Lesbiske Mary Lambert ble et kjent navn da hun sang så vakkert på Macklemoore & Ryan Lewis’ homohymne «Same Love». Nå er debutalbumet hennes, «Heart On My Sleeve» ute.

«Same Love» kom ut i 2012 og ble en massiv suksess verden over. Noe av suksessen smittet over på Mary Lambert (25), som selv ga ut singelen «She Keeps Me Warm», hvor strofene til «Same Love» var hentet fra, i tillegg til ep-en «Welcome to the Age of My Body» som ble sluppet på tampen av 2013.

Samarbeidet med Macklemoore & Ryan Lewis toppet seg i januar i år da Lambert framførte «Same Love» på Grammy Awards i Los Angeles, foran et tv-publikum på hele 28 millioner mennesker. Mens hun sang, viet Queen Latifah 33 skeive og streite par, og selveste Madonna kom ut på scenen for å synge «Same Love» sammen med Lambert. Snakk om kanonstart på karrieren!

Tøff barndom
Siden den gang har Mary Lambert turnert verden rundt, møtt kvinnen i sitt liv og signert platekontrakt med Capitol, og 14. oktober kommer debutalbumet «Heart On My Sleeve».

I et intervju med musikkmagasinet Straight forteller Lambert om en oppvekst preget av misbruk.
«Jeg ble misbrukt seksuelt og vi var fattige. Det var en miserabel barndom. Det ble bedre da jeg var rundt ti år gammel og mamma fikk en ny kjæreste, som hun fortsatt er sammen med. Han er fantastisk», sier Lambert og forteller at ungdomsårene også førte med seg en rekke andre utfordringer også.

«17 år gammel ble jeg voldtatt, og jeg brukte mange år på å finne ut hvordan jeg skulle takle det. Da ble jeg forelsket. Jeg ble forelsket i alkohol og dop, og jeg hatet meg selv. Jeg hatet kroppen min og skammet meg hele tida. Så møtte jeg ei jente og det gikk opp for meg at jeg var skeiv. Jeg hadde ikke skjønt det tidligere. Samtidig var jeg aktiv i kirka og jeg kom faktisk ut i kirka», forteller hun til Straight.

Reddet av slampoesi
Men så oppdaget Lambert poesi, eller rettere sagt slampoesi – en uttrykksform som ligger i krysningspunktet mellom rap, stand-up og klassisk litteratur.
«Jeg var 19-år gammel og midt i et heftig dopmisbruk, i tillegg til å være bipolar. Men jeg snublet inn på en klubb hvor det ble framført slampoesi fra scenen. Jeg var superhøy på kokain og hadde ikke sovet på tre døgn. Likevel skjønte jeg at det var det jeg ville drive med. Samme natt skrev jeg mitt første dikt – om å være skeiv og å tilhøre et kirkesamfunn».

Det ble poesien som førte Lambert sammen med Macklemoore og Ryan Lewis. Men nå er det Mary Lamberts egen debutplate «Heart On My Sleeve» som gjelder.
«Jeg har fem mål med albumet», sier Lambert til Straight. «Det første er at det skal være moro. Nummer to er å være meg selv, koste hva det koste vil. Tre er at albumet skal fungere som en helbredning, for meg selv og forhåpentligvis for andre også. Mål fire er at jeg vil høre låtene på radio. Nummer fem er å kjøpe et hus på stranda – så jeg er avhengig av å tjene penger på plata. Jeg mener selv at musikken min er kommersiell nok, uten å miste dybden. Jeg håper publikum mener det samme».