudd hele tiden.

Mens noen rynker på nesa og lover å aldri sette sine ben der igjen, er det andre som finner seg en plass og lar seg rive med i det som kalles London Pub-familien.

Og de var der alle sammen onsdag 5. november da London Pub markerte 35 års jubileum med festivitas og snitter. Det ble en salig blanding av dragshow, vovet humor og griseviser. Blikk Nett var på plass og fanget stemningen. I tillegg tok vi en prat med stamgjester og «familiemedlemmer».

Håkon Karlsen kan sikkert kalles syvende far i huset i London Pub-sammenheng. Karlsen er primus motor for karaokekveldene, som trekker fulle hus. Han er også mannen bak dragkarakteren Maggie Smith, som i anledning jubileet hadde et aldri så lite comeback.
– Men dette er nok siste gang jeg slipper kjærringa løs, sier Karlsen da Blikk Nett treffer han backstage.

Karlsen er veteran på London Pub, men spør for all del ikke om alder.
– Nei det er det ingen som har noe med. Men jeg har vært her en stund. Såpass kan jeg si.

Han satte sine ben for første gang på London Pub på 80-tallet.
– Men så fikk jeg en samboer. Og da går man ikke hit vet du, så det ble et opphold. Men jeg kom tilbake i 1994 og siden har jeg vært her fast, sier Karlsen og forteller hva han opplever som det beste ved London Pub etter 20 år.
– Her kan man være seg selv, kort og greit.

– Og hva er det verste?
– Baksnakking og sladder. Det kan bli en del unødvendig drama, sier Karlsen og legger til at stedet likevel står støtt i miljøet.
– Det er jo mange som har forsøkt å åpne andre steder. Da flokker alle dit en stund, men så kommer de tilbake hit til London, sier han og blir med ett tvunget til taushet av Jørn Aasheim, kveldens frisør og sminkør.

«I look like a bitch!»

Det er trangt om plassen backstage når dronninger skal gjøre seg klare før de går på scenen. Plutselig kommer GT Sara inn døra med gitaren på slep. Hun skal servere gjestene griseviser slik bare hun kan.
– Jeg har opptrådet her tidligere og det er et morsomt publikum, sier hun til Blikk Nett i forbifarten.

Karlsen har fått på plass parykk og lepper og Blikk Nett ropes inn på toalettet igjen hvor vi prøver oss på noen kritiske spørsmål om kvinner og London Pub. Det går legendariske historier om kvinner som løper gråtende ut av kjellerpuben etter å ha møtt giftige homsetunger.
– Damer og jenter blir nok sett litt ned på av deler av klientellet her. Det liker jeg ikke, sier Karlsen og får støtte av Aasheim.
– Jeg liker å ha kvinner rundt meg hele tiden jeg. Det er synd det er slik.
– Kvinner er levende mennesker de også og jeg liker å ha med venninnene mine her, slår Karlsen fast.

Karlsen er ferdig sminket og dragkarakteren Maggie Smith har tvunget seg ut.
– I look like a bitch, erklærer hun høyt.
– You are a bitch, parerer Jørn Aasheim.

De nye familiemdlemmene
Kristian Domenic Blix (30), bedre kjent som dragartisten Viola Greåker, er av den nye skolen på London Pub. Viola har opptrådt på London Pub og er også vertinne for torsdagsbingoen.
– London Pub har betydd mye for meg på mange områder, sier Blix til Blikk Nett.

– Det er et flott samhold her og det er utrolig moro å opptre for dette publikummet. Gjestene er selv med å jobbe for at vi skal ha det moro, sier han og forteller at han var 20 år da han gikk inn døra første gang.
– Det var i 2003 og siden har jeg vært her.

Henning Sebastian Jahre (47) har litt lengre fartstid og begynte å vanke på London Pub i 1990.
– Det var en nyttårsaften og jeg orket ikke mer av dama mi. Så en kompis tok meg med på London Pub. Så du kan si jeg ble homo i overgangen fra 1989 til 1990. Det er helt sant!

Siden har han mer eller mindre vært fast gjest, enkelt ganger med dragaliaset Judy-Viv Risosha på slep.
– Det er to år siden sist jeg slapp henne løs. Men i kveld kommer hun tilbake i anledning jubileet.

Hemmeligheten til London Pub ligger i menneskene mener Jahre.
– De fleste vil egentlig ikke være London Pub-vankere, fordi det kan gi dem et dårlig rykte. Men de trekkes til London fordi det er så trygt her og man møter alltid noen kjente. Men jeg er glad jeg var 30 før jeg kom hit. Det kan være litt skummelt hvis man er for ung med tanke på drikking og så videre. Jeg ventet til jeg var voksen. Må være litt fornuftig vet du, sier han kokett og retter på parykken.

London Pub-familien har nær sagt frie hender til å gjøre som de vil.
– De slipper oss til. Og det er et sted som har gjort mye for oss som mennesker, avslutter Jahre alias Judy-Viv Risosha.

Fra Stortinget til London Pub
Blikk Nett forlater backstage og beveger oss ut i menneskehavet som har vokst siden dørene åpnet. Kveldens underholdning er godt i gang og Maggie Smith har varmet opp publikum før Blikk-spaltist og blogger, Lene Wikander, holder en forrykende tale om sitt kjærlighetsforhold til denne brune puben som nå kan slå seg på brystet og feire 35-års jubileum. Jubelen står i taket når Wikander utbringer en skål.

Siden går det slag i slag med dragshow og GT Sara. Blikk Nett trenger luft og vi må brøyte oss gjennom folkehavet bort til trappa som fører til friluft. Vel ute på gaten kolliderer vi med Homonettverket til Arbeiderpartiet som er på vei inn for å delta i festlighetene.

Vi huker tak den første og beste fra Homonettverket, nemlig Jon Reidar Øyan, før han forsvinner ned i mørket. Øyan er tidligere LLH-leder og nå politisk rådgiver for Helga Pedersen og hadde sitt første møte med London Pub allerede som 19-åring.
– Jeg var for ung ja, men jeg kom inn, sier Øyan til Blikk Nett og forteller at han ble godt mottatt.

– Den første jeg traff var Morten Rudå, også kjent som Tootsie Knutsen, sier han og mimrer 14 år tilbake i tid.

– Det var veldig flott. Morten fortalte meg om homomiljøet og ga meg en fin innføring i hvordan ting var der. Jeg husker det som en positiv opplevelse, sier Øyan til Blikk Nett før han slår følge med resten av Homonettverket ned trappa og inn på London Pub.