Endelig fri

Publisert

– Det har vært seks år i uvisshet. Jeg er kjempeglad, men veldig sliten. Jeg har vært redd for å bli plukket opp på gata eller hvor som helst i seks år, sier Mr. A til Blikk Nett. Mr. A er nå 35 år gammel og føler at halve livet har gått med til flukt, frykt og gjemsel.– Jeg flyktet fra Irak i 1998 til Nederland. I 2002 kom jeg til Norge og endte på mottak her. Det var en kjempevanskelig tid. Jeg ble angrepet av andre asylsøkere på mottaket og myndighetene trodde ikke på at jeg var homofil. De tvilte også på identiteten min, sier Mr. A til Blikk Nett når vi møter han sammen med kjæresten Odd Arne på kontoret til Skeiv Verden. Han har valgt å skjule identiteten sin på grunn av sikkerhet.  Som beboer på statlig mottak kan man søke om og få innvilget økonomisk støtte.– I 2002 fikk jeg innvilget økonomisk støtte av Utlendingsdirektoratet (UDI) og mottok 3000 korner i måneden. Men etter første avslaget på asylsøknaden ble støtten halvert. Og etter det endelige avslaget falt støtten bort. Jeg fikk første avslag i 2005, og det siste avslaget på asylsøknad kom for seks år siden i 2006. Siden den gang har jeg levd i skjul, sier han til Blikk Nett. Da var Mr. A avhengig av andres nåde.– Jeg har fått god hjelp av kjæresten min, sier han og ser bort på kjæresten. De to har vært sammen siden de møttes i 2006.– Men du vet alt koster penger, sier han og forklarer at det går ut over selvbildet å ikke kunne ta vare på seg selv. Kjæresten Odd Arne bryter inn.– Det er ikke alle som klarer å kjempe så lenge som han har gjort. Sånn sett er han en pionér og et bevis på at det nytter å stå på. Men pionervirksomhet er ikke lett. Heldigvis har det ført fram i denne saken.

Boksehanskene på

Skeiv Verden satt nesten klar med boksehansker og var klar for en ny runde i ringen da den gledelige beskjeden om at Utelndingsnemnda (UNE) hadde bestemt seg for å gi Mr. A flyktningstatus kom. – Skeiv verden har sett en endring nå etter praksisendringen som kom som følge av en dom i Høyseterett i april i år. Vi ser størst endringer hos UDI. Etter praksisendringen har vi nå opplevd at tre av våre medlemmer har fått opphold. Men hos UNE har vi ikke sett noen endringer, før denne avgjørelsen kom, sier Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden. Å få status som flyktning er bedre enn å få innvilget asyl, forteller Øvergaard.– Og med de nye instruksene er det noe vi forhåpentligvis vil få se mer av. Som flyktning vil han nå få pass og mulighet til å bevege seg. Det ser Mr. A fram til.– Jeg har måttet holde meg i ro fra 1998 og fram til nå. Det er et halvt liv. Jeg har mistet mye i forhold til jevnaldrende som har kunnet jobbe og forsørge seg selv, sier han og forteller at han nå skal begynne på skole. – Jeg skal lære meg skikkelig norsk og så håper jeg å få en jobb. Jeg har bakgrunn som bilmekaniker, men kunne tenke meg å jobbe som gartner eller frisør. Jeg er også flink til å lage mat. Å handle mat er det stort sett kjæresten som gjør på oppdrag fra Mr. A.– Ja, han tør ikke å bevege seg så mye på østkanten i Oslo, sier Odd Arne og Mr. A forteller at han ikke vil møte andre kurdere eller andre landsmenn fra Irak. – Da blir det bråk. Jeg beveger meg ikke øst for Oslo City eller Akersgata, sier Mr. A. Det er en kjent problemstilling for Skeiv Verden.– Det blir også absurd da at både politistasjonen og etater som UDI ligger på Oslos østkant, der hvor mange homofile flyktninger ikke tør eller kan bevege seg. Odd Arne legger til at det setter den nye friheten i et merkelig lys.– Nå trenger han ikke lenger å være redd for politi eller myndigheter. Men frihet til å bevege seg hvor han vil har han ikke.

Flere saker venter

Skeiv Verden har kontakt med 31 asylsøkere som oppholder seg i Norge, av de er Mr. A den fjerde som får opphold.– Det vi ser er at det er de asylsøkerne som har vært i landet veldig lenge som sliter mest og som har de vanskeligste sakene, sier Øvergaard til Blikk Nett. Vanskelige saker til tross er det ikke fritt for at stemningen hos Skeiv Verden er hakket høyere i dag enn ellers.– For oss som jobber i dette feltet og som kjenner disse menneskene er det stort. Jo da, det er jobben vår. Men vi er likevel aktivister i bunn og det er stort å oppleve slikt, sier Øvergaard til Blikk Nett. – Nå ser vi fruktene av arbeidet vi gjør. Skeiv Verden, i samarbeid med Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og deres jurist, har møtt alle de som i det siste har fått opphold før de har hatt sine utdypende intervjuer hos UDI og har kunnet fortelle dem om rettighetene de har og hvordan de skal legge fram historiene sine. Det er et bevis på hvordan sivilsamfunnet kan bistå, og det er klart at Skeiv Verden som organisasjon får et påfyll og ny innsatsvilje når det fungerer, samtidig som vi må finne ut hvordan vi skal knekke koden til de som har vært i landet i alt for mange år uten å få opphold og hvordan vi best kan hjelpe dem.

Powered by Labrador CMS