– Endelig parade

Morten Vestvik og Silje Eike brenner for Stavanger på skeivå og nå skal de endelig få gå i parade.

Publisert

Etter 19 år får festivalen Stavanger på skeivå sin egen prideparade.

– At Stavanger nå får en parade er ikke bare viktig, det er på tide. Alle andre pridefestivaler her i landet har en parade og jeg har alltid lurt på hvorfor vi ikke har det her i byen. Derfor bestemte vi oss i fjor at årets festival skal ha en parade – og det har vært et overveldende engasjement for å få det til, sier festivalsjef Silje Eike.

Eike er festivalsjef for andre år på rad. Hun tok over ansvaret fra Morten Vestvik, som i år ble hedret med Homofrydprisen for sitt mangeårige engasjement for festivalen og lhbtqi-miljøet.

– Det var store sko å fylle, sier Eike til Blikk Nett.

– Jeg hadde ingen anelse om hvor mye jobb det skulle bli. Men fjorårets festival ble stablet på beina i løpet av kort tid og det var en fantastisk opplevelse.

Eike har et brennende engasjement for lhtqi-miljøet.

– Og jeg har to sønner som skal vokse opp i dette samfunnet, hvor det fortsatt er mange fordommer. Det er en stor del av drivkraften min. En annen drivkraft er å gjøre ting som gjør meg lykkelig. Stavanger på skeivå gjør meg lykkelig!

«Forsidehomoen»

Morten Vestvik er på mange måter ansvarlig for at Stavanger på skeivå gjør folk lykkelige. Han var primus motor for festivalen i en årrekke – og engasjementet for miljøet kom så fort han var ute av skapet.

– Jeg kom ut at skapet da jeg var 19 år. To dager etter at jeg kom ut fant jeg LLH via en annonse i avisa.

Siden tok det ikke lang tid før han var en aktiv del av miljøet. Han startet som festansvarlig for festivalen i 1999, før han i 2004 avanserte til nestleder og senere leder for festivalen. Vestvik var også hjernen bak «Homo light»-brusen, som fikk mye oppmerksomhet i 2005.

Vestvik husker ennå sitt første intervju i forbindelse med festivalsjefsjobben.

– Jeg kommer opprinnelig fra Jæren på Bryne – og selv om jeg var åpen overfor familien min, så var det få der hjemme som visste at jeg var homo. Rogaland avis plasserte meg på forsiden, minnes han.

– Da ringte pappa og sa, «du kunne jo ha advart oss om at du skulle bli «forsidehomo!»

Aldri vært viktigere

Daniel Bøhn Rayner, leder i FRI Rogaland er glad for at festivalen nå kan krones med en skikkelig parade.

– Det har aldri vært viktigere å trekke ut i gatene enn akkurat nå, sier Bøhn Rayner og viser til økningen i høyreekstrem aktivitet i Norge.

– I våre dager er det viktig å vaie regnbueflagget, samt vise mangfoldet vi har her i Rogaland.

At høyreekstreme og nazister har erklært krig mot den såkalte «homolobbyen» har ført til engasjement og støtte til lhbtqi-miljøet – som igjen har sørget for store og mangfoldige parader, både under Oslo Pride, Regnbuedagene i Bergen og nå sist Skeive Sørlandsdager i Kristiansand hvor nærmere 4 000 gikk i parade 26. august.

– Vi har opplevd mye oppmerksomhet og mye støtte i kjølvannet av hatet fra de høyreekstreme. Effekten blir at folk sier «slik vil vi ikke ha det!» sier Bøhn Rayner til Blikk Nett.

– Det er også viktig å huske på at dette ikke bare handler om lhbt-rettigheter, men om menneskerettigheter. Jeg har tro på at folk i Stavanger vil trekke ut i gatene i dag for å vise nettopp det, sier lederen av FRI Rogaland.

Lørdag 2. september starter med Sentrum på skeivå i Byparken fra kl. 12. Sam & Sky og Maribelle står for underholdning. Kl. 14 varmer Stavanger storband opp før starten på tidenes første prideparade i Stavanger.