En kopp kaffe med Tom

Publisert

Mange har allerede Tom of Finlands kunst i form av bøker, magasiner, frimerker og sengetøy. Nå kommer snart Tom of Finland i kaffeform. Noen har fått øynene opp for kultstatusen Tom of Finland har i skeive miljøer og Tom of Finland Foundation er stedet man henvender seg om man ønsker å slå mynt på ikonet. For tiden produseres spillefilmen om Tom of Finland i Gøteborg. I november 2014 lanserte Finlay sengetøy med tegninger av Tom of Finland og samme år lanserte Itella Posti en Tom of Finland-frimerkeserie bestående av 3 selvklebende frimerker. Frimerkeserien er Itella Postis mestselgende serie noensinne. Nå kommer snart Tom of Finland i pulverform. Den finske produsenten Robert Paulig har fått tillatelse til å produsere en eksklusiv samling kaffe som prydes av Tom of Finland-tegninger. Det hele er en del av serien Art Roast, hvor Tove Janssons Mummi-univers også er representert, og mallet er ifølge Paulig å promotere Tom of Finland Foundations budskap om «seksuell frihet.»– Å se verkene til Tom of Finland, en nøkkelfigur i kampen for seksuell frigøringskamp og menneskerettigheter, i hyllene på et supermarked kan endre livet til mennesker, sier Robert Paulig i en pressemelding. – Vi håper at den yngre generasjonen vil bli inspirert til å omfavne alle slags identiteter, sier Dark Dehner, president i Tom of Finland Foundation. Kaffen lages av Arabica bønner og Tom of Finland-serien byr på to smaker, Built Bold og Heavy Duty. Serien vil være i salg i løpet av kort tid ifølge produsenten.

Hvem var Tom of Finland?

Touko Laaksonen er homseerotikkens mest kjente og innflytelsesrike tegner under pseudonymet Tom of Finland. Tegningene av menn med så overdreven fysikk at klærne er i ferd med å briste, har opphøyd de maskuline homsene til ikoner. En status opphavsmannen selv også hadde æren av å bære. Tom of Finlands fantasikarer var et langt sprang fra de redde, feminine homsene som ble vist i mediene fra 40-tallet og langt ut på 80-tallet. Laaksonens robuste seilere og lærkledde tømmerhoggere utfordret stereotypiene og gjenskapte homsen som en selvsikker og overseksuell supermaskulin mann. Touko Laaksonen ble født i Finland i en familie hvor begge foreldrene var lærere. Touko fikk en oppdragelse godt ispedd kunst, litteratur og musikk. I 1939 kommer han inn på kunstskolen i Helsinki, men blir innkalt til militæret året etter. Her har han sine første sexopplevelser med tyske soldater og begynner å tegne det han selv fantaserer om. I 1945 er han tilbake på skolen og tre år senere får han frilansjobb som vindusdekoratør, reklame- og motetegner. I 1953 møter han Veli, mannen han tilbringer de neste 28 årene med.

Samleren Madonna

Kunstnernavnet Tom of Finland fikk Touko i 1957 da en av tegningene hans havnet på forsiden av det amerikanske bladet Physique Pictorial, et homsemagasin forkledd som et helse- og bodybuilderblad. Tom of Finland ble deretter et regelmessig innslag i magasinet. Først på 70-tallet viser kunstverdenen interesse for de svulmende og erotiske mannfolkene til Touko. Fram til da hadde han tjent gode penger på private bestillinger. I 1973 holder han sin første utstilling i Hamburg, men den ble ingen suksess. Tom of Finlands neste utstilling er i 1978 i Los Angeles. Der åpner kjente kunstnere som Andy Warhol og Robert Mapplethorpe lommeboka for å sikre seg et stykke finsk homoerotikk. Blant dagens samlere finner vi også homoikonet Madonna. På slutten av 70-tallet reiste han regelmessig til USA og bygget fundamentet for en voksende fanskare i både amerikanske og internasjonale lærmiljøer der Touko var selv en deltaker. «Når jeg tegner må jeg være i en stemning som stimulerer meg», forteller Touko i dokumentarfilmen «Daddy and The Muscle Academy». «Ofte kler jeg meg i lær for å få inspirasjon til å utvikle en fantasi. Lær er levende og blir, som mange andre ting, bedre med åra.» Dokumentarfilmen fra 1991 ble finansiert av The Finnish Film Board og tok for seg livet til Touko Laaksonen som Tom of Finland. Den høstet flere internasjonale priser, men hovedpersonen selv dør samme år, ti år etter at partneren Veli døde av kreft.

Klær og parfyme

Arven etter Tom of Finland ble sikret samme år. Stiftelsen The Tom of Finland Foundation har nå full kontroll, og med selektiv hånd selger de lisenser og sørger for at kunsten hans finnes i kunstbøker og kalendere, på kort og brevark, videoer, tatoveringer og diverse gaveartikler. Men det stopper ikke der. I 1996 så den første Tom of Finland-kolleksjonen dagens lys. Klærne fra de berømte bildene hans ble gjenskapt og kunne nå kjøpes. En egen Tom of Finland klesbutikk åpnet i 1999 på Manhattan i New York. Alt lå til rette for suksess og klærne fikk god mottagelse av moteskribenter. Men prosjektet måtte takke for seg fem år etter. Samme skjebne var det nok mange som spådde da nyheten kom i 1998 om en Tom of Finland-parfyme. Lærhomser og parfymelukter hadde aldri gått godt sammen. Men det stoppet ikke Etat Libre d'Orange fra å starte produksjonen. Parfymemakeren Antoine Lie fikk klar instruks om å skape en duft «som ikke forstyrrer lukten av en mann». Snart kan du altså drikke en kopp Tom of Finland-kaffe og det må være lov å håpe at den skjerper sansene …