En kjærlighetsaksjon

Publisert

Det italienske homseparet Sergio Lo Giudice og Michele Giarratano får ikke gifte seg i hjemlandet. Lørdag giftet de seg på Tinghuset i Oslo. Nå starter kampen for å få ekteskapet godkjent i Italia. Sergio Lo Giudice har tidligere vært leder for den italienske lhbt-organisasjonen Arcigay, hvor ektefellen Michele Giarratano jobber som advokat.– Vi bestemte oss for å gifte oss i utlandet fordi vi ikke kan gjøre det i Italia, og valgte Norge fordi det er det eneste landet i Europa som tillater utenlandske borgere å gifte seg. Det er også mulig å gifte seg i Canada, og fra og med juli i år, New York, sier nygifte Sergio Lo Giudice.

– Hvordan gikk dere fram for å få gifte dere i Norge?– Vi sendte en søknad og fikk svar etter tre uker om at vi kunne gifte oss i Norge i løpet av de fire neste månedene. Så søkte vi om å få tid i Tinghuset i Oslo, hvor vi altså giftet oss lørdag 27. august. Hele prosessen tok fem måneder. Paret har vært kjærester i fem år og gifter seg av kjærlighet. Men det er også en politisk grunn til giftemålet i Norge.– Først og fremst er det en personlig grunn til at vi giftet oss. Men i og med at jeg er politiker og mannen min er opptatt av lover og regler for skeive familier og skeive par, vil vi prøve å bygge en sak ut av dette. Vi vil starte opp et nettverk eller en organisasjon og prøve å få med andre lhbt-par som planlegger å gifte seg i utlandet. Ballen har allerede begynt å rulle hjemme i Italia.– Vi har allerede fått mange spørsmål fra skeive par i Italia om hvordan de skal gå fram for å kunne gifte seg i Norge. Nå planlegger vi en slags manual eller guide, om du vil.

– Hvor stor er motstanden mot homoekteskap i Italia?

– Vi må skille mellom mannen i gata og politikken. Folkeopinionen er langt på vei positiv til lhbt-rettigheter. Men på den politiske arenaen er det en annen situasjon, på grunn av Vatikanet. Vatikanet er det største hinderet for lhbt-rettigheter. I en meningsmåling gjennomført i januar 2010 svarte 51 prosent at homofili burde sidestilles med heterofili. Andre meningsmålinger viser at støtten til homorettigheter bare øker. Ved utgangen av 2010 svarte 61,4 prosent at de støtter offentlig anerkjennelse av sammekjønnspar. 41 prosent støtter sammekjønnsekteskap, mens 20,4 prosent sier nei til ekteskap, men ja til sivilt parnerskap.

– Hvilke argumenter brukes mot homoekteskap?

– Det som brukes flittigst er at homoekteskap vil ødelegge tradisjonelle ekteskap og familien. Men det klarer de like godt selv. Vi homoer sloss jo fatisk for å opprettholde familien som institusjon.

– Har du alltid hatt lyst til å gifte deg?

– Hvis du spurte meg for ti år siden ville jeg svart nei. Men nå er det riktig. Ekteskapet handler ikke om seremonier i seg selv. Det handler om rettigheter og plikter.

– Hva skjer nå når dere kommer hjem til Italia?

– Da vil vi be ordføreren i Bologna, Virginio Merola, om å anerkjenne ekteskapet vårt. Vi er inneforstått med at han er bundet av at det ikke finnes hjemmel i loven for det. Men vi vet også at han støtter lhbt-rettigheter. – Virginio Merola er blant de 200 inviterte til festen vi skal ha på lhbt-senteret Cassero. Det blir en stor fest med venner, politikere og andre samarbeidspartnere.

– Tror du at dere vinner fram i Italia?

– Nå skal vi dra hjem og starte prosessen. Hvis det ikke fører fram, er vi villig til å ta saken til EUs menneskerettighetsdomstol.

Powered by Labrador CMS