En herre med bart

Publisert

Dag Terje Klarp Solvang lar det gro til den store gullmedaljen i november for å skape bevissthet om menns helse. Ved hjelp av barten sin samler menn inn penger og skaper bevissthet om prostata- og testikkelkreft og psykisk helse når november måned døpes om til Movember. Movember utfordrer menn til å la barten vokse i 30 dager i november for å endre utseendet sitt og gi menns helse et nytt ansikt. Ii oktober registrerte mange bartemenn seg på Movember.com for på den måten å starte sitt eget barteprosjekt tilegnet den gode sak. Eneste krav er at man stiller glattbarbert 1. november. Høyrepolitiker og daglig leder i Melvær & Lien, Dag Terje Klarp Solvang, er allerede registrert. Han engasjerte seg i Movember i fjor og samlet inn penger nok til at han gikk av med den nasjonale seieren.– Min innsats i fjor samlet inn over 50 000 kroner til saken, noe som gjorde meg til nasjonal vinner av en utrolig kul konkurranse, sier Klarp Solvang til Blikk Nett.

Beinhard konkurranse

Pengene som kom inn gikk til Kreftforeningens forskning på prostatakreft. Årets innsamling vil også komme Kreftforeningen til gode, og Klarp Solvang sikter mot en plass på den nasjonale seierspallen også i år.– Det er beinhard konkurranse, så jeg håper vennene mine er like rause i år som i fjor, sier Klarp Solvang og påpeker at sosiale medier som Facebook er et viktig verktøy i kampen om pengene. Idéen om å gro bart for å sette fokus på prostatakreft kan virke tøysete. Men faktum er at menn og prostatakreft er belagt med mye uvitenhet og ikke så lite stigma.– Menn er alt for lite opptatt av dette og kan gå i lang tid å kjenne på en plage uten å gjøre noe med det. Og så kan det plutselig være for seint. Jo yngre man er, jo sjeldnere er man kanskje hos legen. Derfor er kule og morsomme aksjoner som Movember viktige, sier Klarp Solvang til Blikk Nett.

Intern konkurranse

Det var Bent Høie som fikk Klarp Solvang engasjert i kampanjen i fjor. Til tross for at Høie, som nå er helseminister, er hakket mer profilert enn ektemannen, var det ingen tvil om hvem som stakk av med seieren i den interne konkurransen. Mot Klarp Solvangs 50 000 riksdaler, kunne Høie legge 3 900 kroner på bordet. – Han har kanskje et mål om å knuse meg i år. Problemet hans er at han er så dårlig på tigging. Jeg eier ikke skam i livet og tigger på Facebook og Movember hver eneste dag. For å lokke givere legger Klarp Solvang ut bilder flere ganger i uka slik at man ser barten vokse, dag for dag. Men er han en bartefyr?– Jeg synes bart er kult. Problemet er at vennene mine ikke synes det samme. Nå betaler de meg nesten for at jeg skal barbere den bort. Jeg holder barten ryddig og fin. Jeg har ikke så mye hår på hodet som trenger stell, men heldigvis har jeg en frisør jeg går til som sørger for stussing og bartevoks etter hvert som Movember går mot slutten, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Følg med på utviklingen og støtt en god sak her: 

Dag Terje Solvang på Mo Space