En (s)kjønn festival

Publisert

Årets tema er en hyllest til oss alle, men spesielt til transpersoner, feminine menn eller maskuline kvinner, til de som er queer, dragking eller queen. Mange møter sosiale sanksjoner fordi de utfordrer normene for kjønn. Oslo Pride vil utvide rammene for kjønn – til det beste for alle – skeiv som streit. Oslo Pride, tidligere Skeive dager, har hatt ulike temaer de siste årene, Ungdom i 2012, individets rett i 2013 og menneskerettigheter i 2014. I år er det klart for kjønn som tema for Oslo Pride 2015. Temaet ble offentliggjort på Oslo Prides nettverksmøte på SO, torsdag 12. februar.‒ Med tema kjønn vil vi utvide rammene for hva som er lov. Man skal ha lov til å gjøre kjønn akkurat som man vil, uten å risikere å bli mobbet om man skiller seg ut. Alle, både heterofile og skeive, kan oppleve at måten man gjør kjønn på ikke stemmer med idealene i samfunnet, og deretter bli utsatt for sosiale sanksjoner. Det er noe vi ønsker å få satt fokus på, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride.

Innspill fra det skeive Oslo

Temaet for festivalen er satt av Oslo Pride i samarbeid med LLH Oslo og Akershus, og innspill fra folk og representanter fra det skeive Oslo, samt en rekke ulike samarbeidspartnere og organisasjoner. Stemningen på Oslo Prides nettverksmøte ga en pekepinn om at «kjønn» var et av de mest spennende temaene – og at kjønn er noe de aller fleste kan relatere til og gjøre til sitt, uavhengig om man er en privatperson eller er med i for eksempel Bamseklubben, Kirken, LLH eller Amnesty.‒ For Oslo kunne ikke dette temaet kommet på et bedre tidspunkt. Vi har nylig fått en ny handlingsplan om kjønn og seksualitet i Oslo. Gjennom handlingsplanen skal vi jobbe for at alle som bor i Oslo åpent og fritt skal kunne leve sine liv, basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i eller velger å leve sammen med, og hvordan man velger å uttrykke sin identitet, sier leder i LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland. Sikkeland mener diskriminering og fordommer i forbindelse med kjønnsmangfold kan ramme lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, like mye som heterofile som ikke følger normene.‒ Poenget er kort og godt at det ikke er mulig å gjøre kjønn feil, sier Sikkeland.

Kreative tolkninger

Samtidig som årets tema har et tydelig budskap, inviterer det både til seriøse og mer kreative tolkninger.‒ Vi skal alle kunne være og uttrykke oss som vi selv velger og ønsker. Dette skal vi sette på dagsorden, og vi håper at budskapet blir med folk hjem, også etter at festivalen er over. Å bryte normene, for eksempel for gutt og jente, skal ikke resultere i diskriminering eller negative tilbakemeldinger fra folk rundt deg, sier Sikkeland. Hvordan temaet blir tatt opp og tematisert på Pride House, i Pride Park og i Paraden, er nå opp til alle som deltar på og bidrar i festivalen.‒ På den mer kreative siden mener vi at alle – folk flest, venner og partnere av festivalen – kan gjøre temaet til sitt, og finne kreative uttrykk som setter det i fokus. Nå gleder jeg meg til å se alle kjønnsuttrykkene – og oppleve alt fra det streiteste til det skeiveste i skjønn forening. Og jeg gleder meg til å se hvordan alt fra Humanistforbundet til Kirken vil behandler og uttrykke temaet i alle ledd av Pride-uka, sier styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen.

Meld inn arrangement til programmet

Med temaet for festivalen i 2015 lansert, åpner Oslo Pride også slusene for å melde inn arrangement til programmet. Hele Oslo er invitert til å feire og arrangere pride i tidsrommet 19. – 28. juni. Alle som melder inn arrangement, enten det er en fest, en utstilling eller annet, får oppføring i programmet på nett og i trykket versjon. Frist for oppføring i det trykte programmet er 1. mai. Oslo Pride inviterer nå også alle samarbeidspartnere, venner og organisasjoner til å melde interesse for å arrangere debatter og workshops og annet på Pride House.

Mer info: oslopride.no

Powered by Labrador CMS