En valium mot hets

Publisert

– Om jeg har blitt sjikanert? Det skjer daglig, men det er jo bare moro, sier Bøtta Pedersen til Blikk Nett. Nylig opprettet Datatilsynet nettstedet slettmeg.no, en tjeneste som skal gi råd og veiledning til de som føler seg krenket på nett, eller som av andre grunner ønsker å få slettet eller rettet personopplysninger publisert på internett. I dagens digitale samfunn er man bare et tastetrykk unna mobbing og sjikane, noe mange har fått føle på kroppen. En av Norges mest leste bloggere, Bøtta Pedersen, som i virkeligheten lyder navnet Runar Grøndahl, vant prisen Årets blogg under Gaygalla. En pris som ikke bare førte med seg gratulasjoner, men også mye hets. – Tilbakemeldingene gikk ofte på at jeg er en utdatert gamling som ikke har noe på en blogg å gjøre. De verste meldingene kom fra 16-åringer, og med tanke på at de har stemmerett om to år er det rett og slett skremmende.  

– Har du noen gang vært nødt til å benytte deg av hjelp mot hets eller sjikanerende innlegg som ligger på nett?

– Den gang folk hadde hjemmesider, i stedet for blogger og Facebook-profil, måtte jeg ta noen grep. Da var det en del usanne rykter som florerte, og ulovlig bruk av bilder. Da sendte jeg mailer og truet med politianmeldelse, og da var det som oftest fjernet dagen etter. Men det er nok fortsatt mye dritt der ute som jeg ikke får med meg. Det kan gå hardt for seg på Dagens Valium, men skytset rettes som oftest mot Bøtta selv og det er langt mellom personangrepene. – Grunnen til det er at jeg vet hvor vondt det er å bli hetset selv. Der kommer nok alderen min inn som en god faktor.  

– Hva synes du om at Datatilsynet nå har opprettet slettmeg.no?

– Det er kjempebra. Nå er ikke jeg spesielt mer hardhudet enn alle andre, men jeg har levd en stund og tar ikke alt så seriøst.  

– Har du noen gode råd til de som vil blogge?

– Ja. Blogg anonymt! Og hvis du skal legge ut bilder av deg selv, velg bilder som ikke er «farlige» om ti år. For bildene vil bli brukt mot deg før eller siden. En annen lur regel er at alt du legger ut må tåle å bli sett av mamma.  

– Er dette regler du følger selv?

– I mitt tilfelle er jo løpet kjørt for lenge siden, sier han og ler godt. – Men så er min blogg litt annerledes også. Jeg har funnet en sjanger og kjører på den. Bloggen min er mer et konsept, og det tror jeg er viktig. I stedet for å blogge om at jeg snublet på vei til dusjen eller bussen, skyver jeg nå 'sønnen' min, Valian, foran meg, i tillegg til at jeg har en lang fortid bak meg som jeg bruker mye i bloggen. Runar legger ikke skjul på at det nok bor en liten 'blogghore' i han også.– Det handler vel om behovet for å bli sett. Men hva er det man blir kjent for? Noen vil sikkert kalle meg en B-kjendis, i så fall trives jeg godt med det, sier Runar, som nå nærmer seg toppen av lista over de mest leste bloggene i Norge. – Jeg vil gjerne ha en million lesere jeg, men når sant skal sies trives jeg nok best med 50 lesere. Det er vel skjebnens ironi.