Serier

I SVTs juleserie spiller Sverrir Gudnason og Staffan Göthe (t.v.) hovedrollene.

En ekstremt hemmelig og forbudt elsker

Den nye svenske tv-serien «En kunglig affär», handler om svenskekongen Gustaf Vs elsker Kurt Haijby, en tidligere sjømann, soldat i den franske fremmedlegionen, tryllekunstner, fotograf, psykiatrisk pasient og profesjonell lystløgner.

Publisert Sist oppdatert

.

Første episode av «En kongelig affære» vises på NRK1 mandag 3. januar 2022 klokken 21.20. Alle episoder er tilgjengelige på NRK TV fra lørdag 1. januar.

.

Kurt Haijby (v) og advokat Henning Sjöström (h) på vei till retten anklagd for utpressning av kongehuset.

Oscar Gustaf Adolf var konge av Sverige fra 1907 til 1950. Han er dermed oldefar til Sveriges nåværende konge og statsoverhode. Historiene er mange om hvor klåfingret svenskekongen var i selskap med unge menn, men den store skandalen kom først etter Gustaf V’s død. Det er skandalen som er historien i tv-serien «En kunglig affär» som har premiere på SVT og SVT Play i jula.

Miniserien som er regissert av Lisa James Larsson, begynner i 1930-årene og strekker seg 30 år framover i tid. Kurt Haijby og kona Anna driver restaurant i Stockholm, men siden han har en kriminell fortid, blir søknaden om å få selge brennevin avslått. Kurt bestemmer seg derfor for å gå «til kongen» med saken sin. Når han møter Gustaf V, tennes en gnist.

Manusforfatter Bengt Braskered sier hans historie bygger på virkelige hendelser. «Dette er min versjon. Det jeg sier er at jeg tror det kan ha skjedd slik. Av alt jeg har lest er dette sannsynlig. Selvfølgelig tror jeg veldig på dette, men jeg vil aldri si at nå skal du vite den absolutte sannheten.»

Broderikongen

Braskereds historie høres kanskje vill og usannsynlig ut, men det er grundig dokumenterbart, at den 78 år gamle svenskekongen i 1936 faktisk ble offer for homoutpressing. En viss fru Anna Haijby hadde levert inn et skilsmissekrav, og hevdet at ektemannen var utro. Med den gamle kongen. Hoffet betalte hele 15.000 kroner for hennes taushet og også en ukjent sum til Kurt selv for at han skulle forlate landet.

Selv om ingen trodde på Kurt som hadde et langt kriminelt rulleblad, og også var kjent for å være litt av en mytoman, så kunne det ha vært sant. Folk hadde fortalt historier om kongens forkjærlighet for vakre, unge menn i årevis. Hoffet tok ingen sjanser.

.

På gode dager spilte Gustaf V tennis og gikk på jakt mellom møtene med regjeringen og representasjonspliktene. På dårlige dager dyrket han favoritthobbyen sin. Han broderte.

.

Bildene av Gustaf som ung voksen viser en pertentlig, ganske jålete og litt overpyntet fyr med briller og moteriktig bart. På gode dager spilte han tennis og gikk på jakt mellom møtene med regjeringen og representasjonspliktene. På dårlige dager dyrket han favoritthobbyen sin. Han broderte.

Maskulin var ikke adjektivet som ble brukt oftest om han, og mora, den folkelig religiøse og ellers ganske moderne dronning Sofia, gjorde alt for å forhindre at Gustaf fikk tilbringe tid på tomannshånd med jevnaldrende hankjønn. Det er jo kongers oppgave å føre slekta videre.

Og Gustaf gjorde som han skulle. I 1881 giftet han seg med den fem år yngre tyske Victoria av Baden. I løpet av kort tid produserte de pliktskyldigs tre sønner. Etter at arvefølgen var sikret, sluttet den intimere delen av ekteskapet.

Utpresseren Kurt Haijby

Kurt Haijby er ikke et påfunn i Braskereds manus. Han var født i Malmö i 1897 som Kurt Johansson, men vokste opp i Stockholm. Sammen med et par andre speidergutter klarte han å få innpass hos kongen for å selge maiblomster en aprildag i 1912. Senere påsto han at kongen hadde forgrepet seg på ham allerede da – uten at de andre merket noe! Ifølge slottsprotokollene traff han kongen én gang til noen år senere, som deltaker i en «masseaudiens».

.

Kurt Haijby etterlot seg flere offer, han begikk overgrep mot tenåringsgutter både i Sverige og i Tyskland. Det er liten tvil om at han var homoseksuell. Her er Haijby (t.v.) og hans advokat Henning Sjöström under rettsaken i 1952.

.

Med årene ble Kurt sjømann, soldat i den franske fremmedlegionen, tryllekunstner, fotograf, psykiatrisk pasient og profesjonell lystløgner. I 1932 var han gift, og bodde i en luksuriøs leilighet på Floragatan, innredet med kopier av klassiske malerier av nakne, unge menn og gutter. Da var han innehaver av fasjonable Café Lido på Kungsgatan og søkte om skjenkebevilgning. Han fikk nei fordi han hadde seks dommer på nakken, blant annet for å ha skutt en politimann. I anledning avslaget påsto han å ha oppsøkt kongen for å få hjelp, og at det var innledningen til et forhold.

Og her begynner utpressingen. Etter gjentatte utpressinger gjennom 15 år, ga Kurt ut en liten roman, «Patrick Kajson går igen», med dårlig tilslørte amorøse beretninger om kongen. Opplaget ble raskt beslaglagt av politiet og riksmarskalken møtte Kurt i skjul, medbrakt nye, store pengebeløp.

Straffarbeid og selvmord

Statsministeren og kronprinsen nektet å gå rettens vei så lenge kongen levde, selv om forbudet mot homopraksis var opphevet i 1944.

Først i 1952, to år etter kongens død, ble Kurt Haijby dømt til åtte års straffarbeid. Han slapp ut i 1956, og begikk selvmord i 1965.

Det finnes mange, til dels fantastiske og noen ganger ondskapsfulle vandrehistorier om kongen i selskap med unge menn, men dessverre for Gustaf er det ingen ting som tyder på at han noen gang oppnådde et langvarig forhold.

.

I en tid hvor homofili er en forbrytelse og monarkiet trues politisk, er det ikke rom for skandaler. Når hoffet forstår at forholdet risikerer å ende med skandale, fraråder de Gustaf all kontakt med Kurt Haijby.

.

Jo eldre han ble, jo mer elsket ble han av folket, kanskje særlig fordi han var en eksentrisk mann med så mange motstridende sider. Da Haijby-saken kom opp to år senere, ble det selvsagt en slags skandale. Men kongen ble skånet for den. Sannsynligvis fikk han aldri vite om utpressingen. Han døde 92 år gammel.

En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby, en miniserie på fire episoder, SVT og SVT Play, desember 2021

Kilder:
Boka «Dramat om Haijby» (1954) der advokat Henning Sjöström hevder at hans klient Kurt Haijby ble offer for et justismord da han ble dømt for homoutpressing av Gustaf V. Haijbysaken finnes grundig omtalt i «Sympatiens hemlighetsfulla makt. Stockholms homosexuella 1860-1960» (1999) av Silverstolpe, Eman, Parikas, Rydström og Söderström.

Powered by Labrador CMS