Scene

En hyllest til butchen

I danseforestillingen «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch?» hyller Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness skeiv, kvinnelig maskulinitet.

Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness i «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch?».
Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness i «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch?».
Publisert

 «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch» er en del av forestillingsserien «Butch Tribute», et kunstnerisk og politisk arbeid som utforsker hva en butch er og kan være, av og med dansekunstnerne Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness.

Begrepet butch brukes om maskuline kvinner i det skeive miljøet. Sterud og Kongsness tar med dette prosjektet for seg av ulike framstillinger av skeiv, kvinnelig maskulinitet for å bidra til å mangfoldiggjøre representasjonen av butcher.

Forløperen «Butch Tribute» hadde premiere på Teater Innlandet i 2021 og la siden ut på Norgesturné. Nå skal den nye «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch?» ut på veien, og besøker blant annet Tou Scene under Dans på Skeivå i anledning Skeivå Rogaland Pride i Stavanger 29. august, Politisk Korrekt teaterfestival på Teater Innlandet i Hamar 31. august, før turen går til Rosendal teater under Trondheim Pride 6. og 7. september.

Den nye forestillinga «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch» fokuserer på språkets rolle i identitetsskaping, i spennet mellom det personlige og det politiske.

Tittelen refererer til forfatter Gertrude Steins berømte frase «Rose is a rose is a rose is a rose» fra diktet «Sacred Emily» fra 1913. 

Som koreografer utvikler Sterud og Kongsness sceneteksten i «A Butch is a Butch is a Butch is a Butch» parallelt med utøvelsen av den. Teksten beveger seg mellom det abstrakte og eksplisitte og er en vev av skeive og lesbiske referanser.

De tar for seg skeiv, kvinnelig maskulinitet i alle dens skikkelser opp gjennom historien og fram til i dag, og viser sammenhenger mellom skeiv og feministisk kamp. Med et originalkomponert lydbilde av Kari-Helene Blystad og Ragnhild Nelvik Bruseth i ryggen, beveger Sterud og Kongsness seg fra det rytmiske til det flytende, både i språket og i kroppen. De er både laidback og skarpe idet de gir butchen en stemme.

 

Powered by Labrador CMS