En feiring av mangfold

Publisert

Arctic Pride åpnes mandag 16. november med heising av regnbueflagg utenfor rådhuset. Arctic Pride arrangeres av byens skeive befolkning som en feiring av lhbt-personers eksistens og det mangfoldet de bidrar med i ishavsbyen vi bidrar med. «Vi vet alle hvor viktig en god identitet og selvfølelse er for å kunne leve et helt og godt liv. Videre vet vi også at folk som føler seg verdsatt og sett i større grad kan bidra positivt til samfunnet. Dette vil vi bidra til. Den skeive befolkningen er ingen homogen gruppe. Vi er minst like forskjellige som den øvrige befolkningen. Men vi vil gjennom Tromsø Arctic Pride bidra til at alle farger, kjønn og filer er velkommen til å feire at vi alle er unike og like mye verdt - og at vi alle har rett til å være så like eller forskjellige vi selv ønsker. Derfor vil vi feire mangfoldet og gleden ved å skape varme i en kald vinteruke» heter de i en pressemelding. På festivalens første dag, mandag 16. november er offisiell åpning i Rådhuset med blant annet heising av regnbueflagget utenfor byens storstue. Påtroppende byrådsleder Kristin Røymo har sagt ja til å foreta åpningen. Fra tirsdag 17. november til fredag 20. vises filmer med lhbt-tema på Verdensteatret, og fotoutstillingen på G der byens fotografer viser bilder som representerer mangfoldet i Tromsø, åpner mandag og står under hele festivalen. Det blir også debatter på Studenthuset Driv om levekårene og menneskerettighetssituasjonen for lhbt-personer både i Tromsø og for naboene i nordvest-Russland. I tillegg blir det bokbad på Tromsø bibliotek tirsdag 17. november med Endre Lund Eriksen som skrev boka «Den sommeren pappa ble homo», og Elisabeth Øvreberg, som har skrevet fantasyromanen «Blodets galskap». Historien tar oss 1000 år tilbake i tid, men likner ikke på andre fantasy-romaner fra denne tidsepoken. Blant annet er det en homofil sidehistorie i beretningen. I 2012 skrev Lund Eriksen romanen «Den sommeren pappa ble homo», som ble en stor suksess blant lesere i alle aldre. Våren 2015 ble en dramatisering av boka satt opp på Hålogaland Teater i regi av Peter Næss. Også dette ble en suksess. Begge forfatterne bades av journalist Christine Kristoffersen Hansen. Festivalens bokbad begynner med en presentasjon av en lite kjent Tromsø-forfatter som skrev om lesbisk kjærlighet og begjær i Tromsø allerede i 1937. Borghild Kranes roman «Følelsers Forvirring» er Norges første lesbiske roman. Det blir også Queer tango-kurs på Driv, og gjestespill to kvelder fra den svenske teatergruppa Ögonblickteatern på Rådstua. Fredag 20. november er det konsert med kjente Tromsø-musikere, foredrag om skeiv kunst på Nordnorsk kunstmuseum og stor pride-fest lørdag 21. november på Hålogaland Teater. Et av høydepunktene under festivalen blir Tromsøs første pride-parade lørdag formiddag. Arrangørene har invitert foreninger, klubber, politiske partier, bedrifter, skoler og vennegjenger til å bli med.

Program Arctic Pride

Mandag 16. november

Kl 13: Åpning av Tromsø Arctic Pride i Tromsø Rådhus. Heising av regnbueflagget utenfor Tromsø Rådhus. Byrådsleder Kristin Røymo står for den offisielle åpningen og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen holder tale.Kl 18: Åpning av fotoutstilling på Kafé G, Storgt. 49.Kl 20: Skeiv Quiz. Test kunnskapene dine på Hålogaland Teater, Teaterplassen 1.

Tirsdag 17. november

Kl 19.30: Skeivt bokbad på Tromsø Bibliotek, Grønnegt. 94. Møt forfatterne Elisabeth Øverberg og Endre Lund Eriksen. Forfatterne bades av journalist Christine Kristoffersen Hansen.Kl 21: Film på Verdensteatret kino, Storgt. 93B.

Onsdag 18. november

Kl 19: Debatt i kafeen på Studenthuset Driv, Storgt. 6.Kl 19: Film på Verdensteatret kino, Storgt. 93B.Kl 21: The Times of Harvey Milk på Verdensteatret kino, Storgt. 93B.

Torsdag 19. november

Kl 18: Queer tango på Isbjørn Scene, Studenthuset Driv, Storgt. 6.Kl 19: Svenske Ögonblicksteatern viser teaterforestillingen Vahák. Rådstua Teaterhus, Vestregt. 48.Kl 21: Film på Verdensteatret kino, Storgt. 93B.

Fredag 20. november

Kl 17.30: Svenske Ögonblicksteatern viser teaterforestillingen Vahák. Rådstua Teaterhus, Vestregt. 48.Kl 21: Film på Verdensteatret kino, Storgt. 93B.Kl 22: Konsert med noen av Tromsøs mest spennende musikere på Kafé Eka, Tromsø Kunstforening, Muségt. 2.

Lørdag 21. november

Kl 12: Møt kjente skeive kunstnere på Nordnorsk Kunstmuseum, Sjøgt. Kurator Andrea Elia Kragerud viser film og holder foredrag om skeiv kunst.Kl 13: Parade. For første gang arrangeres det parade gjennom Tromsøs gater for å feire mangfoldet i byen. Paraden starter fra Stortorget.Kl 21.30: Festivalens høydepunkt er Pride Party i Teaterkafeen på Hålogaland Teater, Teaterplassen 1. Det blir djs, underholdning og queer tango til langt på natt. Kr 150 med festivalbevis, kr 200 uten.

Søndag 22. november

Kl 13: Avslutningslunsj. Etter en uke med moro avsluttes Tromsø Arctic Pride med en felles lunch på Smørtorget Café, Fredrik Langes gt 9.

Mer info: arcticpride.no